Hirdetés

Fototrend blog: Nem csak művészfotó lehet monokróm!

Habár ma már leginkább a művészi hatás elérésére fotóknak fekete-fehérben, valójában csak a kreativitás szab határt a monokróm fotózásnak, ami egyébként lehet "színes" is.

Régi fényképek, fotós kiállítások és művészi témák a monokróm fotózás mai leggyakoribb, amúgy elég ritka előfordulási formái, pedig volt idő, amikor minden mozgó- és állókép fekete-fehér nyersanyagra rögzült, legfeljebb előhívás után kiszínezték.

A monokróm fotózás kiváló eszköz a fény-árnyék különbségek kiemelésére
A monokróm fotózás kiváló eszköz a fény-árnyék különbségek kiemelésére [+]

Olyan idő is akadt, amikor például a Huawei P9 a színszűrős szenzor mellé egy monokrómot is elhelyezett a nagyobb dinamikaátfogásért, és máig sok olvasónk előszeretettel vált efféle módra telefonján. Napjaink csúcstelefonjai, így például a Huawei P30 Pro a P9 gyakorlatával szemben szoftveresen színtelenít mindhárom látószög esetében, a normál mellett portré, rekeszérték és profi módban egyaránt.

Monokróm móddal már komponáláskor látszik, hogy fog kinézni a színtelenített végeredmény
Monokróm móddal már komponáláskor látszik, hogy fog kinézni a színtelenített végeredmény [+]

Ha eleve monokróm képben gondolkodunk, praktikus mindjárt fekete-fehér előnézetben komponálni az utólagos színtelenítés helyett, hiszen élőben derül ki igazán, melyik színek nélkül a legjobb kompozíció és mikor legjobbak a kontrasztok, amit a műfajban elsősorban fény-árnyék hatások határoznak meg.

A természetet maga is alkothat monokróm környezetet
A természetet maga is alkothat monokróm környezetet [+]

A görög eredetű monokróm szó egyébként egyszínűt és nem fekete-fehéret jelent, az utóbbi kettő ugyebár nem is szín, míg a kék például az. Egyszerűen csak kényelmesebb a két kifejezést váltogatni a blogbejegyzésben. Fent a téli Lake Tahoe és a gyenge napfény maga varázsolt monokróm tájat a szemeim és telefonom elé, így semmiféle utómunkára nem volt szükség a vágáson felül.

Kis vízpára, színtelenítés és némi barnítás: máris olyan, mintha régi kép került volna elő
Kis vízpára, színtelenítés és némi barnítás: máris olyan, mintha régi kép került volna elő [+]

A régi, sárgás-barnás monokróm családi fotók is beleférnek a műfajba, és akár ezt kívánjuk megidézni, akár mást, a lényeg mindig az, hogy a figyelem a különböző színárnyalatok helyett a szürkeárnyalatokra terelődjön. Nem véletlen, hogy nagyon sok dokumentarista, háborús vagy szociofotós a mai napig ragaszkodik a mondanivaló efféle kiemelésére.

Magányos vagon Rhyolite elnéptelenedett nevadai szellemvárosában
Magányos vagon Rhyolite elnéptelenedett nevadai szellemvárosában [+]

Egy cserzett, évek eseményeit kifejező arc nem igényel ugyanis színeket, ha a tekintetre minden rá van írva. Egy lepattant épület vagy elhagyatott szellemváros érdekessége akár el is veszhet a színek kavalkádjában, fekete-fehérben viszont előjöhetnek olyan részletek, amelyek felett különben elsiklana a tekintet.


[+]

A klasszikus zokni-szandál kombinációt bevető, Bombay Beach-i magányos hippi alighanem megkövetelné, hogy a róla készült lesifotók színek nélkül virítsanak, még ha eredetileg színesben is kaptam a békés, idős urat a sárban kerekezve lencsevégre.

Sokan egyenesen a monokrómot tartják kizárólag művészi erejű rögzítésnek, nem véletlen, hogy Tarr Béla Sátántangója, Hitchcock Psychója vagy Bergman Personája ilyen nyersanyagra forgott, kiemelve karakterei és környezete mellett a felhasznált film fotokémiai sajátosságait.

San Francisco felhőkarcolói alulnézetből, kiemeléssel
San Francisco felhőkarcolói alulnézetből, kiemeléssel [+]

Persze senkit el ne tántorítson a megfelelő, régi fotómasina hiánya, hiszen rengeteg telefonon akad monokróm mód, csak lehet, hogy az effektek, hatások vagy más menüpontból kell előcsalni.

Monokróm makrókép, amely a virágszirmok színei helyett annak textúráit emeli ki
Monokróm makrókép, amely a virágszirmok színei helyett annak textúráit emeli ki [+]

Tematikailag nincsenek áthághatatlan korlátok: egy ellenfényes téli fotó a Lake Tahoe partján ugyanúgy látványos lehet fekete-fehérben, mint egy lágy színeket rögzítő.

Monokróm portré, egy kis extra fényerővel, kontraszttal és egész kevés képzajjal
Monokróm portré, egy kis extra fényerővel, kontraszttal és egész kevés képzajjal

Ugyanígy monokróm portrék és szelfik is készülhetnek, és alanya válogatja, hogy mikor jobb egy arc vonásait a kontrasztokkal, tisztasággal vagy homályosságmentesítéssel kiemelni, és mikor előnyösebb ezeken éppen csökkenteni.

Ételfotó, csendéleti témával
Ételfotó, csendéleti témával [+]

Csendéletes ételfotó olvasnivalóval? Miért ne jelenjen meg fekete-fehérben? Az utómunka során adhat egy kis karaktert a képnek, ha némi képzajt bevetünk, és mindenféle mobilos alkalmazáseffektekkel az öreg fotótól kezdve a kiégett filmig egész extrém hatások elérhetők.

Death Valley kietlen, sivatagi tája még élettelenebb fekete-fehérben
Death Valley kietlen, sivatagi tája még élettelenebb fekete-fehérben [+]

Bátran meg lehet szórni a fotóalbumot, az Instát vagy a Facebookot fekete-fehér, esetleg valamelyik színtónus mentén eltolt monokróm fotókkal, színek nélkül színesítve a felhozatalt.

Világvégi amerikai motel, fekete-fehérben sejtelmesebb
Világvégi amerikai motel, fekete-fehérben sejtelmesebb [+]

A lemenő és felkelő nap által megjelenő árnyékok éppúgy profitálhatnak az efféle próbálkozásból, mint a makrók apró, színek által kevésbé feltűnő részletei.

Tulajdonképp ez is monokróm kép, hiszen a vörös az egyetlen szín a képen
Tulajdonképp ez is monokróm kép, hiszen a vörös az egyetlen szín a képen [+]

És ha kicsit tágítjuk a definíció határait, egy szürke környezettbe helyezett, mozsárnyi tört chili is beleférhet a monokróm műfaj határaiba, hiszen a vörös az egyetlen képen látható szín, egy egész kevés narancssárgát leszámítva. Várjuk olvasóink efféle képeit a Fototrenden!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P10 - pisztácia nem is volt

    Nagyon jól sikerült a Huawei új, kompakt csúcsmobilja, az előd eleve nagyon magasra tette a mércét, a változások pedig olyan pontokon érkeztek, ahol szükséges is volt.

  • Huawei P9 - 9 pont, feketén-fehéren

    A színes és monokróm szenzorral is rögzítő, dupla Leica kamerás P9 a Huawei eddigi legjobbja, és a Kirin 955-ös SoC is hozza a csúcssebességet a mutatós készülékházban.