Hirdetés

iPhone szerviz blog: Beázott az iPhone-om, mit tehetek?

A bázott telefonokkal kapcsolatban számos cikk, felhasználók által saját tapasztalatok alapján megírt történet és természetesen legenda is kering a neten. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani tapasztalatainkat a kezeink között gyakran megforduló beázott iPhone-okról, illetve arról is, hogy mi történik egy szervizben a károsodott készülékekkel.

Mit tekintünk beázott iPhone-nak? Hogyan ázhat be egy telefon?

Az első és legtöbbször előforduló beázási faktor a folyadékba esett, alámerülő készülék. A leggyakrabban emlegetett példák erre a fürdőkádba/wc-be ejtett telefon, vagy amikor a nadrágzsebben felejtett iPhone a mosógépben "tisztálkodik", illetve nyári napokon tavakban/medencékben fürdő készülékek. Ezekben az esetekben természetesen egyszerű bázottként aposztrofálni a telefonokat, mert egyértelmű, hogy érintkeztek folyadékkal, vízzel, és a dock csatlakozón, hangszórókon stb. keresztül a készülék belsejébe jutó nedvesség károkat okozhat.

Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor az iPhone nem feltétlenül attól ázik be, hogy teljesen elmerül: magas páratartalmú, zárt terekben, mint például a fürdőszoba, vagy pl. télen a hidegről behozni a meleg szobába ugyanúgy ártalmas lehet, mert a lecsapódó pára hasonlóképpen beszivároghat a telefon belsejébe, mint amikor a készülék egy kád fürdővízbe esik. Ugyancsak potenciális veszélyforrásként tekinthetünk a sportolás során használt rosszabb minőségű karpántokra, mert a testünk izzadása következtében a karpánt benedvesedik, és erősen párás környezetet teremt a szűk helyen lévő készüléknek. De nem is feltétlenül kell karpánt hozzá, elég, ha futás közben a kezünkben tartjuk tok nélkül a telefonunkat, és az izzadó tenyerünkről az apró nyílásokon keresztül beszivárog a savban gazdag izzadság.

Mit okoz a nedvesség egy iPhone belsejében?

A legnagyobb probléma, hogy a víz, ha nem desztillált, alapvetően vezető tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát ha egy működő készülék belsejébe vezető folyadék kerül, ott rögtön rövidzárlatot tud képezni az egyes elemi alkatrészek között, ami végzetes problémákat okozhat. Ha szerencsénk van, és a készülékünk bekapcsol és működik beázás után, akkor sem örülhetünk igazán, mert a készülék belsejében a folyadék a fém felületekkel érintkezve reakcióba lép, és korróziós folyamatokat indít el. Az oxidáció mértékétől függően változhat az egyes alkatrészek ellenállása, vezetőképessége, aminek következtében megváltozhat az áramkörben folyó áram erőssége, és ez tönkreteheti az adott IC-t. Ha használjuk a készüléket beázás után, az csak felgyorsítja a folyamatot. Fontos megjegyezni, hogy ázott készülékek esetén nem tudunk általánosítani, mivel minden eset egyedi, nem tudjuk előre megjósolni, hogy a készülék javítható-e anélkül, hogy elvégezzük a szükséges ultrahangos tisztítást, kicseréljük a károsodott alkatrészeket, és alaposan leteszteljük az iPhone-t.

Mi a teendő, ha beázott az iPhone?

Az első és legfontosabb, hogy a beázás után lehetőleg azonnal (amennyiben nem kapcsolt ki magától a telefon) áramtalanítsuk a készüléket úgy, hogy kikapcsoljuk és eltávolítjuk az akkumulátort. Természetesen ez az iPhone-ok esetében ez egy laikus számára nem egy egyszerű feladat (főleg az 5-ös szériától kezdve, mert a 4/4S-nek még relatív egyszerű levenni a hátlapját, viszont az 5/5S/5C szériánál a dock csatlakozó flex kábele a kijelzőre van csatlakoztatva, így felnyitáskor nagyon könnyű megsérteni, elszakítani), kell hozzá egy speciális csavarhúzó, és egy a képernyő kipattintására alkalmas eszköz.

Ugyancsak nagyobb esélyünk van, hogy túlélje az iPhone, ha egyáltalán nem dugjuk töltőre addig, amíg teljesen biztosak nem vagyunk benne, hogy a folyadék már semmilyen formában nincs jelen a készülék belsejében.

Próbálkozhatunk házi praktikákkal is, melyekből rengeteg található meg a neten, és speciális esetekben akár működhetnek is. Az egyik legszélesebb körben elterjedt házi praktika a telefon főzetlen rizsszemek közé helyezése. Alapvetően a rizs párátlanít, kivonja a nedvességet, és magába szívja azt (ezért is szokták sószóróba tenni), ennek ellenére tapasztalataink azt mutatják, hogy sajnos a rizs nem csak a készülékben lévő nedvességet, hanem a levegő páratartalmát is magába szívja, ezzel még nedvesebb, az oxidációs folyamatokat gyorsító mikrokörnyezetet teremtve az ázott készüléknek. Hasonlóan ismert praktika a hajszárítózás, általában azt szokták tanácsolni, hogy szedjük szét a készüléket, és hajszárítóval szárítsuk ki. Ennek a gyakorlatban az a hátránya, hogy a túlzottan meleg levegővel történő szárítás, kárt okozhat a különböző IC-kben, áramkörökben. A harmadik - és egyben legkárosabb tévhit - a sütőben/mikróban történő kiszárítás, melyeknek egyetlen eredménnyel járhatnak, a hősokkal, ami az oxidációs folyamatokon túl gyakorlatilag másodpercekben mérhető idő alatt elpusztítja a készüléket.

A fenti praktikák természetesen csak a legnépszerűbb jó tanácsok, amikkel a leggyakrabban találkozunk a neten és a hozzánk forduló ügyfelek történeteiből. Nem mondjuk, hogy egyik-másik speciális esetben nem fognak működni (a mikro/sütő kombót kivéve), de általánosságban sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek alkalmazásával nagyban nem tudjuk visszafordítani a beázott iPhone-ok belső károsodását.

Mit csinál egy szerviz a beázott iPhone-okkal?

Ahogy azt az alapvető teendőknél elsőként taglaltuk, az első dolog az akkumulátor eltávolítása. Ezt követően a készülék szétszerelése jön, különös tekintettel az alaplapra. Az alaplapra jutó folyadék az egyik legveszélyesebb, mert az alaplapon terjed a leggyorsabban a korrodáció. Az alaplapot kiszerelés után ultrahangos mosó segítségével átmossák, és lerezgetik róla a lerakódott oxid rétegeket. Az ultrahangos tisztítás során a beázás következtében létrejött oxidáció mechanikus eltávolítására nagy frekvenciájú, jellemzően: 20–400 kHz hanghullámokat használnak, alkoholos oldatban. Az ultrahang hatására a folyadékban kavitáció lép fel (a kavitáció egy fizikai jelenség, amely akkor következik be, ha egy anyag folyadékfázisból hirtelen gázfázisba megy át), aminek során apró buborékok keletkeznek (ezek mérete nagyjából fordítottan arányos az alkalmazott frekvenciával), amik a szennyeződést mechanikusan fellazítják. Az apró buborékok a panel rejtett, nehezen hozzáférhető részeiben is kifejtik hatásukat. Az ultrahangos tisztítás sikeressége nagyban függ attól, hogy mennyi idő telt el a beázás és a szervizbe érkezés között. Az ultrahangos mosás mellett megtisztításra kerül az összes alkatrész, flex kábel, csatlakozó is.

Ha fent említett műveletek megvannak, a készülék összeszerelése és tesztelése következik. Természetesen minden ma létező szervizelési folyamat és praktika ellenére sokszor találkozunk olyan iPhone-okkal, melyek menthetetlennek bizonyulnak, mert a nedvesség visszafordíthatatlan károkat okozott a belsejükben.

Azóta történt

Előzmények