Hirdetés

Huawei Experience: Íme, az EMUI 11

Pazar mindig aktív kijelző, gördülékeny átmenetek, buborékalkalmazások és hatékony PC-s kapcsolat az újdonságlistán.

Lehet, hogy ma két nagy operációs rendszer dominál a mobilpiacon, így sokan nem az Android, hanem a gyártói köntös és a kapcsolódó szolgáltatások miatt kedvelnek meg egy márkát. Az EMUI sokat csiszolódott az évek folyamán, a Huawei Mobile Services ökoszisztéma részeként pedig széleskörű alkalmazásparkkal és extrákkal bővült. Ott a sötét téma, az osztott képernyős mód vagy a lebegőablakos megjelenítés, a teljes képernyős és az ujjpercvezérlés, a mobilos nézet ömlesztett alkalmazásokkal vagy menüvel, illetve az EMUI Desktop asztali elrendezés kivetítve vagy a képernyő tükrözése számítógépre.


[+]

Ám engem leginkább az a megbízható, kiegyensúlyozott és fürge rendszersebesség győzött meg, amely nagyjából a Mate 10-re datálható, és amelynek az alapja a Kirin hardver és a HMS szoftver közös fejlesztése. A Mate 30 Pro és az EMUI 10 ehhez mozgékonyabb animációkat, a P40-ek pedig a 90 Hz-es képfrissítéssel még folyamatosabb átmeneteket hoztak, és mivel bétás formában lehetőségem volt kipróbálni a készülőfélben lévő EMUI 11-et, az iméntiek továbbvitele tűnt fel elsőre.

Az alkalmazás megnyitás és a visszatérés a főoldalra, a képernyőforgatás és az oldal végi visszapattanás vagy épp a sötét és világos téma közötti váltás eddig is „eleven” volt , a kapcsolópanel ikonjai pedig az EMUI 11-gyel rövid animációkat kaptak. Ha pedig az alkalmazásváltóban jobbra-balra simítok, kis lemaradással követik egymást a korábban használt appok, mielőtt szorosan egymás mellé rendeződne kártyájuk.

Az egymozdulatos alkalmazásváltás is jól néz ki, ha a bal alsó sarokból, félkörívesen jobbra mozgatom a hüvelykujjam, a rendszerműveleteket pedig finom, haptikus rezgések kísérik. Ráadásul, ha kérünk rezgést a bejövő hívásokhoz, a mintája követi a csengőhang ritmusát. A Galéria is fejlődött: könnyed csíptetőmozdulattal a fotók napi nézetéből havi áttekintésre válthatunk, gyorsabban előkerítve egy szerkesztésre vagy megosztásra szánt képet.

[+]

A legtöbbet ugyanakkor a mindig aktív kijelző tudása gyarapodott, amely folyamatos megjelenítés néven fut, és lezárt képernyőnél egész nap mehet, avagy megadott intervallumban. Pár órastílus eddig is akadt, másokat pedig a Témákból tudtunk beszerezni, eltanult ugyanakkor az EMUI 11 egy sor új animált órahátteret, beleértve Piet Mondrian-féle, egyszerű geometriai formákat vagy M. C. Escher-féle lehetetlen izometrikus mintákat. Akár a háttérszínekkel is variálhatunk, plusz kérhetjük vagy elrejthetjük a dátumot és az energiaszintet. Picit lejjebb az olvasatlan értesítések ikonjai jelennek meg.

A folyamatos megjelenítés digitális és analóg óralapot is kaphat, vagy épp akár saját hátteret a galériából, avagy tetszőleges szöveget is odaírhatunk. Az utóbbi kapóra jöhet elérhetőségi információt hagyva arra az esetre, ha EMUI 11-es mobilunkat véletlenül elhagynánk, így jó szándékú embertársunk fel tudja venni a kapcsolatot.

Multitaskingban, azaz több alkalmazás egyidejű használatában eddig is erős volt az EMUI, az alkalmazásváltóból vagy oldalról hosszan behúzva az ujjat gyorsan egymás fölé lehetett dobni két appot, avagy ablakos megjelenítést kérni. Mostantól nemcsak az átméretezés, hanem a buborékszerű lecsukás is opció, így lebegőikonként több alkalmazás a képernyőn pihenhet mondjuk játék közben, hogy néhány pillanatra megnyissuk, tevékenykedjünk és újra lecsukjuk.


[+]

A Huawei PC Manager alkalmazásával a gyártó laptopjáról kezelhetjük a telefont, és nem csak a hívásfogás vagy a videobeszélgetés opció a számítógépről: egyszerű egérmozdulattal áthúzhatunk fájlokat az egyik képernyőről a másikra. Az olyan eszközökön pedig, amelyek a PC Manager 11-es, vagy újabb verzióját használják, egyszerre több alkalmazás megjelenhet, külön-külön ablakban. Az EMUI 11 az adatvédelmen is szigorított: bár laptop képernyőre vagy tévére kivetítve ugyanaz látszik, ami a mobilkijelzőn, ha bejövő hívás vagy üzenet érkezik, az csak a telefonon bukkan fel. Így prezentációt tartva vagy filmet vetítve nem értesül a közönség személyes kommunikációnkról.

[+]

A produktivitásról szól a Jegyzettömb összehangolása több eszköz között, amennyiben a Huawei Cloud felhőszolgáltatásba szinkronizálunk: egyidejűleg több kütyüről szerkeszthetünk egy-egy bejegyzést. Az alkalmazás pedig dokumentumszkennerként is üzemel, és nem csak lekattintja a menteni kívánt papirost vagy a lefotózott képernyőt, utcatáblát, miegymást: képes a szöveget leolvasni és digitalizálni. Az EMUI 11 amúgy egyelőre maradt Android 10 főverzión, a Huawei az Android 11 forráskódjához ugyanis szeptember elején fért hozzá, ám több megoldást, így az említett buborékos alkalmazáskezelést vagy az indításonként megadható engedélyeket máris eltanulta, másokat pedig a jövőben vehet át.


[+]

Egyelőre az Android 11 frissítés nem került szóba, hiszen csak most mutatták be az EMUI 11-et, a publikus béta tesztelés pedig ebben a hónapban indul. Az általunk próbált változat mindenesetre elég stabil volt, hogy zéró hibával találkozzunk, éppen ezért nem alaptalan a Mate 40 családot friss rendszerköntössel várni, valamikor a következő hónapok egyikében. Addig pedig ott lesz a tesztprogram a P40, a P40 Pro, a P40 Pro+, a Mate 30, a Mate 30 5G, a Mate 30 Pro, a Mate 30 Pro 5G, a Porsche Design Mate 30 RS, a MatePad Pro és a MatePad Pro 5G számára egyes piacokon.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P40 Pro+ - zoom zoom

    10x-es optikai nagyítás a zoomtelefonok új mércéje, a Huawei topkészüléke máskülönben épp annyira jó, mint a P40 Pro – ugyanazzal a kritikus hibával.

  • Huawei MatePad Pro - méretes HMS

    Billentyűzettel és mágneses tollal is kedvező nyitóár társul a Huawei új csúcstabletjéhez, de vajon megéri a spórolás a szűkös alkalmazáskínálatért, és a kevéssé tabletes EMUI-ért cserébe?

  • Huawei P40 - kisebb nehézségek

    Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.