Felvásárolhatja az Apple az Intel modemrészlegét

Ezzel pár éven belül saját hálózati modemjeire hagyatkozhat az almás cég, igaz: addig rengeteg munka van hátra.

Többévnyi pereskedés és adok-kapok után áprilisban váratlanul megegyezett az Apple és a Qualcomm, ezzel egy időben pedig az iPhone-ok jelenlegi modembeszállítója, az Intel bejelentette: felhagy mobilokba szánt hálózati chipjeinek fejlesztésével. Bár azt nem tudni, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás, és idén még bizonyosan Intel 4G modemek lesznek az almások készülékeiben. Jövőre, az 5G-s iPhone-okban viszont már Qualcomm modemek lapulnak meg a hatéves keretszerződés értelmében, amiért iparági pletykák szerint az Apple nem kevesebb, mint 4,5 milliárd dollárt csengetett ki egykori riválisának. Ezt nyilván nem önszántából és dalolva tette, az Intel kivonulásával egyszerűen nem maradt más választása, hiszen saját maga nem tervez hálózati modemeket.

Az Apple Park és főépülete
Az Apple Park és főépülete (forrás: Wikipedi) [+]

Viszont már tavaly megindultak ez irányú törekvései, szakemberek tucatjait felvéve San Diegóba tervezett részlegébe. A The Wall Street Journal megtudta: hamarosan jelentősen gyorsulhatnak a házon belüli modemfejlesztési folyamatok, egy héten belül az Apple ugyanis felvásárolhatja az Intel kapcsolódó üzletágát. A két vállalat állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat, és nagyjából egymilliárd dollárért kerülhet a részleg az almások kötelékébe. Onnantól kezdve viszont még évek munkája következhet: a szakma 2022-23-nál előbb nem vár saját fejlesztésű Apple modemeket. A mintegy 290 milliárd forintos felvásárlási ár nem fog nagy lukat ütni az almások költségvetésében: márciusban 33 billió forint készpénzállománnyal rendelkeztek.

Előzmények

  • Nagy a kereslet az 5G-s készülékek iránt

    Jól fogy a V50 és az S10 5G Dél-Koreában, Amerika viszont bekeményíthet, és csak Kínán kívül gyártott eszközökkel folyhat a helyi 5G hálózatok kiépítése.

  • Egyre több az 5G-s modell

    Svájcban már három készüléket is kínál a szolgáltató az 5G hálózati környezet kihasználásához. Ehhez jön nemsokára a ZTE készüléke is.

  • Váratlanul megegyezett az Apple és a Qualcomm, az Intel kiszáll

    A Qualcomm akarata érvényesült: hatéves licenc keretszerződést kötött a két nagy rivális, újra Qualcomm modemek kerülhetnek az iPhone-ba. Az Intel kiszáll a mobilszektorból és a PC-kre, otthoni eszközökre koncentrál

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés