Kétféle Pixel 4 mutatkozott be

A Google csúcsmodelljei idén is magas árazásúak, viszont szinte kompromisszummentes a kompaktabb változat a nagyhoz képest, és nem nagyon van olyan pont, ahol első blikkre nagyot hibáznának a termékek.

Egyik szemünk sírt, másik nevetett, mikor 2016-ban a Google a vérbeli referenciamodelleket Nexus sorozatot leváltotta a sokkal inkább ökoszisztémába helyezett, felhasználóibb Pixelekkel, viszont a recept alapvetően sikeresnek látszik, és bár itthon a keresőóriás által fenntartott szolgáltatáslista még mindig korlátozott, kivétel nélkül nagyon szerettük használni az összes Pixelt, és valószínűleg az idei modellekkel sem fog megváltozni.

Negyedik generációnál tartunk, idén is van hagyományosabb és megnövelt készülékméret, a két termék neve Pixel 4 és Pixel 4 XL. A kisebbik variáns 5,7 hüvelykes kijelzőt kapott Full HD+ felbontással, a nagyobbik pedig 6,3 hüvelykest, de QHD+-szal. Ez nagyjából azt jelenti, hogy van egy mai szemmel egészen kompakt, 147,1 x 68,8 x 8,2 milliméteres variáns, ami 162 grammot nyom, illetve egy átlagos phablet, 160,4 x 75,1 x 8,2 milliméteres dimenziókkal és 193 grammal.

A megjelenítési technológia mindkét esetben P-OLED, notch vagy egyéb zavaró tényező pedig nincs, hagyományos kávákat látunk alul-felül, és mindkét mobilban van always-on mód, illetve natív HDR-támogatás. A Smooth Display névre hallgató funkció lényegében a 90 Hz-es maximális képfrissítést jelenti, a rendszer energiatakarékosságból automatikusan is vissza tudja ezt szabályozni 60 Hz-re, amikor épp semmi nem indokolja a növelt frekvenciát.

Google Pixel 4, három színbenGoogle Pixel 4, három színbenGoogle Pixel 4, három színben Google Pixel 4, három színben [+]

Hardveresen a sima Qualcomm Snapdragon 855 szolgálja ki a készüléket, tehát a Google-nél inkább biztosra mentek az órajelekkel, a legerősebb Kryo 485 Gold mag 2,84 GHz-en működik, az Adreno 640 grafikai egység pedig 585 MHz-nél áll meg. Minden esetben 6 GB RAM áll rendelkezésre, de tárhelyből lesz 64 és 128 GB-os opció egyaránt, memóriakártyás bővítési lehetőség nélkül.

A kamerarendszer
A kamerarendszer [+]

Megbízhatóság és homogenitás terén a Pixelek kamerája messze földön ismert, és szerencsére a két változat közt nincs különbség képalkotás terén: a főkamera mindkét esetben 12,2 megapixeles, f/1,7-es apertúrával, 28 milliméteresre számítható gyújtótávolsággal, kerek 1 mikronos szenzorpixellel (1/2,55"-ös az érzékelő fizikai mérete), PD-autofókusszal, optikai képstabilizálással. A 16 megapixeles telefotó kamerához is tartozik OIS (optikai képstabilizáló), 45 milliméteres ekv. gyújtótsávolságával kerek 2x-es optikai zoomra képes, nem mellesleg autofókuszos és az első telés megoldás a Pixel-történelemben.


[+]

Van egy harmadik modul is hátul, de az csak mélységérzékelésre szolgál és segíti a portrék elkészülését. A főkamera 4K-ban, 30 fps sebességgel rögzít, Full HD-ben pedig 120 fps sebességű lassítás érhető el. Az előlapon 8 megapixeles, speciális 3D-azonosítóval kiegészülő kamera látható, ez a biztonságosabb arcfeloldásért van, hiszen ujjlenyomat-olvasó semmilyen formában nem került a termékekre. Van még egy Soli radar nevű optikai rendszer, ami az érintés nélküli kézgesztusokat (értesítési felület lehívása, zeneváltás, stb.) próbálja még jobban feldolgozni.

A két mobil közt a legfőbb különbséget a kijelzőn kívül az akkumulátor adja: a kicsibe mindössze 2800 mAh kapacitású telep került, a nagyobbik pedig 3700 mAh-val gazdálkodik. Ha közel a merülés, maximum 18W-s, USB Power Delivery 2.0 szabványú kábeles, vagy bármilyen Qi-szabványú vezeték nélküli töltőt érdemes elővenni, ez utóbbinál aktiválódik az Ambient Mode, ami egy okoskijelzős Google-asszisztenssé teszi az új Pixeleket.

Itt pedig a Pixel 4 XL-ek [+]

Van dual-SIM támogatás, de csak az újabban bevett, nanoSIM + eSIM megoldással. Nem maradt el az IP68-as védettség, a sztereó hangszórópár, az 5.0-s Bluetooth, a fejlett GPS-képesség, a 3.1-es Type-C csatlakozó és a Cat.18-as LTE felhozatal, és természetesen a friss, 10-es Androiddal bonthatjuk ki a dobozából, és természetesen évekig a legfrissebb rendszerrel használhatjuk. Az európai és az amerikai piacon egyszerre, október 22-én startol a mobil, az eurós árak a következőképpen alakulnak: Pixel 4 három színben 749 eurótól, azaz nagyjából 250 000 forinttól, Pixel 4 XL pedig 899 eurótól, azaz körülbelül 300 000-től. Megmaradtak a vicces szín-elnevezések, van fekete (Just Black), fehér (Clearly White) és narancssárga (Oh So Orange).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés