Hoppá! Jön az összehajtható Surface telefon, és Androidot futtat

A telefon szót azért tegyük idézőjelbe és a Surface Duo megjelenésééig még nagyon sokat kell aludni, de a koncepció meglehetősen érdekes.

A Microsoft mai Surface eseményén bemutatkoztak a Windows 10-et futtató, Intel, ARM és AMD hardverrel egyaránt felszerelt friss ketyerék, aztán jött a one more thing, vagyis two more things: két dupla képernyős, összehajtható készülék, egészen pontosan prototípus, mert messze még a megjelenés.

A Windows 10X-szel érkező Surface Neo leginkább egy dupla képernyős táblagép
A Windows 10X-szel érkező Surface Neo egy dupla képernyős latop-tablet hibrid (forrás: The Verge) [+]

Mobilportál lévén minket a Surface Neo kevésbé érint, mégis meglehetősen érdekes a Lenovo Yoga Bookra emlékeztető, két 9" képátlójú megjelenítőt kínáló Windows 10-es ketyere, amely szétnyitva nagyjából egy 13"-es laptop vagy tablet képernyőfelületét kínálja.

A Windows 10X-szel érkező Surface Neo leginkább egy dupla képernyős táblagép
Az új stylus mágnesesen tapad a hátlaphoz (forrás: The Verge) [+]

A Microsoft tízéves Courier koncepciójára emlékeztető hibrid az új Surface Slim Pen stylusszal és egy alulról felhajtható billentyűzettel is rendelkezik, így nem csak virtuálisan lehet rajta szöveget bevinni.

A Windows 10X-szel érkező Surface Neo leginkább egy dupla képernyős táblagép
A billentyűzetet a hátlap felől felhajtva az alsó kijelző interaktív funkciósávra vált (forrás: The Verge) [+]

Mindezt az eszköz sajátos rendszervariánsa, a Windows 10X ki is használja: amikor a billentyűzet ki van hajtva, a felette megmaradó képernyőrész extrafunkciókat és információkat jelenít meg, úgy mint emojik, videók, esetleg leméretezett alkalmazások.

A rendszer persze még bétás, már csak azért is, mert a koncepcióból termék csak 2020 ünnepi szezonjára várható, a startig mindenesetre nem csak a Microsoft Office készül majd fel a dupla képernyő kihasználására, a fejlesztők előtt is nyitva áll a kétszárnyú kapu.

Kétségtelenül jobban megdobbantja a mobilrajongók szívét a Surface Duo, amely egy Androidot futtató, szintén dupla képernyős... „izé”, mert telefonnak a Microsoft sem meri nevezni. Pedig zsebre vágható, hívást lehet vele folytatni és mobilappok futnak rajta. Szemben egy Galaxy Folddal vagy Mate X-szel viszont becsukva nem marad kívül képernyője, ami inkább hibrid tablet felé tereli a kategóriát.

A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat
A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat (forrás: Wired) [+]

A két panel 5,6"-es, egymás mellett, a megmaradó elválasztósávval pedig 8,3" képátló jut az embernek, ami elég méretes lehet némi munkavégzéshez vagy a stylus bevetéséhez. A kedvcsináló videó szerint elérhető rajta a Google és a Microsoft alkalmazásparkja, plusz a multitasking is ígéretes, amiből az Android 10 egyébként jobban kiveszi a részét a korábbiaknál, a képarányt váltó kütyük korára felkészülve (a főverzió nincs megerősítve).

A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat
A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat (forrás: Wired) [+]

Két app egyidejű mozgatása, egy alkalmazás kiterjesztése, tartalmak áthúzása az egyik ablakból a másikba: határozottan van fantázia a dologban. A 2020 végi megjelenést célzó Duo prototípusa Snapdragon 855-öt vet be a fürge működéshez, persze ez és a több mint egy éves kiadásig a hardver és a szoftver többi részlete is változhat.

A Surface Duo összecsukva
A Surface Duo összecsukva

Az mindenesetre biztos, hogy a Microsoft elkötelezte magát a többképernyős jövő mellett, és a táskába csúszó Surface Neo mellett a zsebre vágható Surface Duo érdekes színfoltja lehet a kütyükavalkádnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés