CES 2023: A Qualcomm is rámegy a műholdakra

A Snapdragon 8 Gen 2 alkalmas kétirányú üzenetcserére földfelszíni hálózati lefedettség nélkül, ám maradtak bőven kérdőjelek.

Sok évig pletykálták, aztán a Mate 50 majd az iPhone 14 családdal berúgta az ajtót a műholdas kommunikáció mobilon. Persze dedikált műholdas telefonok és kommunikátorok eddig is voltak, hogy olyan helyről is lehessen életjelet adni, ahol se mobilhálózati, se WiFi-s vagy egyéb földfelszíni lefedettség nincsen. A Garmin inReach vonal például az Iridium konstellációt használja és fizetős formulában biztosít üzenetcserét a világ végén vagy katasztrófa sújtotta övezetben. Az Apple a Globalstarral szerződött le, és egyelőre viszonylag szűk körben nyújt segélykérést és kétirányú kommunikációt a hivatalos szervekkel, a Huawei pedig a BeiDou konstelláción keresztül tud egy irányban vészjelzést küldeni, a kontinentális Kína területén.

Ami továbbra sem opció, az a hagyományos okostelefont előrántva, felszíni lefedettség és speciális céleszköz hiányában hanghívást vagy üzenetcserét folytatni bárkivel, bárhol eme planétán, és ezt célozza meg többéves előkészülettel a SpaceX másodgenerációs Starlink műhold csoportja, az amerikai T-Mobile-lal közösen. A Snapdragon 8 Gen 2 viszont alapból rendelkezik kétirányú üzenetcserére alkalmas hardverrel az 5G modem speciális RF komponenseinek hála, csak ezt most, a 2023-as CES kapcsán helyezte a Qualcomm előtérbe. A félvezető óriás szintén az Iridiummal szerződött le, hogy időjárási körülményektől függetlenül biztosítson vészjelzést, illetve SMS küldést és egyéb üzenetváltást bárkivel, noha az utóbbi elég ködös megfogalmazás.

A szolgáltatás Snapdragon Satellite névre hallgat, és 2023 második felétől biztosít műholdas üzenetcserét prémium eszközökön, a Qualcomm pedig kiemeli: mobiltelefonok mellett laptopok, tabletek, járművek és IoT eszközök is bekapcsolódhatnak a szatellites buliba. Már persze ha megfelelő Snapdragon lapkát használnak, és esélyes, hogy a következő laptopokba és autókba szánt Qualcomm megoldás rendelkezik majd megfelelő komponensekkel. Viszont esélyes, hogy ezen felül speciális antennát is be kell szerelni, és ez már a gyártópartner felelőssége lehet. Az sem világos, hogy akár a vészjelzés, akár a műholdas egyéb témájú üzenetcsere ingyenes lesz-e, és ha nem, hol és milyen áron lehet majd igénybe venni.

A sajtóközlemény megemlíti az Iridium másik fontos partnerét, a Garmint, amely üdvözli saját vészjelzési rendszerének megnyitását partnerei felé. Magyarán úgy tűnik, a segélykérés a Snapdragon Satellite szolgáltatáson belül a Garmin Response és SOS szolgáltatását használja majd, csak megfelelő mobillal nem kell ehhez inReach eszköz. Nem mintha egy Snapdragon 8 Gen 2-es telefon vásárlásával a felhasználó sokat spórolna, ám az 5G is az elitkategóriában indított, és vándorolt idővel egyre olcsóbb készülékekbe. Az pedig, hogy a Garmin vagy az Apple és a Huawei után a Qualcomm is nyitott, jó irányba mozdítja el a dolgokat, a Galaxy S23 kapcsán pedig jó ideje pletykálnak műholdas kommunikációról.

Az viszont csak a következő hónapok során lesz világos, hogy mely partnerek építenek be az efféle üzenetküldéshez szükséges minden komponenst, és megegyeznek-e a Qualcommal a Snapdragon Satellite szolgáltatás használatához. Abból a szempontból az Apple-nél az előny, hogy maga tervezi mobilchipjeit és komponenseit, így innentől várhatóan minden kulcsalkatrész benne lesz az összes 14 után bemutatott iPhone-ban. Továbbá maga szerződött le a Globalstarral és a számos országban a segélynyújtó szervekkel. Ám androidos vonalon sem ülnek a résztvevők tétlenül: kisebb visszhanggal a MediaTek már tavaly jelezte, 2023-as terveit kétirányú műholdas kommunikációról, és a CAT, illetve Motorola strapamobilok gyártója, a Bullitt Group azonnal bejelentkezett, mint partner. Szóval ha más nem, a versenyszellem biztosíthatja az efféle adatkommunikáció gyors elterjedését, ám kezdetben ez is jó eséllyel a legdrágább telefonok privilégiuma marad.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés