Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone 4 és iPhone 4S típushibák

Az iPhone 4 és 4S a mai napig igen népszerű készülékek, ami nem is csoda, hiszen stapabíró eszközökről beszélünk, amelyek mégmai szemmel nézve sem tűnnek ódivatúnak, pedig az első szériás iPhone 4 modellek már a negyedik, a 4S-ek pedig a harmadik évükben járnak. Ez az okostelefonok piacán sokak tulajdonképpen öregnek számítanak.

Cikkünkben azért kezeljük külön a 4 és a 4S modelleket, mert bár külsejüket nézve nem láthatunk sok változást, a motorháztető alatt bizony rengeteg változás és hibajavítás történt. Épp ezért kicsit vicces, hogy az iPhone szervizünkben tapasztaltak alapján mégis maradtak olyan problémák, melyek mindkét modellre egyaránt jellemzők.

Bár cikkünkben többnyire a hardveres típushibákra koncentrálunk, több ügyfelünktől és a fórumokról is tudjuk, hogy szoftveres problémákra is gyakran panaszkodnak a felhasználók. Szoftveres oldalról érdemes azért megemlíteni, hogy az iPhone 4-nél az iOS 7.1.2 az utolsó szoftververzió, amit még aláír az Apple, míg a 4S-en a jelenlegi legfrissebb változat, a 8.1.2 is fut, de jelentősen lassítja a készüléket. Aki teheti, inkább tartsa meg a régebbi verziókat, ne álljon neki frissíteni, így elérheti, hogy a készülék gyors maradjon, igaz, idővel szoftveres inkompatibilitási problémák jelentkezésére lehet számítani.

Az iPhone 4 típushibái

Audio IC

Az iPhone 4 audio IC-je az alaplapon helyezkedik el. Sajnos gyakran fordul elő, hogy egy-egy periféria (beszéd- vagy csengőhangszóró) egy csere után sem működik jól; ilyenkor nagy valószínűséggel az iPhone 4 audio IC cseréje jelenti a megoldást. Mivel alaplapi javításról van szó, magas fokú precizitást és nagy tapasztalatot igénylő feladat, ami az alaplapi panel sérülékenységéből kifolyólag igencsak kockázatos is.

Home gomb

Az iPhone 4 home gombjának kialakításakor a tervezők még nem vették figyelembe, hogy a gomb szélén könnyen bejuthat a nedvesség és a különböző szennyeződések, amelyek nem meglepő módon nagy mértékben befolyásolhatják a működést. A 4S modellnél ezt a konstrukciós hibát már kijavították az Apple mérnökei,  egy gumi membrán került a műanyag gomb alá, aminek következtében a nedvesség és a szennyeződések nehezebben jutnak el a gomb elektronikájához. A kis kiegészítés hiánya miatt viszont az iPhone 4 home gombja sok esetben a szennyeződés miatt érzéketlenné válik, ilyenkor a hibajelenségek elég egyértelműek: a gomb egyáltalán nem, vagy csak nagyon erős nyomásra reagál.. Szoftveres megoldások léteznek arra, hogy ideig-óráig tudjuk tovább használni a készüléket, erről mi is írtunk ebben a blogbejegyzésünkben. A végleges megoldást azonban csak a home gomb elektronikájának a cseréje jelentheti.

+1: Akkumulátor

Az akkumulátor meghibásodása nem tekinthető típushibának, csak azért említettük meg itt, mert sokan hozzák hozzánk készülékeiket akkumulátor cserére, ami a lítium-ion akkumulátorok élettartamát figyelembe véve egyáltalán nem csoda.

iPhone 4S típushibái

Az iPhone 4S esetében a fent említett típushibákat sikerült kiküszöbölnie az Apple-nek, itt már nem okoz gondot sem az audio IC meghibásodása, sem a home gomb működésképtelensége. Vannak viszont más hibák:

WiFi IC

Ennek a jelenségnek már egy teljes bejegyzést szenteltünk, úgyhogy most rövidek leszünk: ha a készülék nem látja a WiFi hálózatokat egy olyan helyen, ahol egyébként látnia kellene, akkor az IC-vel van a gond. Ezt a típushibát három különböző módon, újraforrasztással, újragolyózással és az IC cseréjével lehet orvosolni.

Közös típushibák

Testvérmodellekről lévén szó még úgy sem meglepő, hogy vannak közös típushibák, hogy a 4S egy évvel később került piacra. A helyzet egyébként nem olyan rossz, mint ahogy hangzik, tulajdonképpen csak a bekapcsológombról lehet ilyen értelemben beszélni; a hibajelenség egyértelmű, olyan érzés, mintha a gomb be lenne ragadva, nem kattan. A legtöbb esetben csak elhasználódásról van szó, így cserélni kell azt a szalagkábelt, amin ez a mikrokapcsoló is található, de magát a fém gombot nem szükséges kicserélni.

Összegzés

Az iPhone 4-re és 4S-re a mai napig sokan etalon készülékekként tekintenek az örökkévalóságnak készített formatervük és strapabíróságuk miatt. Az itt felsorolt típushibák ellenére szervizelési szempontból mi is azt tudjuk mondani, hogy a 4-es egy megbízható telefoncsalád, az egyetlen hátrányuk, hogy nem tudják a mai szoftverek által elvárt sebességet nyújtani, így a friss iOS rendszerek érkezésével sajnos hátrányba kerülnek.

Az iPhone Szerviz Buda csapata

Azóta történt

Előzmények