Betekinthetünk a Google-mentes Surface Duo szoftverfelületébe

AOSP-s Androidon alapul, akárcsak a Huawei Mobile Surfaces, és kétablakos működésre ösztönzi a fejlesztőket.

Sok év Surface mobilos pletyka után októberben a Microsoft váratlanul bejelentett két dupla kijelzős ketyerét. A Surface Neo Windows 10X-szel lesz az év végétől elérhető, két 9"-es képernyőt kínálva, együttesen egy 13"-es laptop kijelzőfelületét biztosítva, és érdekes hibrid eszköz kanyarítható belőle az alulról felhajtható billentyűzettel.

A Windows 10X-szel érkező Surface Neo leginkább egy dupla képernyős táblagép
A Microsoft Surface Neo (forrás: The Verge) [+]

Ez persze inkább társoldalunk, a Prohardver asztala, a Mobilarenán inkább a Surface Duo keltette fel olvasóink érdeklődését, hiszen ez egy kisebb, zsebre vágható, két kijelzős eszköz, amely Androidot futtat. Itt két 5,6"-es képernyő jár, nyitva 8,3" képátlót eredményezve, és mivel mobiladat kapcsolatra és hanghívásra is lehetőség lesz, nyugodtan nevezhetjük telefonnak, bár nem feltétlenül a megszokott mobilos használatban lesz erős.

A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat
A Surface Duo két kisebb képernyőt kínál és Androidot futtat (forrás: Wired) [+]

Összecsukva ugyanis semmiféle képernyő nincs, legalábbis nem volt az októberi prototípuson, cserébe letisztult formát lehetett megcsodálni, és elvileg ez a dizájn fog tömeggyártásba kerülni az év második felében. Az Android felületnek és a Microsoft indítónak nem gond a több ablakos működés, amire a Windows 10X-et is felkészítik, most ugyanakkor a fejlesztők felé nyitott a redmondi szoftveróriás, amely közzétette a Surface Duo emulátorát, illetve a korai fázisban lévő SDK-kat, amelyekkel a kódolók megkezdhetik androidos alkalmazásaik fejlesztését és többablakos működésre történő bővítését.

A Surface Duo összecsukva
A Surface Duo összecsukva

Az ilyesmi amúgy nem idegen dolog Androidon: az LG V50 ThinQ Dual Screen 5G is két panelt vet be, míg a Galaxy Foldon a legtöbb alkalmazás korrektül igazodik a belső és a külső képernyőhöz, bár akadnak, amelyeknek a képarány váltással meggyűlik a baja. A Microsoft többféle alkalmazáselrendezést felkínál fejlesztőkörnyezetével: egy és két képernyős megjelenítést, ezen belül ablakos és teljes képernyős futtatást, az alkalmazás részleges kiterjesztését a másik oldalon, esetleg amolyan társpanel megjelenítését, tehát lehet majd kreatívan tervezni.

A kapcsolódó emulátorral már akad, aki ki is próbálta, milyen lesz a Surface Duo felülete, amely éppúgy AOSP alapú, nyílt forráskódú Androidot vet be, mint mondjuk a Huawei Mate 30 Pro és HMS felülete. A készülék és az emulált felület lényegében a Microsoft Launcher kiterjesztett változatát futtatja, és egyelőre nem sok funkció működik, de nem is ez a lényeg, hanem a hozzáférés Surface Duo virtuális szoftveréhez, hogy a fejlesztők egyből tesztelhessék kompatibilis alkalmazásaikat. Az év folyamán az SDK-k és API-k száma folyamatosan bővülni fog, a következő hetekben a Microsoft a Windows 10X-es csomagokat is közzéteszi, február 11-én pedig a Microsoft 365 Developer Day következik, ahol vélhetően még többet meg lehet majd tudni az új Surface eszközökről és szoftverjeikről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés