Kisebb veszteséggel számol a Huawei, mint korábban

A kínai gyártó amerikai helyzete még messze nem rendeződött, a korábban kalkuláltaknál azonban kisebb mértékben csappanhat meg az éves árbevétel.

Szappanoperába illő az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság közötti gazdasági adok-kapok: egyszer mintha egyezségre jutnának, máskor meg repülnek a sok milliárd dolláros védővámok. Pedig nincs semmi humoros a két nagyhatalom játszmájában, amely mindkét oldalon tetemes kárt okoz az érintett cégeknek, élen a Huawei-jel. A sencseni gyártó májusban került az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium feketelistájára, melynek értelmében a helyi vállalatok csak külön engedéllyel kereskedhetnek vele. Ezen némileg enyhített a feketelistázás 90 napos, ideiglenes feloldása, amit a minap újabb 90 nappal kitoltak, a Trump adminisztráció azonban jelezte: a jövőben nem számít a Huawei-jel való kereskedésre, ami megnehezítheti a mobilgyártásban és hálózatkiépítésben érdekelt vállalat sorsát.

A Mate 30 Pro lehetséges formája egy védőtok gyártó renderképe szerint
A Mate 30 Pro lehetséges formája egy védőtok gyártó renderképe szerint (forrás: SlashLeaks)

Legalábbis rövidtávon, a vállalat ugyanis idővel szeretne az amerikai beszállítóktól és licencektől teljesen függetlenedni, például saját operációs rendszere is van már HarmonyOS néven, bár mobilos oldalról még kitart az Android mellett. Az eladások a tiltólistázás és a bizonytalanság hírére mindenesetre negatív fordulatot vettek, júniusban Ren Zhengfei vezérigazgató pedig még 30 milliárd dollár mobilos üzletági kieséssel számolt abban az évben, aminek az elején még reális célnak tűnt a Samsung utolérése az okostelefonos eladások élén. Eric Xu, a Huawei egyik elnöke a minap a Reutersnek viszont már azt nyilatkozta, hogy ez a kiesés 10 milliárd dollárra mérséklődhet, ami már sokkal könnyebben megemészthető a vállalat részéről.

Az EMUI 10 felület Android 10-en készül
Az EMUI 10 felület Android 10-en készül [+]

A Huawei a hazai piacán éppen a Kína vs. USA szembenállás hatására erősíthet, miközben a gyártó világszinten emlékezetes őszre készül. A minap mutatkozott be a szerverekbe szánt Ascend 910 AI chip és a MindSpore framework, szeptember 6-án érkezik a Kirin 990 SoC és 19-én várható az azzal szerelt Mate 30 család premierje, csupa kamerás újítással, ha hinni lehet a pletykáknak. A Huawei az EMUI 10-zel az Android 10 közelgő premierjére is felkészült, az viszont még mindig kérdéses, hogy mi lesz a gyártó Android licencével, ha a Google az újabb 90 nap lejárta után nem kereskedhet a sencseniekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés