Hirdetés

Huawei Experince: A HMS a Huawei azonosítóval kezdődik

Mi a Huawei ID, milyen szolgáltatásokat nyújt a Cloud és melyek az AppGallery alapvető alkalmazásai? Körbejárjuk.

Amikor új telefont vásárolunk, a rendszernyelv kiválasztása, a használati feltételek elfogadása és az internetre történő csatlakozás után megszokott dolog egy rakás online fiókba bejelentkezni. Ezek szinkronizálnak olyan kulcsadatokat, mint a névjegyek, és engednek hozzáférést a felhőben tárolt állományokhoz. A sencseni gyártónál a Huawei ID, vagyis a Huawei azonosító jelenti a kaput a HMS ökoszisztémához, és mivel a legtöbb idei telefonjuk Google-szolgáltatás nélkül érkezik, ez jelenti az elsődleges bejelentkezési felületet. Huawei ID-je persze sok magyar felhasználónak évek óta van, ők emailcím és jelszó vagy SMS segítségével azonnal bejelentkezhetnek.

[+]

Új Huawei azonosító létrehozása se kíván hosszas időtöltést: pár engedély, a születési dátum megadása, illetve egy email cím, telefonszám és jelszó bepötyögése után már csak meg kell erősíteni az ID létrehozását. Akár először üzemeli be készülékét az ember, akár később lép be azonosítójával, érdemes a Cloud bejelentkezéssel folytatni, hiszen rajta keresztül lehet a Huawei ID-be már mentett névjegyeket, naptárat vagy jegyzeteket szinkronizálni, illetve az 5 GB-os ingyenes, avagy nagyobb, előfizetéses felhőállományokhoz hozzáférni. A Cloud felkínálja a fényképek, az üzenetek, a WiFi bejelentkezési adatok, a jegyzetek és Huawei Drive állományok biztonsági mentését is.  A tárhelyet kilencpontos biztonsági rendszer védi, az 5 GB-os alapcsomagon felül 50 GB-ra pedig havi 300 forint, 200 GB-ra 900 forint, 2 terabájtra pedig 3000 forint előfizetni, első 30 napos kedvezménnyel.

[+]

Opció az adatok átmentése a régi Huawei, egyéb androidos és iOS-es készülékről a Phone Clone indításával mindkét eszközön (telepíthető más androidos és iOS-es mobilra). QR-kódos kapcsolódás után aztán gyorsan átvihetők a névjegyek, az üzenetek, a hívásnaplók, a jegyzetek, a hangfelvételek, a naptárak, a fotók, a zenék, a videók, a dokumentumok, a rendszerbeállítások és az alkalmazások (pár opció ezek közül Androidra korlátozott). Egy későbbi bejegyzésben az appok átvitelével részletesen foglalkozunk.

[+]

A HMS alkalmazásparkjához, témáihoz és szolgáltatásaihoz az AppGallery enged hozzáférést, éppúgy vásárlási opciókkal és a korábban a bolton keresztül beszerzett, fizetős appok elérésével, mint más ökoszisztéma esetében. Az AppGallery négylépcsős biztonsági rendszert kínál, és a feltöltött, folyamatosan bővülő tartalmakat a Huawei folyamatosan ellenőrzi. Beállítható szülői felügyelet az IARC szabvánnyal összhangban, illetve elérhetők ajándékok és jutalmak.

[+]

Az előre telepített HMS alkalmazások részét képezi az Email, amivel nem gond Google-fiókunk szinkronizálása. Ott a Zene, amely tesztjelleggel streaming szolgáltatást kínál, és éppúgy lejátssza a helyben tárolt állományokat, mint a Videó a mozgóképeket. A Témázó segít a felületet testreszabni, az Optimalizáló pedig a remek sebességet és a biztonságot fenntartani. A Jegyzettömb, a Tippek, a Támogatás, az Óra, a Naptár, az Üzenetek és a Fájlok magukért beszélnek, az Egészséggel pedig érdemes már csak azért is foglalkozni, mert az általános mozgáskövetés mellett ezen keresztül csatlakozhatnak a telefonhoz a Huawei fitneszkellékek.

[+]

Említést érdemel a Huawei Assistant is, amely Today főoldalával a kezdőképernyőn gyorskeresőt, kedvenc képeket és névjegyeket, friss híreket és egy rakás, előre definiálható SmartCare kártyát kínál. A Böngésző rendben kezel számos ablakot, felkínál privát nézetet, esti olvasómódot, kedvenceket, híreket és keresési előzményeket, QuickApps néven pedig gyorsalkalmazásokat futtat, a telepítés körülményessége nélkül.  Eszközből sincs hiány: ott a Telefon és a Névjegyek rengeteg opcióval, az Időjárás, a Számológép, az Iránytű és a Tükör, készüléktől függően pedig az Okos Vezérlő és az AR Mérés is felbukkanhat. A későbbiekben a Huawei okosotthon eszközeivel összekapcsolódó AI Life is állandó vendég lesz a HMS-es telefonokon – ilyen a képeken szereplő, itthon is kapható Mate 30 Pro.

Azóta történt

Előzmények