Galaxy blog: Galaxy Y Pro előzetes

Alig másfél hónapja járt nálunk a Samsung új belépő szintű androidos készüléke, a Galaxy Y. Az említett telefont a berlini IFA kiállításon mutatták be legelőször, négy további androidos modellel egyetemben, melyek között egy teljes kiosztású fizikai billentyűzettel szerelt példány is helyet kapott. Természetesen tesztalanyunkról, azaz a Galaxy Y Próról van szó, mely már néhány napja a szerkesztőségünkben pihen; a mai bejegyzésben megnézzük, mire is képes a masina.


[+]

A telefon borítása teljes mértékben műanyagból készült, de ebben az árkategóriában természetesen nem is várja el a fém alapanyagokat. Az előlapon egy 2,6 hüvelykes képátlójú, 240 x 320 képpontos TFT-LCD panel feszít, amely 262 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas. A betekintési szög nem túl acélos, a készüléket oldalra fordítva hamar invertálódnak a színek, valamint egy kissé talán pixelesebb is a kép a kelleténél. Az érintésérzékeny megjelenítő alatt egy teljes kiosztású fizikai billentyűzet lapul, amely egészen jól teljesít. A gombok mérete megfelelő, a nyomáspont ideális, a kissé kiálló felület miatt pedig nem nagyon üt félre az ember.


[+]

A készülékben dübörgő vas megegyezik a billentyűzet nélküli Galaxy Y hardverével. Egy 832 MHz órajelen ketyegő processzort kapunk, amely egy grafikus gyorsítóval és 290 MB RAM-mal van megtámogatva. A belső tárhely mérete 144 MB, melyet microSD-kártyával bővíthetünk tovább; a dobozban találunk is egy 2 GB kapacitásút, amelyhez egy SD-adaptert is kapunk. A specifikációk alapján tisztán látszik, hogy a Galaxy Y nem a csúcskategóriás készülékek kihívója. Ettől függetlenül viszonylag kellemes sebességgel teszi a dolgát, a főképernyő lapozgatása, a menük görgetése és a képek nagyítása megfelelő. Egy komolyabb weboldal viszont már meg tudja izzasztani a gépet, valamint a memória- és számításigényes programokkal is hadilábon áll.

A telefonon az Android rendszer Gingerbread névre hallgató 2.3.5-ös verziója fut. A gyári felhasználói felületet a saját megoldására cserélte a Samsung. A Touchwiz UI névre keresztelt felület többek között egy módosított állapotsávot, egy egyedi képernyőzárat, lecserélt ikonokat és pár új minialkalmazást hoz a rendszerbe. Kapunk néhány extra szoftvert is, a lista egy feladatkezelőt, egy hangrögzítőt, egy jegyzettömböt, egy fájlkezelőt, egy irodaszoftvert tartalmaz, valamint a Samsung Apps, azaz a koreai gyártó saját alkalmazásboltja is elérhető a mobilon.

Összességében tehát egy átlagos belépő szintű droiddal van dolgunk, melyet a billentyűzet emel ki a szürkeségből. Kártyafüggetlenül 50 ezer forintot kóstál a Galaxy Y Pro, amely egy kicsit sok ezért a tudásért; szolgáltatói kínálatban, megfelelő árazással viszont akár sikertermék is lehet belőle. Egyelőre ennyit árulunk el a készülékről, a részletes teszttel még a héten jelentkezünk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények