Hirdetés

iPhone szerviz blog: A melegedés okai az iPhone-oknál

A melegedő iPhone készülékekről szinte minden tulajdonos be tud számolni. Nem árt viszont tisztában lenni vele, hogy az okostelefonok melegedése egy teljesen normális jelenség, de csak addig, amíg nem ölt kritikus méreteket, tönkretéve ezzel az iPhone alaplapját, esetleg valamelyik kondenzátort. Ilyenkor talán már nem is melegedésről, hanem egyenesen forrósodásról beszélhetünk.

Az iPhone alapfokú melegedése

IC, azaz integrált áramkör
Az IC az angol integrated circuit szópáros rövidítése, ami magyarul integrált áramkört jelent. Félvezető lapkán/lapkákon kialakított, kis méretű áramkörökről beszélünk, amelyek tipikus alkatrésze az integrált transzisztor.  Az első integrált áramkört Jack Kilby, a Texas Instruments egyik mérnöke készítette 1958-ban. Egyébként az úriember a kézi számológép feltalálója is.

Az alapfokú melegedés normális felhasználási módban tehát egy természetes jelenség. Hosszabb telefonálás, 3G/4G használat és az iPhone töltése mind előidézhetik a telefon hőmérsékletének emelkedését; ilyenkor a Power Management (PM) IC melegszik, amely egy tápellátó IC, vezérli és elosztja az áramellátást, tulajdonképpen azért felel, hogy az alaplap melyik alkatrészéhez mennyi áram jusson. A melegedésének az oka a rajta keresztülfutó áram. A PM IC hőmérséklete a 35 Celsius fokot is elérheti, ami üzemi hőfokának felső határa, ha ennél magasabb tartományba lép, az már zárlatot jelent valahol a készülékben, ami károsodáshoz vezet. Az IC ettől kezdve nem működik megfelelően, így az áramforrás leadása nem megfelelően alakul. Ennek következménye lehet az akkumulátor felpúposodása, a WiFi IC, illetve a végfok károsodása. Előfordulhat, hogy elsötétül a kijelző, megjelenik rajta egy piros higanyszállal ellátott hőmérő, alatta egy sokak által látott hibaüzenettel: az iPhone-nak le kell hűlnie, mielőtt újra használni tudja.

Jellemzően mobilinternet használata esetén ugyancsak melegedő alkatrész az RF végfok IC, ami tulajdonképpen a rádiófrekvenciás jelek kódolásáért felel, ennek köszönhetően van térerő és stabil vonal a telefonbeszélgetések közben.

Kritikus melegedés

A kritikus melegedések okait négy fő kategóriába soroljuk attól függően, hogy mi az előidézője:

1. Beázás

A beázott iPhone-okra jellemző, hogy az alaplap felületével érintkező nedvesség elkezdi "felfalni" a fémből készült részeket. Ez az oxidációs folyamat nem áll meg, a rozsda folyamatosan eszi az alaplapot, amíg csak fém van az alkatrészeken. Ezen oxidációs folyamatok akár százszorosukra is felgyorsulhatnak nedves környezetben. Mivel a víz vezeti az áramot, ezért az alaplap felületén mozgó elektronok nem csak a számukra eredetileg kijelölt irányokba, hanem össze-vissza mozoghatnak, ezáltal a folyadék olyan részek között teremthet kapcsolatot, amelyek normális esetben teljesen különálló egységként funkcionálnának; ez vezethet a zárlatos panelekig. Mindezt úgy kell elképzelni, mintha az alaplap két felülete között egy vezetékkel össze lennének kötve olyan részek is, amik amúgy nem lenne szabad, hogy érintkezzenek. A végeredmény az alaplap meghibásodása.

2. Ütődés

A telefon esése, ütődése következtében nagy eséllyel fennáll annak a lehetősége, hogy a rétegek/szálak megszakadnak, összecsúsznak, így zárlat keletkezhet, vagy megszűnhet a teljes áramszolgáltatás, mert azon a szálon már nem megy tovább a jel. Ehhez nem kell milliméteres repedésekre gondolni, már egy 2-3 mikronos hajlás is elég a problémák jelentkezéséhez (a mikron a milliméter ezredrésze, egy átlagos hajszál átmérője kb. 80 mikron). Az iPhone-okban lévő alaplapok egyébként típustól függően 8-12 rétegűek és 4-8 csavarral vannak rögzítve a házhoz, ezzel csökkentve az elhajlás lehetőségét.

3. Statikus kisülés

Az okostelefonok általában el vannak látva statikus kisülés elleni védelemmel, ennek ellenére előfordulhat ilyen probléma is. A laikusok nem is gondolnák, hogy akár egy műszálas ruhadarab is okozhatja a készülék vesztét, ha valahogy véletlenül hozzáérünk az alaplaphoz. A szervizekben a kisülések elkerülése miatt úgynevezett ESD-munkalapot és ESD-kesztyűt használnak a szervizelési folyamatok során. Statikus kisülést egyébként nem megfelelően földelt töltőkábel is eredményezhet, de fontos tudni, hogy a műanyagból készült tokok jelentősen csökkentik a kisülések esélyét, mivel szigetelőként működnek a készülék körül.

4. Rossz töltő

A nem gyári, rossz minőségű töltők nem az előírt paraméterek alapján lettek legyártva, ezért sok esetben nem felelnek meg az alapvető biztonsági előírásoknak. A legtöbb problémát az autóban használatos szivargyújtós töltők jelentik, gyenge minőségük eredményezheti az iPhone felmelegedését, ami extrém esetben akár tűzesethez is vezethet. Az olcsó töltő nem csak külsejében gyenge minőségű, belül is olcsó kondenzátorokat rejt, amik nem képesek tartani a teljesítményt. Ennek eredményeként az iPhone töltésvezérlő IC-je fogyasztó lesz, nem pedig a töltést szabályozza, így az iPhone túlmelegedhet; a PM IC  akár 70-80 Celsius fokig is melegedhet egy gyári hibás töltőnek köszönhetően, a kondenzátorok ezen a hőmérsékleten vagy zárlatosak lesznek, vagy felrobbannak. Ennek bekövetkezése előtt éles, szúró gázszagot lehet érezni, a teendők az észleléskor egyértelműek, a töltőt minél előbb áramtalanítani kell.


[+]

A melegedés szervizelési megoldásai

A melegedést szervizelési szempontból nem egyszerű orvosolni, mert a telefon bármely alkatrésze lehet zárlatos. A megoldásokat ettől függetlenül két fő kategóriába sorolhatjuk.

1. Kondenzátor forrasztása

Egy kondenzátor meghibásodása esetén is zárlat okozza a melegedést, mert a kondenzátor fogyasztóvá lép elő. Ebben az esetben egy ún. freeze spray-vel meg lehet keresni, hogy melyik a hibás alkatrész, majd forrasztással cserélni lehet azt. A freeze spray nagy hőt von el az alaplaptól, így fagyást okoz. A kimelegedő rész azonnal észrevehető, mivel a kifehéredett spray a hibás alkatrész felületén elpárolog. Ennek köszönhetően viszonylag gyorsan meg lehet találni a hibás alkatrészt.

2. Alaplap melegedés

Az alaplap melegedése esetén meg kell szüntetni a zárlat felé haladó áramforrást, majd át kell hidalni. A zárlat mindkét pontját meg kell szüntetni ahhoz, hogy a problémát orvosolni lehessen. Alaplapi hiba esetén a megoldást általában az alaplapcsere jelenti, mert az iPhone-ok korábban már említett, 8-12 rétegű alaplapjainál fennáll annak a lehetősége, hogy nem felszíni, hanem belső rétegekben jelenik meg a zárlat, így a javításuk nem minden esetben megoldható.

iPhone alaplapi szervizelés
[+]

Azóta történt