Fejhallgatóteszt: Bowers and Wilkins P5

Ahhoz már hozzá vagyok szokva, hogy még nem kapható, olykor be sem jelentett mobiltelefonokat tesztelek, a prémiumkategóriás fejhallgatók viszont egész más kategóriába tartoznak. Ami azt illeti, itt nem csak az a különleges, hogy a piacra kerülés előtt kaphatok meg egy ilyen kiegészítőt, hanem az is újszerű dolog, hogy efféle cuccokat tesztelek. Eddig ugye csak a Beats Studio járt nálam, mely finoman szólva is elnyerte a tetszésemet, így talán mondanom sem kell, hogy majd kiugrottam a bőrömből, amikor az iStyle-nál tett látogatásom során egy Bowers & Wilkins P5-tel távoztam. Ez ugyanis egy prémium kategóriás fejhallgató, mely az átvétel időpontjában még nem is volt elérhető a magyar piacon.

Egyszemélyes koncert. Ezzel a szlogennel reklámoza a kiváló audio-eszközeiről híres brit gyártó legújabb fülhallgatóját, melyről a fiatalabb és idősebb generáció képviselői nyilván másra asszociálnak. A tinédzsereknél ugyanis a koncert lényegét nem a kiváló hangminőség és akusztika adja, egy jellemzően idősebbek által látogatott komolyzenei koncertnél pedig nyilván pont ezek adják a lényeget. A szlogenből tehát egyértelmű, hogy a P5 azokat a vásárlókat célozza meg, akik a Dr. Dre fülhallgatójának hatósugarából már pont kicsúsznak: ez a cucc a 25-30 évtől felfelé ajánlott.

Mi teszi ezt a fülhallgatót különlegessé? Nem csak a hangja, bár az is említésre méltó, lesz is róla még szó, azt megígérhetem, viszont nem azzal kezdünk, hanem a dizájnnal. A B&W-nél a külső is nagy szerepet játszik, aminek tesztünk tárgya a legékesebb bizonyítéka: bár sok szép fejhallgató van, ennyire kortalan és időtálló külsővel nem találkozhatunk minden nap. A Morten Warren brit dizájner által megálmodott fejhallgatónál a gyártó nem spórolt sem az anyagokkal, sem a minőséggel, a P5 gyakorlatilag két dologból készült: fémből és bőrből. A képek minden bizonnyal magukért beszélnek, plusz szavakkal amúgy is nehéz leírni egy ennyire szofisztikált eszköz külsejét, a lényeg az, hogy egy gyönyörű valamiről beszélünk, mely ráadásul kényelmes is. Az új-zélandi bárányok bőréből készült (ez egyébként számít?) fülre ülő részekről a kényelem szinomímájaként is beszélhetünk, ennyire diszkrét fejhallgatót talán még nem is volt alkalmam viselni. Tömege 195 gramm, de szinte nem is érezni, hogy a fejünkön van. Ehhez jön a szinte tökéletes zajszigetelés, mely bár nem aktív, mint a már említett Dr. Dre fejhallgatónál, szinte tökéletesen kizárja a környezeti zajokat. Ha a két dolgot (nem érezzük, hogy a fejünkön van, de kizárja a környezet zajait) kombináljuk, megérhetjük, hogy mit ért a gyártó az egyszemélyes koncert szlogen alatt. Őszinte leszek: hihetetlen és újszerű érzés a P5-tel emberek közé menni, ugyanakkor nagyon ijesztő is. Nem egyszer és nem is kétszer fordult elő, hogy zenehallgatás közben úgy állt közvetlenül mellém/mögém valaki az utcán/buszmegállóban/tömegközlekedési járművön, hogy épp elfordítottam a fejem, amikor pedig visszanéztem, rendesen megijedtem, egyszer még szörnyülködve félre is ugrottam egy középkörú hölgy láttán. Kellemetlen volt.

A kialakítás is előosztályú. A fülre ülő részek mágnesesen rögzülnek magához a fejhallgatóhoz (!), aminek elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincs sok értelme, de mégis. A kábel ugyanis cserélhető, ami nem csak azért jó, mert így használhatunk iPhone-hoz/iPodhoz való, hangerőszabályzóval ellátott zsineget, hanem azért is, mert ez garancia a hosszú élettartamra. A fejhallgatóknál ugyanis a legtöbbször a kábel sérülése miatt kell szervizbe mennünk (vagy szegény fejhallgatónak a kukába), de ez itt nyilván nem gond, mivel a kábelt otthon is ki lehet cserélni. Mondjuk picit féltem, hogy egyszer elhagyom az egyik mágnegesen rögzülő részt, főleg, mert a cucchoz nem kapunk egy igazi védelmet nyújtó, kemény tokot, csak egy finom anyagból készült szütyőt. Itt valószínűleg nem spórolásról vagy igénytelenségről van szó, egy ilyen finom eszközhöz nem illene egy olyan páncél, amilyet jellemzően a fiataloknak szóló fejhallgatókhoz kapunk.

A P5 hangvilágát egy szóval lehet a legjobban leírni: tiszta. Sajnos a zenekedvelők már kénytelenek voltak hozzászokni ahhoz, hogy a mély hangok "dübörgősek", a magasok "továbbfejlesztettek", a valódi, torzítatlan zenét viszont szinte sosem hallhatjuk. A B&W újdonsága viszont pont ezt nyújtja: tökéletes, tiszta, torzítástól mentes hangzást. Én odáig voltam tőle, sokak viszont erőtlennek fogják nevezni az újdonságot, mert tény ami tény, a basszustól itt nem fog kiesni a dobhártyánk a helyéről. A Beats Studio ebből a szempontból más, de mint azt már mondtam, nem is ugyanazokat célozza meg a két kiegészítő. Hogy ősszehasonlítási alap is legyen, elmondanám, hogy a szeretett Sennheiser HD555-ös fejhallgatómnál a P5 teltebb, dinamikusabb hangzásvilággal rendelkezik, a különbség könnyen hallható.

A Bower & Wilkins P5 egy időtlen fülhallgató. Ha valaki megveszi most és kellő finomsággal kezeli, valószínűleg 10-20 év múlva is boldogan fogja használni, a fém és a bőr kombináció, a tökéletes összeszerelési minőség és a cserélhető kábel legalábbis erről árulkodik. A "világ legkényelmesebb fülhallgatója" díjért is bátran indulhatna harcba, a hangminősége kiváló, ez azon kevés eszközök egyike, melyek nem marketingszövegekkel akarják a tudtunkra hozni, hogy próbálják a zenét eredeti formájában visszaadni: egyszerűen csak úgy adja vissza, pont. A zajszűrés is kiváló, kérdés, hogy ki mennyire igényli, én a furcsa élményeim miatt mondjuk el tudtam volna viselni, ha egy kicsit többet beengedett volna a környezet hangjaiból, de akkor borult volna a szlogen. Így viszont igaz: egyszemélyes koncert. Komolyzenei.

A termék ára bruttó 79 990 forint.

Azóta történt

Hirdetés