Hirdetés

iPhone szerviz blog: Az iPhone otthoni javításából eredő hibák

Otthoni javítások vs. szakszerviz

Az iPhone-ok (és úgy általában az okostelefonok) sérülékenysége miatt gyakran felmerülő kérdés, hogy érdemesebb-e otthon nekiállni és kicserélni például a kijelzőt, a bekapcsológombot, vagy ellátogatni egy szakszervizbe. Az otthoni javítások mellett az első és leggyakrabban felmerülő érv mindig az olcsóság. Számtalan weboldal és fórum készít képes leírásokat, videókat a javításokat segítendő, az élelmesebbek pedig rögtön egy webshoppal is megtoldják a képzési anyagaikat, ahol meg lehet vásárolni az adott alkatrészeket és a cseréhez szükséges speciális szerszámokat. Ezeknél a weboldalaknál is olcsóbban lehet beszerezni a javításhoz szükséges kellékeket az aukciós portálokon és különböző távol-keleti gyártók portáljain. Itt jelentkezik azonban az otthoni reparálás legnagyobb hátránya, a bizonytalan forrásokból, olcsón beszerezett alkatrészek megbízhatatlansága, a nem megfelelő szerszámok használata, de persze nem elhanyagolható tényező a szervizeléshez szükséges szaktudás hiánya sem.

A szakszervizek mellett szóló legnyomósabb érv – a szakértelem mellett – a hivatalos és megbízható forrásból beszerzett alkatrészek minősége, a speciális szerszámok megléte, illetve a garancia, amit a beszerelt tartozékokra vállalnak. Sok esetben az idő sem elhanyagolható tényező, az esetek túlnyomó részében a javítás a helyszínen megvárható a látványszervizekben.

A leggyakrabban elkövetett hibák otthoni javítások során

Minden héten találkozunk legalább egy olyan esettel a szervizünkben, ami a házilag cserélt iPhone 5 akkumulátorral kapcsolatos; a csere óta a telep nem veszi a töltést, a készülék kikapcsolgat, nem talál hálózatot, nem látja a SIM-et, vagy egyáltalán be se kapcsol.

Az első gond a nem megfelelő szerszámokból adódik: sokszor küldenek az alkatrészekkel ilyesmit is a szereléshez, de ezekkel nem ajánlott dolgozni. Ha például nem a tökéletesen megfelelő méretű csavarhúzóval kezdjük szétszerelni a készüléket, könnyen előfordulhat, hogy a csavar fején megcsúszó csavarhúzó a panelen landol. Ilyenkor talán észre sem vesszük, de már le is sodorhattunk egy-két ellenállást vagy kondenzátort az alaplapról (ezek annyira apró alkatrészek, hogy legtöbbször nem is gondolnánk, mekkora bajt okoztunk). Ilyenkor jellemző a folyamatosan újrainduló készülék, de töltési problémák is felléphetnek. A másik hiba abból adódik, hogy az akkumulátor elég erősen bele van ragasztva a házba, amit otthon megpróbálunk minden irányból felfeszegetni, ennek eredményeként az a panel széléről letörnek az alkatrészeket. A kettő közül ez a nagyobbik gond, mivel a panel szélén több létfontosságú IC helyezkedik el, melyekből nem mindet lehet pótolni. Nem kell óriási hibát keresni, általában csak az üveg IC széle törik meg, amit bár csak mikroszkóp alatt lehet látni, a készüléket használhatatlanná teszi.


[+]

A harmadik probléma az otthoni alkatrészcserével az alkatrészek minősége. Laikusan megrendeljük a netről a legolcsóbb alkatrészt a készülékhez, például a kijelzőt. Sajnos itt hatványozottan érvényesül az az igazság, mely szerint „olcsó húsnak híg a leve”. Ezek az alkatrészek többnyire silány minőségűek, sokszor már akkor sem működnek, amikor kibontjuk a csomagot. Az efféle kijelzők képe fakó, nem illeszkednek tökéletesen a kerethez, a flex kábelük és a csatlakozójuk gyenge minőségű. Ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy eleinte még működik a megjelenítő, ám az összeszerelés (vagy esetleg egy újbóli szétszerelés) után már nem, mivel a flex pár hajlítás után megtörik, vagy épp a csatlakózó lábai annyira gyengék, hogy levételkor felszakadnak, vagy deformálódnak.


[+]

Az efféle problémák vezetnek oda, hogy végeredményben az eleinte olcsóbbnak tűnő megoldás lesz a drágább. Ez persze nem minden esetben igaz, az viszont biztos, hogy az otthoni szervizelés csak a témában jártas szakértőknek javasolt, a laikusok valószínűleg jobban járnak, ha egy olyan szervizbe viszik el a készüléküket, amelyik jótállást is ad az elvégzett munka után.

iPhone Szerviz Buda

Azóta történt

Előzmények