- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Kilenc képet osztott meg idő előtt az iPhone SE-ről a Spigen
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Karcsúak a Galaxy S25 Edge várható specifikációi
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xero
nagyúr
Azt hiszem már a blog valamelyik bejegyzésében leírtam egy commentben, hogy ilyenkor simán elég egy-két terminal parancs és cache ürítés és minden repül tovább!
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Jó vicc, hogy karbantartja magát. A Win7-emre csak pár alap program van feltéve, és csak internetre/MSN-re használom mégsem olyan gyors, mint első telepítéskor. Magától nem tart az sem karban, és aki ismeri a Windows-t az tudja, hogy az elvileg Temporary azaz TEMP mappában lévő dolgokat sem sikerül a Win-nek teljesen kiüríteni nemhogy a cache-éket.
Programokat is már XP óta Revo-val szedek le az kipucolja az összes szemetet a program után, mégis lassabb kicsit a rendszer, ha nem is drasztikusan. Ezért kell karbantartani a 7-t is.
"Nem magyarázok neked semmit sem, hozzád sem szóltam..."
Basszus ez egy fórum nem privát chat szoba, itt mindenki leírja a véleményét a témáról és/vagy a kommentekről...
[ Szerkesztve ]
-
Everman
addikt
Jobb megoldás telepíteni az Applejack-et [link] és single user módban futtatni. Ez egy script ami a rendszer saját parancsaival hajtja végre a karbantartásokat a lemezek ellenőrzésétől a jogosultságok karbantartásán át a preferenciák érvényességének vizsgálatáig stb.
-
Mooks
csendes tag
mire jók az ilyen fórumok...a lassan egy éves gépemen én is tapasztaltam már lassulást, bár nem olyan mértékűt, hogy lépni akartam volna. Nincs mit veszteni alapon azért kipróbáltam az apple oldaláról letöltött Onyx-et. No comment, aki dícsérte annak igaza volt, csak ajánlani tudom!
-
Senator
aktív tag
Én is bátran ajánlom az onyx-ot, csodákra képes...
-
bmwk1200s
őstag
Egy nagyobb lélegzetvételű mondatban kifejtenéd nekem, ha gondolod csak pirivátban, hogy mi a rendszer ellen a kifogásod? Mármint, csak a körítését nem szereted, vagy magát a Mac Os X-t nem tartod jó operációs rendszernek?
Most nézek régebbi WWDC előadásokat a tube-on, és szakadok, mikor jönnek a windowsos összehasonlítások, igaz! akkor is szakadok, mikor fordított videók vannak....
Semmit sem írok alá!
-
biker
nagyúr
az "r-a-h-s" mond valamit?
jó, tudom, fat régen volt divat.mac os 16 verzió van, csak éppen a 10. után írtak egy teljesen újat, és konkrétan 10.1 óta létezik jogosultság javítás kérdés.
az os 16 verzió olyan, mintha azt mondanám, hogy X hiba milyen gáz a windowsban, holott a 12. verziónál tart, mire kikérnéd magadnak, és elmesélnéd, hányszor és hol írtak radikálisan új kernelt, és sorolnád a különbségeket a 3.1, a 95, az nt, és a win7 közt
pl mondhatnám, hogy a windowsnál 15 éve nem tudják kijavítani azt, hogy mikor nem létező hálózati meghajtót kutat, akkor a sajátgép ill akár TC ne haljon be 1 percre, míg rohadtul keres.
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
én igazából csak ezen a repair permissions dolgon szoktam röhögni. pontosabban értetlenül állok előtte. tizenhatodik verzió bakker és ilyen ótvarságokat hagynak benne. mi az, hogy csak úgy elállítódnak jogosultságok? ilyenre egyetlen más OS sem képes.
konkrétan 6., nem 16. verzió
osx a 10-től van.
de, jogosultság elállítódhat, ha egy filehoz több program fér hozzá, és valamelyiket szarul írták meg, és belepiszkál.
konkrétan itt nem 3-4 jogosultság van, hanem úgy 12(mint linuxon) + egyedi "flag"-ek a hfs+ rendszerben, úgy 10-20, ami okozHAT gondot, nem biztos, hogy fog.1-2 perces meló, és néha javít, mondjuk egy elba..ott jog az address book adatbázison lassítja a mail-t.
magától ez se képes rá, de megoldható
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
moonman
titán
nekem eddig hálistennek szerencsém volt a fájlrendszerekkel és lemezekkel, kollégám szinte notóriusan belenyúl egy-egy rossz szériába, több adatvesztése volt már, a lemezeket is párosával kukázza, nekem eddig valahogy mindig jók jutottak.
szóval ilyenről sem tudok nagyon beszámolni, régen ups előtti időkben áramszünet miatt volt index-sérülésem, de egy chkdsk /F megoldotta.
-
moonman
titán
hó, az index "elkavarodás" az leginkább szabálytalan leállítás vagy haldokló lemez következménye szokott lenni és ez még mindig nem okoz jogosultságproblémákat, max belassul a rendszer. (ráadásul teljesen automatizált, ha a fájlrendszert bootoláskor "dirty"-nek érzékeli, magától lefuttatja a chkdsk-t, semmi user beavatkozás nem szükséges.)
-
gerbaudhu
tag
Ez szerintem is vicces, bár valószínűleg ilyenek a 3rd-party alkalmazások miatt történnek, amiket ugye (még
) nem felügyel apple cenzúra. Szóval szerintem elég, ha egy fejlesztő pár részletnél nem figyel eléggé és simán megtörténhet ilyesmi a programja futtatása során.
A PLACEBO hatás jó szó rá sztem is...
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Ja igen az kimaradt, hogy üzletileg zseniális, nem véletlenül tartanak ott, ahol. Kérdés, hogy ez meddig fenntartható. A másik oldala pedig az, hogy ugyan vonz is új vásárlókat ez a szemlélet, de sokakat taszít is. Idáig az eredmények őket igazolják, de a végtelenségig ez nem folytatható, szerintem legalábbis.
-
doc
nagyúr
Az egyetlen dolog, ami nem szimpatikus, az az apple marketingkommunikációja, ők ugyanis gyakorlatilag tökéletesnek állítják be az OSX-et, pedig nem az, ahogyan más sem.
ebben is egyetertunk
az Apple termekeit szeretem, a marketingjuk egyertelmuen zsenialis (ami tulnyomoreszt Jobs-nak koszonheto), de az, hogy minden cuccukat tokeletesnek allitjak be, meg az elofordulo, helyenkent eleg durva hibak ellenere is, eleg gaz -
Dave™
nagyúr
Biztosan hasznos és jó az Onyx, ha ennyien állítják. Sőt, abban is szinte biztos vagyok, hogy még ez sem kellene, ha csak az előtelepített gyári apple alkalmazásokat használná az ember, de a third party programok használata előbb-utóbb kikerülhetetlen, minden igényt az apple sem tud kielégíteni, és akkor már bezavarhatnak a jól működő "ökoszisztémába". De ugyanez igaz egy Win7-re is, nekem talán azért nem jelentkeznek érezhető lassulások, mert évek óta ugyanazokat az alkalmazásokat használom (csak az újabb verzióikat persze). Ettől függetlenül Win7 topikban is vannak, akik ilyen vagy olyan okból, de újratelepítik.
Az egyetlen dolog, ami nem szimpatikus, az az apple marketingkommunikációja, ők ugyanis gyakorlatilag tökéletesnek állítják be az OSX-et, pedig nem az, ahogyan más sem.
-
moonman
titán
én igazából csak ezen a repair permissions dolgon szoktam röhögni. pontosabban értetlenül állok előtte. tizenhatodik verzió bakker és ilyen ótvarságokat hagynak benne. mi az, hogy csak úgy elállítódnak jogosultságok? ilyenre egyetlen más OS sem képes.
jómagam egyébként nem vagyok nagy újratelepítő, egy rendszert általában 2-3 évig használok, hacsak nincs valami extra gebasz, idebent van egy XP-nk, ami már hatodik éve szalad. ez lehet mázli meg odafigyelés kérdése is, egy biztos, egy átlagos otthoni felhasználástól egyetlen rendszenek sem szabad 3 éven belül használhatatlanságig belassulnia vagy szétesnie.
-
doc
nagyúr
Azt készséggel elhiszem, hogy nálad más a tapasztalat, de nem is fogom lebullshitezni, hogy márpedig az nem úgy van, hazudsz meg hasonlók. Elfogadom, és kész.
pont ez a hozzaallas az, ami moonmanbol teljes egeszeben hianyzik, ezert nem lehet mar komolyan venniazt tudom hogy a regcleanerek szoktak okozni gondokat, de allitolag segit is (sosem hasznaltam meg ilyet, passz)
a cache csak egy otlet volt a magyarazatra, az Onyx rengeteg mast is tud, nezd meg az opcioit
-
madgie
titán
Aha, akkor te is abba a felhasználótáborba tartozol, amelyiknek az a legfontosabb, hogy övé legyen az utolsó szó? Legyen, válaszolj erre, felőlem bármit, részemről befejeztem.
(a "véleményed" egy része meg baromira OFF egy ideje, ott az off topic, tessék már megnyomni, ahelyett, hogy sértődősdit játszunk)
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Nem magyarázok neked semmit sem, hozzád sem szóltam, amíg te nem tetted. Nekem rendesen működik, lehet én csinálok valamit jól. Vagy valamit nem csinálok rosszul. Nem böfögtem semmit, hozzászóltam. Nyílt fórum, bárki hozzászólhat, én is ezt tettem, véleményt fejtettem ki, kulturált keretek között, ugyanez a te válaszaidnál már átment személyeskedésbe, szerintem lehetnél némileg visszafogottabb is (ha már házigazda vagy), pont attól leszel Te a hívő, hogy "lebullshitezed" valakinek a véleményét. A véleményem a sajátom, saját tapasztalatra épül, ezzel (hogy én mit tapasztalok) kár vitatkozni. Azt készséggel elhiszem, hogy nálad más a tapasztalat, de nem is fogom lebullshitezni, hogy márpedig az nem úgy van, hazudsz meg hasonlók. Elfogadom, és kész. Te is tehetnél így.
#80: persze, tudom én, jó piac ez, rengeteg fizetős és ingyenes alkalmazás is van. De a különböző regedit karbantartók miatt szokott elszállni a rendszer, érdemes benézni a vonatkozó topikba, hogy mennyire nem ajánlják ezek használatát. Az jár a legjobban, aki kerüli ezeket. A cache-ekre amennyire tudom van egy méret limit, és a régiek automatikusan törlődnek, amint eléri a limitet. Tulajdonképpen ez így (lenne) logikus szerintem. De a túl sok cache miatt nem tudom miért lassulna a rendszer, max akkor, ha nagyon töredezetté teszi, azt meg ugye folyamatosan csinálja (defraget), ergo maximum az elfogyasztott tárhely a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
a 'karbantartja magat' legfeljebb csak annyira igaz, mint az OSX eseten
nem veletlenul leteznek w7-re is karbantarto programok, amik a userek tapasztalatai alapjan igenis hasznalnak
az Onyx-et nezd meg, rengeteg dolgot meg tudsz vele csinaltatni, pl. cache-ek torlese. gondolom a rendszer nem torli fullra az osszes cache-t a karbantartas alatt, csak bizonyos idpont elottieket. de ez csak tipp, meg nem hasznaltam Onyx-ot (fel van rakva, majd kiprobalom egyszer) -
madgie
titán
Legelső RC óta használok Win7-et, kérlek, ne magyarázd meg nekem, hogy az az Atyaúristen. A mostani Win7-em SSD-n van, de már az sincs olyan gyors, mint telepítésekor, pedig tényleg nem sok mindent kapott a telepítés óta.
És igazából nem a bullshit a "nemmenő", hanem egy Mac-es topikba beböfögni, hogy a vindózhét a májer, az óesiksz meg milyentré, mert amúgy ugyanúgy összehányhatja magát, mint bármelyik más oprendszer.
-
Dave™
nagyúr
Nem értem mi a problémád, azt írtam, hogy karbantartja magát, és tényleg meg is teszi, ez miért hitvita? Nem azt írtam, hogy csak ez és más semmi, az maximum a hozzászólásokból jön le, hogy OSX-en ez nincs automatizáltan megoldva, hogy külön Onyx kell neki félévente, bár doc hsz-e erre rácáfol, csak akkor nem értem minek kell az Onyx. Ez a bullshitezés meg nem menő - szerintem.
-
gerbaudhu
tag
válasz
bmwk1200s #70 üzenetére
Várjunk már! Sleep-ben a gép NEM DOLGOZIK!!!!! Egyedül a memóriát frissítgeti,mert a tartalma elillanna táplálás nélkül, minden más kikapcsol (vinyó a legelső)... Éjjelre időzíten vmit, aztán sleepbe tenni, nem sok értelme van, hacsak a gép olyankor fel nem ébreszti magát.
-
Dave™
nagyúr
Nem tudom hol látsz hitvitát, ez eddig sima vita volt, még nem jutottunk el a csak azért is ez a jobb, mert de részig.
#71: na de érted a logikát: ha az onyx csak grafikus felület, akkor elvileg a rendszernek is ugyanolyan hatékonyan kellene ezeket elvégezni, ütemezve, különben semmi értelme, hogy integrálták bele őket. Ha éjjelre ütemezve van, akkor kizártnak tartom, hogy ne csinálná napközben, amikor éjjel sosem tudja. Csak a kérdés még mindig az, hogy a csudába csinálja meg jobban az onyx, ha csak azt csinálja, amit az osx is tud magától.
#72: nem tudom milyen speciális feltételei lehetnek, amiket neked/nálad kell beállítani, ők biztosan jobban tudják. Szerintem pont szerveroldalon kellene ezeket normálisan megoldani, pl. mac cím szűréssel, ahhoz ugye neked meg semmit sem kell beállítanod. Na de akkor valamit biztosan alkottak vele, bocs, hogy ügyetlennek néztelek
[ Szerkesztve ]
-
gerbaudhu
tag
Csakhogy az intrás WLAN (ezért írtam oda, hogy intrás) nem egészen az a téma, hogy beírsz egy wep-kulcsot, vagy wpa-t oszt jóvan. Ennyit én is tudok, itt teljesen más az azonosítás menete, nyilvén az IT-sek nem nagyképűségből írták meg azt a 3 (!!!) oldalas pdf-et, amiben az eljárást leírják. Nem haragszom, valószínű félreértetted, amit írtam.
-
madgie
titán
Nem kő a hitvita, mindkét oprendszer ugyanúgy összehányja magát, ha olyan progit kap, ami nem tetszik neki. Emellett egyiknek sem árt az időnkénti karbantartás (főleg, ha ész nélkül telepítenek rá minden trial verziós lomot), "magától" egyik sem lesz tökéletes öt év múlva, hiába ír akárki akármit.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz
bmwk1200s #69 üzenetére
Nálam nincs telepítve semmilyen karbantartó hülyeség, rendszerint azok vágják haza a rendszert szerintem. Milyen frissítés vágja haza a bootmenüt? Amúgy meg milyen bootmenüt? Azt nem értem, ha az onyx csak egy grafikus felület, akkor miért nincs rendszerszinten ütemezve a karbantartás OSX alatt? Ha már úgyis be van építve... nem tűnik túl következetesnek. Pedig de, nekem tényleg it just works, én meg csak használom, hihetetlen, mi?
Ja és igen, semmit sem kell beállítani ahhoz, hogy karbantartsa magát, nem tudom részletesen miket csinál, de pl. idle állapotban csinálja a defraget is, sosem kell ezzel külön foglalkozni. Használ-örül
[ Szerkesztve ]
-
bmwk1200s
őstag
Tök magától, minden beállítás nélkül karbantartja saját magát?
A win7?? Az a Win7, aminél elég egy sima szoftfrissítés és hazavágja a bootmenüt?
Egyébként az onyx is csak a mac féle karbantartási folyamatokat hívja meg, grafikus felülettel...tehát egyszer beállítod és kész, de a terminalban is lehet rendszeres karbantartást beállítani...általában estére időzíteni...ajánlom a wikit...
Ellenben én, aki felhasználói szinten dosnál kezdtem, majd 3.1, és így tovább...nekem meg herótom van a win hülyeségeiből..ehhez képest a mac áldás!
Kinek a pap, kinek a paplan...persze, mert winnél just works...a nap vicce lenneSemmit sem írok alá!
-
rOwLeY
őstag
válasz
bmwk1200s #61 üzenetére
Hát be kell hogy valljam, elég mostohán bántam mindig is a rendszerrel, nem törődtem a karbantartással, sokszor esztelen programtelepítgetések összevissza stb...és ez megbosszulta önmagát, azt eredményezte h a vinyó durván töredezett lett, a rendszer kezdett egyre lassabban felállni induláskor, egyre töb strandlabda stb...A vinyót rendbehoztam iDefrag-gel és Onyx-szal lefuttattam az ajánlott dolgokat, majd utána restartnál már rögtön érezhetően gördülékenyebb volt minden, nem mellesleg felszabadult vagy 3 Gb hely.
-
Dave™
nagyúr
válasz
gerbaudhu #64 üzenetére
Hát már ne is haragudj, szerintem rohadt vicces olvasni a "persze, de csak ez kell meg csak az, meg csak ilyen sűrűn meg csak arra kell odafigyelni" szövegeket annak fényében, hogy Stevie Wonder szerint It just works, meg seamlessly. Ezek szerint mégsem. Amúgy nekem Win7-re nincs telepítve semmi rendszerkarbantartó, karbantartja az magát, nem fáraszt ilyen hülyeségekkel, a registry-t is leszarom, sose nézek bele. Ellenben még 5mp-ig sem tart betölteni a zene library-t, ami nálam 70 giga, szóval attól a 11-es 5mp-től nem vágódtam hanyatt, ha nem gond. Cisco VPN-t passzolom, csak mint otthoni felhasználó mondtam el a véleményem.
-
gerbaudhu
tag
Azért közel másfél év OSX használat után van összehasonlítási alapom, és hidd el, pl. egy cisco vpn kliens beüzemelése (ami windowson negyedórás meló) az itt 1 perc sem volt. Céges intranet WLAN-jára az IT-sek által leírt útmutatóval sem bírtam felcsatlakozni WIN7-tel, (Xp-n ugyanaz ment 20 perc után), itt az intrás loginomat és jelszavamat kérdezte csak, és működött. Szerintem az "It just works" inkább erre vonatkozik, karbantartás meg minden rendszeren szükséges... A legjobb, hogy itt nincs registry-turkálás, ha TELJESEN el akarok távolítani egy programot!
-
gerbaudhu
tag
A blogbejegyzést olvasva (meg a korábbiakat is) rendre ugynazokra a következtetésekre jutottam a MAC-emmel kapcsolatban, amire Ti is (Bocha - Bog). Tudtam imádni dolgokért és rühellni dolgokért, aztán lassan megbarátkoztunk. Az elmúlt napokban azonban (kb 1 éve van fönn a rendszer, SL-re frissítés pedig decemberben volt) és azóta én is egyre több strandlabdát, rugalmatlanságot, megtorpanást és lassulást éreztem a rendszerben. Kezdett kiborítani, hogy a legalapabb dolgokra várnom kell, régen meg úgy ment minden, mint a karikacsapás. A dologhoz tartozik, hogy rengeteg program van föltelepítve (bétás MS ofisz stb), mert sokmindent ki akarok próbálni. Ezek, főleg a mikroszoftos és adobe-os dologok nagyon beletúrnak a rendszer lelkébe, ezért elhatároztam, hogy veszek egy új vinyót és újrarakom a rendszert 0-ról. Ekkor láttam meg ezt a bejegyzést, és olvastam el a hozzászólásokat. Jelentem, az Onyx lefuttatása (mert már fönn volt, csak nem használtam) csodákat művelt! Kiürítettem vele a cache-t, egy barátom javaslata alapján beállítgattam a pipákat és mára boldog vagyok megint. Az iTunes, ami eddig a halálom volt (az iPhotoval együtt) a 11 GB-os zeneállományomat 5(!!!) mp alatt tölti be ismét. Az iPhotonak eddig legalább 20 mp kellett, most 6.7-et mértem!!! Szafari: indulás-kezdőlap (google) megjelenítése 7 mp. Syspref eddigi 10 mp-es küzdelme most lement 3-ra. A rendszer újra reszponzív, nem torpan meg, nem gondolkodik, strandlabdát 2 napja nem láttam... Ha veszek egyszer SSD-t, arra újat teszek majd, addig viszont ez szépen el fog muzsikálni... Ja, és 2G ramom van még mindig 2.4C2D-val.
-
Dave™
nagyúr
It just works, mi?
-
rOwLeY
őstag
huhhuu!!Jelentem másfél éves 10.5.8 rendszeren csodákat művelt az imént az Onyx!!!
-
utomi
senior tag
Mint régi Mac tulaj én is azt javaslom, hogy ne telepíts újra ez nem Windows.
(Amit egyébként szintúgy felesleges újratelepíteni ott is van karbantartás!)
Egy Onyx neki és minden úgy fog menni mint legelőször. Egyébként baromság vagy sem de a plussz memóriából sosem elég. Nekem 8GB van az iMac-emben és azóta a rendszer sokkal de sokkal gyorsabb. A 4GBhoz képest is. Egyet jobb ha tudsz, az OSX szereti a sok memóriát és képes a többlet memóriából profitálni. -
talamasca
senior tag
Ennek némileg ellentmond az alábbi letöltési hely, közvetlenül az Apple.Com-on:
Onyx az Apple oldalán“Black as midnight on a moonless night.”
-
sajby
senior tag
Ez már egy ujabb post lesz tuti.
Amiben részletesen le lesz irva minden -
bmwk1200s
őstag
Tényleg nem sürgetés képpen, de borzasztóan érdekelne, hogy végül is újratettétek a renszert, vagy sikerült megoldani karbantartással a problémát?
Semmit sem írok alá!
-
e30st
tag
OSXel nekem is voltak problémáim, akkor ipod classicra fel minden, és haver mindig megcsinálta factory restore-t. aztán pár óra újratelepítés és minden megy. aztán félévvel később újra az egész
-
bmwk1200s
őstag
Nos? Sikerült megoldani a lassúságot az itt javasolt módszerekkel, vagy mindenképpen újratelepítés következik?
Semmit sem írok alá!
-
sajby
senior tag
Appleblogról(i-Doki megmondja: MacBook és MacBook Pro karbantartást)
részlet"Első lépésként alkalmazzuk a Mac OS X rendszer kínálta „Repair Disk Premissions”-t a Disk Utility-ből. Ez már önmagában is csodákat művelhet, és valóban nincs szükség nagy hozzáértésre.
Amennyiben a Repair Disk Premissions nem hozott kellő eredményt, akkor az ingyenesen letölthető ONYX futtatásával még nagyobb gyorsaságot tudunk elérni. A rendszer optimalizálását elvégző program rendbe rakja a fájlrendszer struktúráját, megszabadítja az OS X-et a felesleges ballasztoktól, ugyanakkor az alkalmazást megfelelő körültekintéssel szabad csak alkalmazni, mivel az rendszerünk mélyébe is belepiszkál (ha nem értünk hozzá, bízzuk inkább szakemberre)."
-
biker
nagyúr
bocs, de a legal agymosas az ugyanaz applenél mint MS-nél, csak nézz rá holdember barátunkra, aki szerint a windowsra nem kell semmi, és évekig fut gond nélkül
persze, hogy apple-nél azt tanítják, nem kell semmi.
de kell.font cache telemegy szarral, a system cache is.
amikor belassul rohadtul a gép, strandlabda állandóan, akkor rátolom az automatizált onyxot, ami a beépített scripteken kívül CSAK a cache ürítést intézi el, semmi durvát nem tolok rá, és fürge mint állat.
ennyi.ezt elvégzi a LEO is, rendszer frissítésnél, pl egy 10.5.7..8 felért egy onyx futtatással, mert ilyenkor kiüríti a system és bot cache-t is.
vajon miért nincs ez benne a periodic-ban??? ezt nem oktatják? hogy ha ismert, és szükséges dolog, akkor miért tojnak rá?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
iSTYLE
csendes tag
válasz
bmwk1200s #45 üzenetére
nincs Magyarországon kézpés, az oktatókat az Apple Industry Mentor Trainer-ek képzik ki. A képzésre lehet tőlünk is jelentkezni, amennyiben elfogadják a jelentkezésed és teljesítetted a kritériumokat akkor kiutazhatsz egy T3 kurzusra.
www.istyle.hu
-
djozsi
senior tag
Nyilvánvaló, hogy az Apple ezt adatja tovább a "certified trainer"ekkel, ezzel egyet is tudok érteni, hisz ahogy szó volt róla, aki béna pillanatok alatt el tudja cseszni a rendszerét egy ilyennel. De azért hozzáértő kezekben szerintem nem feltétlenül igaz ez.
Azért Bocha-ék ha úgyis reinstall előtt állnak kipróbálhatnák, hogy megoldja-e az OnyX a gondot, kíváncsi lenne rá a "nép". Aztán ha csúnya dolgokat tesz az OnyX (amit kétlek), akkor mehet a reinstall.[ Szerkesztve ]
-
iSTYLE
csendes tag
részben igazad van, de nem ugyanarról beszélünk
Az Apple hivatalos Snow 101 - Snow 201 oktatójaként (Apple Certified Trainer) egyértelműen azt az ajánlást kaptam és adom tovább, hogy rendszerkarbantartásra nincs szükség 3rd party alkalmazásra, mert többet ártanak mint használnak
www.istyle.hu
-
djozsi
senior tag
Persze, hogy nem megoldás a permission javítás a lassulásra, hogy a viharba lehetne az?
Ha egy fájlhoz, ami szükséges nem fér gozzá a gép, akkor nem lassul, hanem hibaüzenetet dob. -
sanp
tag
Én nem ezt tapasztalom Snow Leoval, a Disk Permission javítás ill. a maintenance scriptek mellet is gyorsan belassul a rendszer, a cacheléssel vannak gondok, de ez már jó ideje ismert probléma, a sok, látszólag ok nélküli strandlabdázás jelensége. Csak ilyen force-olt cache űrítési eljárások segítenek visszanyerni a sebességet mint amiket az Onyx kínál. Az általam leírt lépésekkel nem lehet kárt okozni, elég kéthetente, havonta lefuttatni. Az is lehetséges hogy 4GB RAM jobban burkolja a problémát.
Azt tanácsolnám Bochának hogy próbálja meg először az általam leírt lépéseket Onyx-szel végrehajtani mielőtt ilyen radikális és felesleges lépésre szánná el magát mint az újratelepítés, majd számoljon be a tapasztalatairól.
-
iSTYLE
csendes tag
az OS X saját karbantartó mechanzimusai és a Disk Utility használata alapvetően elegendő kivéve ha ezer szemét program tesztelésére használt gépről van szó. Ha az Onyx valóban hasznos lenne, akkor már rég integrálták volna a rendszerbe
www.istyle.hu
-
joey04
titán
Újratelepíteni az osx-et??
Valamit tényleg nagyon elronthattatok, én még a windowst sem telepítem újra igazából szinte soha, csak amikor új gépet veszek, vagy vista/w7 váltásnál.[ Szerkesztve ]
-
NasH187
csendes tag
Remélem, nem veszitek el a kedvet a leendő Mac-re váltóktól ezekkel az írásokkal. Mint általában minden rendszert, ezt is karban kell tartani (Onyx-al, vagy a Disk Utility-ben a Repair Disk Permissions-al), és egyáltalán nem kell újratelepítgetni.
Mikor én váltottam, a beszeljukmac wiki-jét olvasgattam, és ott tökéletesen le van minden írva. -
djozsi
senior tag
Igazából bármivel ki lehet nyírni egy rendszert, ha az ember nem figyel oda.
Dashboard widgetek másnál is annyira lassítják a gépet? Én használom őket, amióta csak megvan a gép, nagyon sok van feltéve és vagy 8-10 ki van téve alapból, de nem volt még semmi bajom velük.
-
Hááát...... persze, mert mondjuk össze-vissza kattintgatnak az Onyx-ban!
Persze hogy kilehet vele nyírni a rendszert!
Ezért szoktam azt ajánlani a kezdő felhasználóknak, hogy csak a takarítás rész internet fülén kattintgassanak bőszen!MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , HIFI WALKER H20 , Sony NW-A105 Walkman , TWS monitor, One , RC Pilot
-
sanp
tag
Az Onyx-tól annyira nem kell tartani csak nem kell összevissza nyomkodni dolgokat benne.
Nálam a karbantartás menete a következő:
1. Maintenance fül / Permissions / Execute -- várunk amíg végez, kb 5-6 perc is lehet
2. Cleaning fül / itt van 6 darab alfül ezeken alapbeállításokkal nyugodtan végignyomkodjuk mindegyiket az Execute paranccsal
3. Restart és visszakapjuk az újkori gép sebességétVan egy Automation fül is ami egy gombnyomásra elvégzi a fenti lépéseket de kevésbé testre szabható, én ált. manuálisan szoktam ezeket elvégezni.
Az OS X önmagát is karbantartja, napi, heti és havi szinten három különböző scriptet futtat.
Ha jól tudom ez éjszaka történik, ezért sem szabad kikapcsolni a gépet hanem elég elaltatni, ha ezek nem tudnak lefutni akkor komoly rendszerlassulást okozhat.
Az Onyxban meg tudjuk nézni ezen scriptek utolsó futási idejét illetve le is tudjuk futtatni őket azonnal, de ez általában nem szükséges. Ezt a Maintenance fül / Scripts menüpontban tehetjük meg.Van olyan szoftver is ami háttérben service-ént fut és megadott időközönként lefuttaja azon lépéseket amiket fent leírtam, de ez már fizetős app, Cocktail a neve.
-
hemaka
nagyúr
Elég gyorsan újra kell telepíteni, furcsa
Szerintem valamivel nagyon szétbombáztázok az op. rendszert.
mudi︎️ • Fuji GFX 50s/35-70/110 • MBP M4Max • Syno DS3622xs+
-
-
iSTYLE
csendes tag
alapvetően a rendszer és widgetek ramfogyasztása elég magas. pl. rengeteg felhasználó használja a dashboard-on a sticky note-okat. Erre van külön alkalmazás mégis a dashboard-os népszerűbb. Láttunk már olyat, hogy 300-400 mb-ot etetett meg így felhasználó widget-ekkel.
a 2GB önmagában elegendő, de a növekvő méretű virtuális memória problémás. A srácok gépében nincs nagy merevlemez, az a logikus lépés, hogy a ramot bővítsük. A memóriabővítés felára 2x2GB-ra 25000 Ft bruttó
www.istyle.hu
-
Blaise
veterán
Izé, nem úgy van, hogy a Mac-et nem kell újratelepíteni "soha" ?
-
Namelesske
addikt
Gondolom nem sokat segít, de nekem is össze gányolta a Windows 7 et a DropBox. Reinstall megvolt.
Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV
-
doc
nagyúr
nem is hallottam meg errol az Onyxrol, de kivancsi lettem (bar en nem tapasztaltam lassulast, igaz nincs is dropboxom)
iszonyat jo, hogy mennyi hasznosat talalni ezekben a forumokban, koszonom mindenkinek -
Namelesske
addikt
csak nehogy az legye a vége, hogy ördögi körbe kerüljetek, és minden szir szar dologért reinstallt csináljatok
Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV
-
biker
nagyúr
neeeeeeeeeeeeee
karbantartás.
onyx letölt, ha nem akarsz kézzel pepecselni.
aztán sorban az összes karbantartó script lefuttatása, font és system cache ürítése, és örülén 1gb rammal tolom, és 2005-ben lett telepítve, 2008-ben is csak refresh módszerrel lett leo a tigerből. ami állítólag lassít
[ Szerkesztve ]
-
djozsi
senior tag
Nekem is fura ez a dolog, nekem is 2 gigám van, snow leom és semmi baj nincs, de én azt nem értem igazán, hogy miért árulják ennyi rammal, ha mindenkinek azonnal azzal mennek neki, hogy tegyen bele még kettőt. Azért ha vesz az ember 310ezerért a gépet nem hiszem, hogy arra számít, hogy azonnal bővítheti a ramot, ráadásul 33ezerért, ami nem kevés pluszpénz.
Amúgy korábban itt írta az iStyle nevű felhasználó (gondolom valaki a cégtől), hogy az új macbookokba már 4 gigát tolnak, a honlapjukon ezzel szemben továbbra is 2 giga szerepel.
Na mindegy. -
gombsadi
aktív tag
Nem vagyok maces, csak érdeklődőm. Egy kis lassulás miatt miért ajánlotok több ramot? Azért az a 2GB elég kellene hogy legyen nem?
-
djozsi
senior tag
Amúgy ki mit szokott futtatni OnyX-ben karbantatás címén?
Automation részen mit pipáltok ki futtatás előtt? -
djozsi
senior tag
Karban kell tartani az osx-et is ugyan úgy, mint az xp-t kellett, különben érezhető a lassulás. A win7 ilyen szempontból szerintem jobb is egy fokkal.
OnyXot és/vagy MainMenu-t szokás használni, kinek mi tetszik.
Reinstall elkerülhető, mert nincs registry, de a karabantartás nem lógható el, ha azt szeretnénk, hogy tartsa a kezdeti teljesítményt a gép.
Dropbox-szal pedig mindig szemeztem, de ezek szerint jól döntöttem, hogy nem használtam végül. -
bmwk1200s
őstag
Bár még saját macem nincsen, de kedves ismerősömnek van egy whitebook, és ő, mikor tanítgatott a rendszerre, többször is elmondta, hogy havonta egyszer nem árt neki egy karbantartás futtatás...ő is az onyxet ajánlotta, szerintem egy próbát megér...
Semmit sem írok alá!
-
plus44
veterán
A Time machine szerintem is hasznos, meg talán a 4gb RAM segítene vmit.
Már megint nem láttam, hogy kijött a cikk...
“This is where the road crashed into the ocean...”
-
Van amelyik gépen semmi, de az enyémen összeszarta magát! És nem tudtam rájönni mitől!
MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , HIFI WALKER H20 , Sony NW-A105 Walkman , TWS monitor, One , RC Pilot
-
Ja, és a Time Machine beckap helyett én a clean instált ajánlom!
MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , HIFI WALKER H20 , Sony NW-A105 Walkman , TWS monitor, One , RC Pilot
-
Én sem értem ezt a lassulást mit csináltok vele? Pláne ennyi idő alatt?
Viszont az Onyx-et én is ajánlom, nagyon hatásos!Bár most olvasom, hogy fennt van a gépen a Dropbox hát.... én már újratelepítettem miatta a leopárdot!
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
őstag
Havernak 4 éve megvan és még sosem rakta újra, elmondása szerint nem lassult jelentősen.
-
arpika576
csendes tag
Minden gépet karban kell tartani, 2-3 hetente lefutattok egy teljes Onyx karbantartát, és pont ugyanolyan gyors mint anno friss rendszerrel. Pedig mindenféle szar 3rd party program van a gépen...
Új hozzászólás Aktív témák
ma Úgy tűnik, hogy az OS X sem feltétlenül állja ki az idő és a használat próbáját.
- XBOX ONE S 1Tb (lemezes) konzol megkímélt állapotban eladó !!!
- Nintendo Switch Super Mario 3D. ALL STARS,PRO controller,és tok csomag egyben eladó. Minden kiváló
- Dell Latitude 7390/13.3"FHD IPS+Touch/8.gen i7-8650U/16GB DDR4/512GB SSD!
- SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT Nitro +8GB GDDR6 Kitűnő állapot!!
- Spider Man Miles Morales és Spider Man 2 eladó
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest