Hirdetés

Huawei Experience: Kipróbáltuk az EKG-t a Watch GT 3 Prón

Egy másik funkció az érelmeszesedést is előrejelezheti.

Nagyot fejlődött a kütyüvilág a fapados aktivitáskövetők és egyszerű értesítéskijelzők óta, a lépések számolgatása mellett GPS-es edzéskövetéssel, edzéstippekkel és elemzéssel, VO2Max értékkel és regenerálódási idővel, véroxigén-telítettség és pulzusméréssel, stressz- és alváskövetéssel, légzőgyakorlatokkal, bőrhőmérséklet méréssel és olyan beépülő eszközök támogatásával, mint az okosmérleg vagy a vérnyomásmérő – az utóbbira amúgy a Huawei Watch D önállóan is képes.

[+]

A Huawei Egészség mobilalkalmazás és szolgáltatás ezzel párhuzamosan mozgáskövetésből egészséges életvezető rendszerré fejlődött rengeteg beépülő modul mellett egyéni és közösségi célokkal, tippekkel és jó tanácsokkal, amihez most csatlakozik 33 országban az EKG és az artériás érfalmerevség észlelése az Európai Unió CE tanúsítványát teljesítve, elérhetővé téve a mérést a Watch GT 3 Pro tulajdonosok számára, a magyar viselőket beleértve. A két kapcsolódó óraalkalmazás elérésére csak frissíteni kell a szoftvereket, elolvasni a fontos tudnivalókat és megerősíteni az engedélyeket, hogy indulhasson a mérés.


[+]

Az elektrokardiográfia nem új dolog, évtizedek óta fontos diagnosztikai eszköz a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség változásainak rögzítésére, épp csak nagyobb műszerek végezték csuklóra erősíthető termékek helyett, majd kisebb, de még mindig különálló eszközök. Mostanság viszont ez is alapvető órafunkció kezd lenni bizonyos árszint felett, és habár TruSeen 5.0+ pulzusmérőjével és hátlapjára kivezetett, PVD bevonatú elektródájával a Watch GT 3 Pro még mindig nem orvosi eszköz, így nem alkalmas diagnózis felállítására, képes kiszűrni a szinuszritmus problémáit és felismerni az AFib, vagyis a pitvarfibrilláció tüneteit a szabálytalan pitvari elektromos tevékenység rögzítésével. Fontos, hogy stroke, szívelégtelenség és más szívprobléma észlelésére nem alkalmas, és a méréseket is orvosi előírásoknak megfelelően szabad csak végezni, ahogy az orvost szívpanaszra utaló jelek esetében ugyanúgy fel kell keresni. Az óra mégis olyan segédeszköz, amely fontos támpontokat adhat.

[+]

Az EKG méréshez a szíjat szorosan a csuklóra kell húzni, a kart pedig vízszintesen az asztallapra kell helyezni, míg az alsó gombot a másik kéz mutatóujjával teljesen letakarni, a többit 30 másodperc alatt elvégzi az óra. Egyenletes lélegzés és stabil érintkezés mellett a teszt mindig összejön, a szinuszritmus grafikus kirajzolása mellett pedig a pulzusszám is megjelenik. A felhőbe is szinkronizáló Egészség a mérés után jelez, hogy a szinuszritmus normálisnak tűnik, esetleg problémát észlelt az algoritmus, vagy nem egyértelmű a mérés, amit érdemes a fenti lépések betartásával megismételni. A Huawei szakértői tanácsra heti rendszeres EKG-mérést javasol a szívbetegségek megelőzésére, és persze a túlórázás, a késői lefekvés, a túlzott alkoholfogyasztás és efféle, szívegészséget veszélyeztető tevékenységek kerülését.


[+]

A óra fotopletizmográfiai (PPG) szenzoraival képes az artériás érfalmerevség észlelésére is, amit érrugalmassának is szoktak hívni. A merevség fokozódása az artériák károsodásának és kapcsolódó szívbetegségek megnövekedett kockázatának az előjele, úgyhogy erre is hasznos odafigyelni. Az óra a vérerekben a pulzushullám terjedési sebességét méri (PWV), ahol a nagyobb sebesség általában merevebb, az alacsonyabb pedig rugalmasabb artériákra utal. 8 m/s alatt beszélhetünk normális értékről, melynek fenntartása az étkezésen és persze sok egyéb egészségi faktoron múlik. 8-10 m/s között kissé merev sebességről, azaz az artériák veszítettek rugalmasságukból, és 10 m/s felett beszélhetünk merev artériákról. Legalábbis 38 éves életkoromban, mert a normális értékek tartománya a korral változik.

[+]

Ez a mérés sem váltja ki az orvosi vizitet vagy alkalmas diagnózis felállítására, ha viszont magas sebességeket mérünk és PWV értékeink idővel felfele ívelő trendet mutatnak, mindenképp forduljunk háziorvosunkhoz. Különben sincs semmi megvetni való abban, ha az ember orvosait meglátogatva megosztja csuklóján és tartozékaival mért testadatait, az Egészség ezeket pedig ügyesen egybegyűjti és akár egyenként, akár többéves lebontásban kirajzolja. A Watch széria tehát fontos tudással gazdagodott, mégsem hiszem, hogy a kütyüvilág elérte az egészségkövetési plafont, azaz az évtizedben további, egyre részletesebb és hasznosabb szenzorok és elemzések gyarapíthatják a tudást és adhatnak támpontot vagy motivációt az egészséges életre. És speciel ezért pont megéri egy nagy tudású kütyüt beszerezni.

Azóta történt

Előzmények