TCL NXTPaper 11 / Tab 11 - egy testben két lélek

Két táblagépet mutatott be a TCL még az MWC-n melyek kijelzőben térnek el, másban nem. Viszont úgy tűnik, néha maga a tábla sem tudja, hogy akkor ő most éppen melyik.

Bevezető, doboz, külső

Átlagosan indult a TCL két új táblagépének, a Tab 11-nek és a NXTPaper 11-nek a sztorija, az MWC-n egy szolid sajtóbemutató keretein belül prezentálták, elmondták, hogy tök jó, mert olcsó, de árához és méretéhez képest milyen jó felbontású kijelző van a gépekben, meg könnyűek és vékonyak, így kényelmesen lehet őket hurcibálni, a NXTPaper pedig matt felületű kijelzővel és érintőtoll-támogatással is rendelkezik, ez egy picit így drágább, de még így sem kerül 250 eurónál többe. El is kértük tesztre, hisz olcsó táblagépből nincsen azért hatalmas választék, a TCL eszközei pedig előbb vagy utóbb bekerülnek a hazai boltok polcaira. Kaptunk is egy csomagot, a doboz szerint a Tab 11-gyel, hozzá egy védőtokkal és tollal, de a csomagolást felbontva már kicsit gyanús volt, hogy a teljes előlapon, így a kijelzőn is van egy matt réteg, ami nem leszedhető fólia, mondom, ez akkor a NXTPaper 11 lesz. Aztán később a táblagép is hol így, hol úgy hivatkozott magára (a 9466X modellszám egyébként a Tab 11-et és NXTPaper 11-et is rejti maga alatt), így végül a szoftverből sem derült rá egyértelműen fény, hogy pontosan akkor ez most melyik eszköz. A matt kijelző miatt azért tudjuk azonosítani, hogy a NXTPaper 11-ről van szó, azon kívül meg minden más egyezik amúgy a két tabletben. A dobozban pedig a szokásos tartozékok vannak: fali adapter (18 W), USB-A végű Type-C töltőkábel, SIM-tálca nyitó tű, bár a tálcán SIM-nek szánt hely nincsen, microSD-vel bővíthető a tárhely.

Tab 11-et ír a doboz, mégis a NXTPaper 11 bújik meg benne
Tab 11-et ír a doboz, mégis a NXTPaper 11 bújik meg benne [+]

Aztán ott van a tok és a ceruza. A Tab 11 elvileg nem támogat érintőtollat, csak a NXTPaper 11, utóbbihoz pedig ugyan nem a gyári csomag alaptartozéka, de a TCL a védőtokkal együtt odaadja a vásárlóknak, még egy megerősítés nekünk, hogy a NXTPaper 11 jött tesztre. Ha azt nézzük, hogy 250 euróért megkapunk mindent, ami igazából kellhet a tábla használatához, akkor nem tűnik rossz ajánlatnak. A tok és az érintőtoll is kifejezetten igényes az árszinthez képest, a könyvszerűen nyíló védőtok külsejét bőrhatású műanyag borítja, az érintőtollon pedig állapotjelző LED és két programozható gomb is helyet kapott. A költségcsökkentés ezek felhelyezési módjában érhető tetten, a tok mágnesek helyett két csík ragasztóval tapad a hátlaphoz, ugyanígy a ceruza tartója a tokhoz. S míg a tok lazán bírta a másfél hét használat alatt a nyitás-csukás, táskába be-ki terhelést anélkül, hogy elmozdult volna, a ceruzát többször elhagytam, mert elengedett a ragasztó. De zárjuk egy plusz ponttal, a kijelzőt a tok automatikusan ébreszti vagy kelti, ha nyitjuk-csukjuk a panel felett.


[+]

A táblagép megjelenésében is kifejezetten jó, a 462 grammjával nem túl nehéz az alumínium ház, a 257 x 161,6 x 6,9 milliméter pedig kényelmesen kézbe fogható, bár az egykezes használathoz talán már kicsit nagy és nehéz. Nálunk a sötétszürke változat járt, elvileg készül a tabletből lila is, bár a szín engem a legkevésbé sem érdekelt, az viszont igen, hogy nincs ujjlenyomat-leolvasó, a kijelző körüli káva hosszanti oldalának közepére helyezett előlapi kamerát használó 2D-s arcfelismerés pedig megbízhatatlan. Vannak jó pillanatai, de általánosságban lassú és egy kicsit gyengébb fénynél már nem akarja felismerni az embert. A jelszó bepötyögése ilyenkor gyorsabb. A ki- és bekapcsoló, illetve a hangerőgombok legalább minőségiek, ezek a kereten helyezkednek el, a tablet bal felső sarkánál.


[+]

Sérelmezem viszont, hogy nem fért el egy 10,95”-es kijelzővel szerelt táblagépen a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó, valamivel kárpótol a négy hangszóró, melyek a tablet két-két oldalán helyezkednek el párban és az eszköz árához képest elfogadható hangzást biztosítanak. A ház jobb oldalán elhelyezkedő Type-C csatlakozó USB 2.0-s, OTG-képes egy megfelelő kábellel.

[+]

A hátlapra egy 8 megapixeles kamera jutott autofókusszal és LED villanóval, kicsit kiáll a hátlap síkjából, de tokkal már nem jelent problémát, nem billeg tőle az asztalra fektetett tablet. Egyéb csatlakozó nincsen, egeret vagy billentyűzetet vezeték nélkül lehet csatlakoztatni a táblához, amiben van asztali operációs rendszereket imitáló megjelenítési mód is, ezzel pedig rá is fordulhatunk a következő oldalra, ahol a kijelzőt és a szoftvert együtt részletezzük, mert kapcsolatuk helyenként fejfájást okozhat a felhasználónak.

MicroSD-t igen, SIM-et nem fogad a tablet
MicroSD-t igen, SIM-et nem fogad a tablet [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés