Hirdetés

Fejhallgatóteszt: Beats Studio by Dr. Dre

Újságírói pályafutásom során hozzászoktam ahhoz, hogy időről időre jobbnál jobb eszközöket kapok meg tesztelés céljából. Az emberben épp ezért kialakul egy védekező mechanizmus a cool cuccokkal szemben, hogy őszinte legyek, tíz prémium kategóriás készülékből általában egy nyűgöz le úgy igazán, egyre pedig azt mondom, hogy ez valami. Az Andrássy úton található iStyle Apple Prémium Viszonteladói szaküzletbe mégis kellemes izgalommal mentem be, mert tudtam, hogy már az első tesztcsomag átvételekor is olyan cuccokat fogok kapni, melyektől le fog esni az állam.

Egy fülhallgatóval kezdünk, mondták kedvesen, majd a kezembe kaptam egy finoman szólva is méretes — és nem mellesleg marha jól kinéző — dobozt, melyen egy szép fehér fülhallgató, valamint egy rövid felirat volt látható: beats by dr. dre. Hogy őszinte legyek, sosem hallottam sem a márkáról, sem Dré doktorról, valamiért egy rajzfilmhősre kezdtem asszociálni, meg is kérdeztem, hogy mégis mennyibe kerül ez a fejhallgató. A választ a cikk végén írom le, nem szeretném, ha a tisztelt olvasók még azelőtt fordulnának le a székről, mielőtt megtudták, hogy mit is tud ez a fülhallgató.

Az biztos, hogy az Egyesült Államokban nagyon népszerű ez a cucc. Az Amazonon van egy videó, amiben össze vannak vágva azok a zenei klippek, melyekben az előadók ezt a fülhallgatót viselik a fejükön. Bár nem vagyok nagy rajongói az arrafelé rendkívül népszerű hip-hop és egyéb műfajoknak, a videó végignézése után egyértelművé vált számomra, hogy aki számít, az legalább egy klipjében viselte már az egyébként roppant impozáns külsejű fülhallgatót. Ennek örömére kicsit utána is olvastam, hogy ki ez a Dr. Dre. Nem kis név, Grammy díjas rapper, színész, hip-hop producer, plusz újabban úgy tűnik, hogy fülhallgató-gyáros is — többek között ő a producere Eminemnek, 50 Centnek és Busta Rhymes-nak is. A fülhallgató dobozán a tisztelt vásárlóhoz is intéz pár mondatot:

"Az emberek nem hallják az egész zenét. Az előadók és a producerek a stúdióban keményen dolgoznak azért, hogy tökéletessé tegyék a hangzást. De az emberek ezt nem igazán hallhatják egy normális fülhallgatóval. A legtöbb ugyanis nem képes kezelni a basszust, a részleteket, a dinamikát. A lényeg: a zene nem mozgat meg téged. A Beats-szel az emberek úgy fogják hallani a zenét, ahogy azt a zenészek is hallják és eltervezték: ahogy én hallom."

Ígéretes szöveg a kicsomagolás előtt, Dr. Dre marketingből sem rossz. A doboz kicsomagolás közben gyakorlatilag beszél — képletesen, mielőtt valaki megijedne — de ennyi pénzért mondjuk egy svédmasszázst is lazán elvárhatnánk tőle. A tartozékok listája impresszív, az összecsukható kialakítású fülhallgatóhoz kapunk egy kemény borítású, hevederrel is ellátott zipzáros tokot, egy 3,5 -> 6,3 milliméteres jack-átalakítót, iPhone-hoz és egyéb készülékekhez használatos kábeleket (mindkét végük 3,5 milliméteres jackben végződik), egy amerikai repülőgépeken való használathoz szükséges átalakítót (ilyet még sosem láttam), egy piros törlőkendőt, egy kézikönyvet, valamint két darab AAA elemet. Mert kell elem is a fülhallgatóba, anélkül nem is működik — az extra kakaó a zajszűrőnek kell.

Tartozékok
[+]

A Beats Studio (mert ez a fejhallgató pontos neve) egy zárt kialakítású, aktív zajszűréssel ellátott eszköz. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ha a fejünkre tesszük és elindítjuk a zenénket, gyakorlatilag teljesen kizárjuk a külvilág zajait. Ha valaki épp mellettünk töri fel az aszfaltot egy légkalapáccsal, azt nyilván hallani fogjuk, de a metrózás már az a kategória, mely egy zajtalan és relaxációs élménnyé válik a Beats-szel. Leírhatatlan érzés, hogy a budapesti metrók valamelyikén úgy is tudunk zenét hallgatni, hogy a hangerőt nem kell maximumra tekerni; lehet az halk is, a környezeti zajok úgy sem jutnak el a dobhártyánkba. Ezt a tervezők is tudták, épp ezért van egy némító gomb (a baloldali logó a tányér közepén), melyet ha nyomunk, a zene leáll. A fülhallgató mondjuk kikapcsolt állapotában is rendesen lefogja a zajt, úgyhogy a némító használata nem olyan, mintha tényleg le is vennénk a fülest, de arra jó, hogy ha az utcán kérdez tőlünk valaki valamit, tudjunk válaszolni. Vagy legalábbis meghalljuk, hogy mi a kérdés. Apropó, bekapcsolás: az elemes használatból adódóan a fejhallgatót ki-be lehet kapcsolni, a funkciót egy csúszka látja el a jobboldali fülön lévő részen. Az üzemidőről nem tudok nyilatkozni, nálam az elmúlt egy hétben be volt kapcsolva a cucc, mégsem merült le, úgy gondolom, hogy ez önmagában is bőven elég. A kiegészítő egyébként 260 grammot nyom elemek nélkül, míg a tápláló nikkel-metálhidriddel a belsejében tömege úgy 10 grammot nő.

Az eszközt bármilyen 3,5 milliméteres jack csatlakozóval ellátott eszközbe bele tudjuk dugni. Az iPhone-only kábel lényege, hogy egyrészt belemegy a 2G-s iPhone-ba is, másrészt ezen van egy felvevőgombbal ellátott mikrofon, magyarán headsetté alakítja a Beats Studio-t. A telefonálás a tompított hallás miatt viszont elég furcsa vele, én beszéd helyett üvöltöttem a használatával, de azért örvendetes, vagy ilyen funkció is van. Én viszont maradtam a zenénél, mert abban a Beats... hogy is fogalmazzak? Aláz. Ilyen szintű dinamikát és teltséget még nem nagyon hallottam fülhallgatótól, a szintén nem alsókategóriás Sennheiser HD555-ös fülesemet rendesen odaveri, igaz, az egy nyitott kialakítású kiegészítő, ez pedig zárt. A stúdiófülesektől a mély hangok különböztetik meg tesztünk tárgyát, azok ugynis erőteljesebbek, mint amilyenek alapból lennének. Három hangmérnökkel is felpróbáltattam a cuccot a Radiocaféban, mindegyik azt mondta, hogy ez istenien szól, de a mélyek túl vannak tekerve. Persze nem kell fölöslegesen erős dübörgésre gondolni, ez egy utcai fülhallgató, utcai zenehallgatóknak: ők biztos vagyok benne, hogy imádni fogják.

Mert Dr. Dre Beats Studio-ját csak imádni lehet. Gyönyörű és minőségi prémiumkategóriás eszköz, melyet nem csak fel, hanem kézbe venni is egy élmény. A felhasznált anyagok szinte beszélnek, az összeszerelés minősége elsőosztályú, amihez egy olyan kialakítás társul, mely mindenki számára kényelmessé teszi a fejhallgató viselését. Itt nincsenek fájó fülek, nincs kellemetlen érzés, a Beats felül a fejre és teszi a dolgát, tökéletesen. Egy fájó pont van csupán, ami nem más, mint az ár: jelenleg bruttó 85 000 forintot kell kicsengetnünk a Beats-ért, ami önmagában nézve rengeteg pénz. Egy MP3 lejátszókkal használható fülhallgatónál talán picit sok is, a Beats ugyanis tényleg olyan minőségben szólaltatja meg a zenét, ahol az MP3 formátum már kevés — ezzel a kiegészítővel gyakorlatilag az iPhone válik a szűk keresztmetszetté, még talán akkor is, ha veszteségmentes zenéket tárolunk rajta, mert ugye erre is van mód. Persze ez nem kell, hogy eltántorítsa azokat, akik a létező legjobb fülhallgatók egyikére vágynak, a Beats jó társuk lesz, hosszú időre.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés