Hirdetés

Macblog: A Safari megy a kukába

Húztam-halogattam, illetve vártam a frissítést, hogy hátha majd az, de csak eljött a pillanat. A RIOS5 adminjában már Google Chrome böngészővel vagyok bent, onnan írom ezt a bejegyzést, mert a Safarit elküldtem nyugdíjba. Mert használni az utóbbi időkben annyira volt szafari-érzés, mint a Cape Fear.

Részlet az adminból - Chrome alatt
Részlet az adminból - Chrome alatt

Elmondom, hogy mi történt. Korábban nagyon bírtam ezt a Safari nevű böngészőt (miután rávettem, hogy a jelszavaimat is legyen szíves megjegyezni), mert úgy tűnt, hogy kedves, illemtudó, jó megjelenésű, akárcsak ugye Schmitt Pál. Nem számított, hogy nincs túl sok funkciója, amire kitalálták, arra képes volt. Egy dolgot nem bírt megcsinálni: a PH oldalakat külön entitásként kezelte bejelentkezés szempontjából, de mivel ritkán ugrok át a Logoutra fórumozni, ezért ez egy ideig fel sem tűnt.

Egyszer csak megjött az új Safari. Halleluja, fanfárok, ilyesmi, le is töltöttem bőszen, és volt nagy öröm, amikor ez a bejelentkezős probléma is megoldódott. Közben lehúztam a Flash bétát is, hogy milyen áptudét leszek én, aki alapból tesz az ilyen izékre, általában akkor frissítek szoftvert, ha már valami komoly baja van a korábbi verziónak, de gondoltam, hogy majd most szocializálódok, meg hát illik mindig frissnek lenni, mint Medveczky Ilona.

Nos, nem tudom, hogy a Flash béta okozta-e, de a Safari megszűnt értelmesen használható böngészőnek lenni. Teljesen random időközönként úgy gondolta, hogy baromi meleg van, s ezért hosszú percekig pörgette a strandlabdát (holott komoly flashes tartalom egyáltalán nem is volt nyitva), a YouTube és az indexes videók elindulásának sebessége kritikán alulivá vált. Olvasgattam erre-arra, hogy töltsek le egy friss webkitet (done), azzal sem javult meg semmi, és tegnap feltette a pontot a hu-ra a böngésző: egy alvásból való visszatérés során még a strandlabda is megszűnt forogni, force restart és ilyesmi kellett neki. Az OSX is mondta, hogy öcsém, ezt már muszáj restartolni, mást nem is engedett, én meg ott paráztam, hogy mi lesz a cikkel, amit megírtam, de nem mentettem még el, de simán megtartotta magától.

Úgyhogy ma reggel azzal kezdtem, hogy viharos sebességgel lehúztam a Google Chrome OSX verzióját, amely gyakorlatilag ezzel a lépéssel települt is. Mivel cocoaban van ez is írva, ezért a pár napja beszerzett, rendszerszintű helyesírás-ellenőrző is tökéletesen működik vele. Ez egyébként megaokosság, nem a programoknak van külön-külön spellcheck funkciója, hanem globalice oldották meg, a levelezésemben, a böngészőben mindenhol, mindig működik.

Importálva minden
Importálva minden

A Chrome pedig hasít. Simán van olyan gyors, mint a Safari fénykorában, egyből indulnak a beágyazott videók, gyorsabban töltődik be az összes fészbúkos flashes játék (többek között a Super City is, ami állandóan újraindult Safari alatt), és volt olyan kedves, hogy egy pillanat alatt importálta a régi böngetőből az összes bookmarkot és egyéb kutyagumit. Egy dolgot nem tudok kikapcsolni: hogy ne dobálja fel a translation bar-t felülre, mert az roppantul idegesít, a Google a saját oldalán viszont azt írja le szájbarágósan, hogy Windows alatt hogyan kell kinyírni, OSX-ről egy büdös szó sem esik, s persze nincs is Tools menüpont.

Azóta történt