HMS-sel jött Magyarországra a Mate 30 Pro

Ez az első Google csomag nélküli, hazai forgalomba kerülő telefon a gyártótól, amelyhez VIP garancia jár. Több új Huawei kütyü esedékes idén.

A Mobilarena már tavaly letesztelte a Huawei aktuális csúcskészülékét, a Mate 30 Prót, amely különösen ívelt, 6,53" képátlójú HDR OLED panelt kínál 3D arcazonosítással, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval és a piac egyik legjobb fotós-videós szettjével, akár 7680 képkockás lassításokkal másodpercenként. A csúcsteljesítményre sem lehet panasz: a Kirin 990 SoC az Android 10-en alapuló EMUI 10-zel párosítva roppant fürge telefont szült, a 4500 mAh-s telep pedig a kitartást biztosítja két 40 wattos gyorstöltés között.


[+]

A Google alkalmazáscsomagja ugyanakkor kimaradt, helyette a Huawei Mobile Services (HMS) jelentette e szoftveralapokat, a gyártó pedig ezekben a hónapokban is gőzerővel dolgozik azon, hogy az App Gallery alkalmazásboltjából minél több népszerű programot és szolgáltatást telepíteni lehessen.


[+]

Most pedig elérkezett az idő, hogy a Mate 30 Pro belépjen a hazai piacra limitált darabszámban, január 21-27-e között esedékes előrendelési időszakkal. Mindehhez VIP szolgáltatás jár: a szokásos jótálláson felül féléves kijelzőgarancia akár betörésre, helyszíni javítás amennyiben ott lehetséges, szoftveres segítség mondjuk alkalmazások telepítésére, kiemelt ügyfélszolgálati kapcsolat személyesen és telefonon, valamint ajándék Watch GT2 óra, a 46 mm-es variációból.


[+]

A készülék január 28-ától a Huawei Consumer Service Centerben, az Arena Pop-Up Store-ban, a Shopmark Huawei Experience Store-ban és a Hillside Huawei Experience Store-ban lesz megvásárolható, méghozzá elég borsos, 344 990 forintos bruttó áron, amiért 8 GB RAM és 256 GB-os tároló üti az érdeklődő markát, nano memory bővítési lehetőséggel.


[+]

A Mate 30 Pro csak az első a sok HMS-sel érkező Huawei okostelefon közül, a folytatásban ezek AG jelzést kapnak, ami az App Gallery rövidítése. Ez utóbbi az appok első számú forrása, 2011-es indulása óta egymilliárdnál is több letöltéssel és 1,2 millió alkalmazással, amelyek közül ma már szép számmal akad magyar. A fejlesztők a HMS Core-on keresztül pár nap alatt eljuthatnak a regisztrációtól egy-egy alkalmazás feltöltésén, konfigurálásán és elfogadásán át a publikálásáig, és számos API, illetve kit áll rendelkezésükre, hogy mondjuk a telefonos hardvert, például az NPU-t vagy a kamerákat hatékonyan kihasználják.


[+]

Alkalmazásokat az egyik telefonról is át lehet vinni a másikra a Phone Clone-nak, az olyan népszerű appok, mint például a Facebook vagy az Asphalt 9 pedig sok esetben beszerezhetők a fejlesztő hivatalos honlapjáról. Végül akadnak olyan harmadik féltől származó alkalmazásboltok, mint az APK Pure, ahonnan legális úton lehet programokat beszerezni azok közül, amelyek egyelőre nem érhetők el az App Galleryben.


[+]

Érdemes megjegyezni a fentieket kifejtve, hogy hiányzik a Drive vagy a Kereső a telefonról, ahogy más Google szolgáltatás elérése is korlátozott. A Térkép viszont harmadik féltől beszerezhető, és akad szolgáltatás, amelyhez böngészőn keresztül bejelentkezve tudunk hozzáférni. A hosszútávú cél az összes Google szolgáltatás helyettesítése, és ennek fontos állomása a Huawei és a TomTom navigációs vállalat megegyezése: a HMS-t használó telefonok az utóbbi adatbázisára hagyatkoznak a navigálást és az élő forgalmi adatok szinkronizálását beleértve.

A hangutasítással vezérelhető Huawei Sound X hangszóró
A hangutasítással vezérelhető Huawei Sound X hangszóró [+]

A gyártó a jövőben az okostelefonokon túl a viselhető kütyüket, a szórakoztatóelektronikai termékeket, az irodai munkához használatos eszközöket és persze a hálózati berendezéseket összefogva hozná létre komplett ökoszisztémáját, és persze az 5G-ről sem szabad megfeledkezni. Több új kütyü is ellátogat 2020 folyamán Magyarországra: a Huawei Sound X okosított hangszóró, a Huawei X Gentle Monster hangszóróval ellátott szemüveg, a Huawei WS5200 vezeték nélküli router és az otthoni lefedettségi problémákkal orvosló Huawei Q2 Pro mash router is elérhető lesz.

Új FreeBuds 3 színvariáns is befutott
Új FreeBuds 3 színvariáns is befutott [+]

A P40 család nem titkolt bemutatója lesz a következő fontos esemény, ahol már új termékek mutatkoznak be HMS-sel és App Galleryvel a fedélzeten, addig pedig még van egy kis ideje a Huawei-nek és a fejlesztőknek, hogy az alkalmazás- és szolgáltatásparkot bővítsék. Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire lesz rövid és hosszútávon versenyképes a kínai gyártó saját ökoszisztémája Google csomag nélkül, illetve mekkora lesz a kezdeti és későbbi érdeklődés HMS termékek iránt. Annyi bizonyos, hogy a gyártó innen már nem fordít hátat, és a jövőben saját útját járja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés