Galaxy blog: Galaxy Y előzetes

A szeptemberi IFA kiállításon a Samsung jó néhány új készüléket jelentett be, a hírekben viszont a Galaxy Note, az új Wave-ek és a Galaxy Tab 7.7 domináltak. Ezek mellett négy további androidos telefon is napvilágot látott a rendezvényen, a Galaxy család a W, M Pro, Y és Y Pro modellekkel bővült. Ezek közül a legkisebb, Y utótaggal ellátott mobil érkezett a szerkesztőségünkbe, amely a méretek, a funkcionalitás és az árazás tekintetében egy az egyben a Galaxy Mini utódjának tekinthető.

Bár a méretek és a tömeg szempontjából nem sok különbség van a készülék és a Galaxy Mini között, a formatervben már komoly eltéréseket fedezhetünk fel. Míg az előd hajlított élekkel operált, a Galaxy Y egy egyszerű téglatest alakú formatervet kapott, természetesen lekerekített sarkakkal. Bár a kijelző alatti gombok funkciói és sorrendje megegyezik a két telefonon, tesztalanyunkon immár négyzet alakú a menü gomb, az oldalsó billentyűk (beállítások és vissza) pedig immár érintésérzékenyek. A kijelző képátlója 3 hüvelykesre csökkent, de magát a megjelenítőt sajnos nem cserélték le. Így a felbontás is a régi QVGA (240 x 320 képpontos) maradt, a betekintési szög pedig hasonlóan alacsony a fapados TFT-LCD technológia miatt.

Hardveres téren azért történt előrelépés. A készülékben egy 832 MHz órajelű, ARMv6 utasításkészletű processzor és egy Broadcomm grafikus gyorsító lapul, ezekhez 290 MB RAM és 190 MB ROM társul. Az ínséges belső memóriát természetesen bővíthetjük microSD-kártyával, ebből találunk is egy 2 GB kapacitásút a dobozban. A masinán a Google zöld robotos operációs rendszere fut, annak is a 2.3.5-ös, Gingerbread névre hallgató verziója. A kezelőfelületet természetesen a TouchWiz UI nevű megoldásra cserélték, ám ez sokkal kevésbé látványos, mint a csúcsmodelleken, ami az extra minialkalmazások visszafogott számának is köszönhető.

A specifikációkon jól látszik, hogy a mobilt nem a csúcskategóriába szánja a Samsung, ettől függetlenül ez a vas viszonylag kellemesen meghajtja az Android 2.3.5-ös rendszert. Akadás nem nagyon van, ha az ember a menük között navigál; multitasking vagy böngészés közben viszont azért érezni a több éves hardver hatásait. Az alkalmazások indításakor és a köztük történő váltáskor gyakran várakoznunk kell, a memória szűkössége miatt pedig érdemes a Feladatkezelő program használatához folyamodni.

Mivel egy belépő szintű készülékről van szó, az ár is ehhez igazodik. A cikk megírásának időpontjában kártyafüggetlenül 43 ezer forintba kerül a masina, ami érezhetően sok érte. Egy 20-25 százalékos áresés után viszont már akár jó vétel is lehet. Részletes teszttel jövő hét elején jelentkezünk, addig is ajánljuk a bekezdés felett látható videót.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények