Hirdetés

Dobja a Lightot a Nokia 9.2 PureView?

Nem jött be a számítás a Nokia 9 PureView-val, a folytatás a sok lencsét összefogó Light.co közreműködése nélkül érkezhet.

Hirdetés

Nem vártam okostelefonos kamerarendszert úgy az elmúlt években, mint a Nokia 9 PureView-ét, amiben persze közrejátszott az is, hogy várni éppenséggel kellett rá, méghozzá nagyon sokat. Az ötlet a komputációs fotográfia elvét követte: végy öt azonos tudású lencsét, és a megnövelt dinamikaátfogásért és részletességért  dolgozd össze az eredményeit.


[+]

Ebben a Light.co nevű vállalat segített be, amely maga is demonstrált sokkamerás eszközöket (és a sok alatt most ne 3-4-et, hanem mondjuk 16-ot értsünk), és a Nokiával összefogva az új PureView-ban demonstrálták a rendszer tudását. Ami a minőség szempontjából éppenséggel nem volt rossz, a feldolgozás azonban kínkeservesen lassú lett, a videózás nem profitált belőle, a Google pedig évek óta, egyetlen szenzorral letudja a komputációs fotográfiát.

A Light L16 kamera prototípusa
A Light L16 kamera prototípusa (forrás: Nakug) [+]

Mire a Nokia 9 befutott ráadásul, a soklencsés megoldások zoom és ultraszéles kamerát is kínáltak egy látószög helyett, plusz a hardver egy éves hátrányban volt, így a telefon csúnyán megbukott. A folytatást a HMD Global ráadásul nem sieti el: pár hetes információ, hogy a Nokia 9.2 PureView csak ősszel érkezik, bár legalább Snapdragon 865-tel, az AndroidAuthority szerint pedig szakíthat a sorozat a Lighttal, így a piacon megszokott kamerarendszer bukkanhat fel a hátlapon.


[+]

Azt én tenném hozzá, hogy a Nokia 9 gondjaiért nem feltétlenül a Lightot terheli a felelősség, amely a partnereinek egyébként képes látószöges rendszereket is szállítani. Egyszerűen mögé kell tenni olyan dedikált AI chipet vagy NPU-t, amely kifejezetten fotós-videós feldolgozásra szakosodott, és fejlett algoritmussal dolgozik. Ilyesmit több Huawei és Google telefon is bevet, a Light rendszerében pedig még maradt kiaknázatlan potenciál. Manapság ugyanakkor inkább a nagy szenzor és felbontás, illetve quad/nona-Bayer pixel binning technológiák felé mozdult el a piac, és még egy zakót a HMD Global aligha engedhet meg magának a trendekkel szembemenve. Persze a Nokia 9.2-nek a Light.co nélkül is ütősnek kell lennie, mert a kameratelefonos nagyok mellett jön felfele a Xiaomi és több másik gyártó is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés