Három kameralencse a hátlapon?

Technológiai oldalról kevésbé, a lencsék, a módok és a képfeldolgozás oldaláról viszont annál inkább fejlődnek a mobilkamerák. El kell fogadni, hogy jóval nagyobb szenzor, méretbeli korlátok miatt nem fog egy átlagos csúcstelefonban kikötni, divatos lett viszont a lencsékre való ráduplázás, akár az előlapon. Ennek többféle kivitele lehet: egy RGB színszűrős és egy monokróm szenzor összedolgozhat több fény befogásáért és nagyobb dinamikatartományért, a másodlagos segíthet a portrémód háttérének elmosásában, illetve a segédlencse más látószöggel és gyújtótávolsággal is rendelkezhet. Az LG nagylátószögűt, az Apple, a Samsung és mások pedig teleobjektíves optikát vetnek be. (Ha gonoszak akarunk lenni, van egy negyedik kategória, amelyik marketing okokból prezentál másodkamerát, de azt a gyakorlatban nem veti be).

Prémium modellek egymás között.
Egy állítólagos Nokia 9 hátlap

A HMD-érás Nokia már nem az a Nokia, amely egykor a PureView 808-at és a Lumia 1020-at szállította, ám láthatóan azon van a csapat, hogy androidos ajánlatainak fotós képességei folyamatosan fejlődjenek. Az aktuális csúcsmasina, a Nokia 8 színszűrős + monokróm kombinációt vet be a hátlapon, persze nem ez az abszolút zászlóshajónak szánt mobil, hanem a pletykák szerint január 19-én érkező Nokia 9. Bár az alábbi hírt felelőtlenség volna mindjárt egy nem létező mobilhoz társítani, a Nokia 5 oreós bétájával érkező, 8.0200.20 kódjelű kameraszoftver a NokiaMob szerint érdekes lehetőségeket rejt.

A béta szoftver kódjában utalások vannak a teleobjektíves és a nagylátószögű kamerák közötti váltásra
A béta szoftver kódjában utalások vannak a teleobjektíves és a nagylátószögű kamerák közötti váltásra (forrás: NokiaMob) [+]

A tesztelők a szoftverkódba rejtve olyan funkciókat és ikonokat találtak, amelyeket sem a Nokia 5, sem más, jelenlegi HMD-s telefon nem tud kihasználni. Utalások vannak ugyanis a váltásra a normál és a nagylátószögű, illetve a normál és a teleobjektíves kamera között. A NokiaMob nem tartja kizártnak, hogy a januárra tippelt, két szélén ívelt kijelzős zászlóshajó telés másodlencsére cseréli a monokrómot. A publikáció azt is megjegyzi, hogy az eddig kiszivárgott renderképek alapján méretes lesz a Nokia 9 hátlapi kamerarésze, bár ez nem jelenti azt, hogy egy harmadik szenzor odaférne. Érdekes volna mindenesetre egy olyan mobiltelefonnal előrukkolni, amellyel a közeli és távoli témákat anélkül lehetne lekapni, hogy az ember a panoráma mód vagy digitális zoom használatára kényszerülne. Ez persze nem feltétlenül létkérdés, mert van egy termékkategória, ami ezt már megvalósította: a fényképezőgép.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

  • Nokia 8 - a múltat elfeledni

    Második körben tényleg csúcsmodellt csinált a HMD, de mire elkészült, addigra beleszürkült a mezőnybe. Nem rossz, de nincs benne semmi rendkívüli.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 8 lehet a Nokia 9-ből

    Egy friss pletyka az íriszleolvasót is megemlítette. Promóciós képek is felbukkantak.

Hirdetés