Nagy a kereslet az 5G-s készülékek iránt

Jól fogy a V50 és az S10 5G Dél-Koreában, Amerika viszont bekeményíthet, és csak Kínán kívül gyártott eszközökkel folyhat a helyi 5G hálózatok kiépítése.

Alig pár hónapja startolt el (az egyelőre igen szűk körben elérhető) lakossági 5G szolgáltatás Dél-Koreában, és máris nagy iránta az érdeklődés, gyorsabban bővítve előfizetői bázisát, mint a 4G a maga startjakor. Már májusban túllépte ez a szám az egymilliót, és nem meglepő, hogy a koreaiak elsősorban a hazai márkák ajánlatai iránt érdeklődnek. Az LG V50 ThinQ 5G teljesítményéről egyelőre annyit tudni, hogy csak az első héten 100 ezer darab talált gazdára belőle, azóta pedig jó pár hét eltelt.

Az LG V50 ThinQ 5G jól nyitott Dél-Koreában
Az LG V50 ThinQ 5G jól nyitott Dél-Koreában [+]

A Galaxy S10 5G-ből pedig két hónap alatt ment el több mint egymillió, azaz az előfizetők elég jelentős hányada a Samsung megoldása mellett döntött. A szintén 5G modemes Galaxy Fold azonban csúszik, és továbbra sem lehet hozzájutni. Márkáktól függetlenül jól mutatják a számok, hogy a jelenlegi generációváltás és a velejáró előnyök jobban felkeltették a lakosság érdeklődését, mint amikor a 4G útjának indult: 2011-ben 80 nap kellett az egymilliós előfizetői bázis eléréséhez Dél-Koreában, most viszont erre 69 nap elég volt.

A Galaxy S10 5G is repülőrajtot vett hazai piacán
A Galaxy S10 5G is repülőrajtot vett hazai piacán [+]

Nem mindenhol várható a lakossági 5G szélsebes elterjedése: az Egyesült Államokban Donald Trump kormánya felvetette, hogy az amerikai ötödik generációs hálózatkiépítésben csak a Kínai Népköztársaságon kívül gyártott hálózati eszközök és megoldások vehessenek részt. Ez nem csak azt fogalmazza meg burkoltan, hogy a Huawei nem vehet részt az amerikai kalandban, ettől már korábban eltiltották. Elvileg ez kötelezné a Nokiát és az Ericssont is, hogy a gyártást máshol oldják meg, erre vonatkozóan pedig állítólag már vészforgatókönyv gyártásába fogtak. Akárcsak témától függetlenül az Apple, amely szintén elsősorban kínai gyártósorokra és összeszerelő üzemekre hagyatkozik, nem beszélve beszállítóiról. Mindez a kínai-amerikai gazdasági háború elmélyülését hozhatja, noha pár nap múlva tárgyal elvileg Trump és Hszi Chin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, ahol a Huawei ügye is terítékre kerülhet. Már ha hajlandóak a felek az érdemi kommunikációra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés