Képfrissítéssel trükközik a Note20 Ultra a jobb üzemidőért

A topkategóriás Note az első telefon, amelyik automatikusan változó frekvenciájú AMOLED panelt használ.

A monitorok közt évek óta elterjedt a VRR, vagyis a variable refresh rate technológia, amely adott frekvenciatartományon belül képes változtatni a Hz értékeken, a játékok képfrissítésével szinkronizálva hatékonyan csökkentve a kellemetlen akadásokon. A telefonoknál persze más szempontok fontosak, például az üzemidő, és bizony a Galaxy S20 Ultra esetében mi is megtapasztaltuk, hogy 120 Hz-en futtatva az AMOLED panelt hamar átrágta magát a mobil az 5000 mAh-s telepen.

Note 20 Ultra
A Samsung Galaxy Note20 Ultra [+]

Itt jön a képbe a Samsung Note20 Ultrával debütáló fejlesztése: az óriástelefon 10 és 120 Hz között képes a frekvenciát variálni attól függően, épp mi jelenik meg a panelen. A rendszer automatikusan 10 Hz-re vált állóképet megjelenítve, 30-ra leveleket olvasva, 60-ra filmes streamelés és 120-ra magas frekvenciájú játék esetében.

VRR panelt vizsgálnak a Samsung munkatársai
VRR panelt vizsgálnak a Samsung munkatársai (forrás: BusinessWire) [+]

Az átmenetek nyilván meghálálják a gördülékeny 120 Hz-et, ám gyakran bámul álló tartalomra az ember, és a hardveres fejlesztést igénylő VRR technológia a Samsung szerint átlag 22%-os javulást hoz az üzemidőben. Ez mindenképp örvendetes, főleg az európai piacon, a mobilok között azonban nem a Samsungé az elsőség. A Razer Phone ugyanis már 2017-ben 120 Hz-es panelt kínált változó frekvenciával – igaz, az a telefon Sharp IGZO IPS megjelenítőt vetett be.

Előzmények

Hirdetés