Hirdetés

Lenovo Smart Paper - a szemem köszöni szépen, jól van

E-ink kijelzős androidos táblagép? Valami olyasmi.

Hirdetés

Bevezető, e-papír, doboz

Reneszánszát éli az e-papír, vagyis az elektronikus tintás kijelző (electronic ink display, röviden e-ink, az E Ink pedig a fejlesztő vállalat neve), és megpróbálja felrázni a tabletpiacot. Vannak cégek, melyek kifejezetten csak ilyen eszközöket fejlesztenek — reMarkable, Onyx, Supernote — évek óta, van, amelyik e-könyvolvasói mellé csúsztat be egy tabletet a kínálatba — Amazon, Kobo —, és vannak olyanok is, melyek új versenyzőként tűnnek fel — Huawei. A Lenovo nem teljesen új versenyző, vannak e-ink technológiával szerelt eszközeik évek óta, ha még valaki emlékszik például a 2018-as második generációs Yoga Bookra (Yoga Book C930), a kapacitív billentyűzet / írófelület helyére egy második, e-ink kijelzőt szerelt a cég, de laptopjaik között is találni olyat, ahol a fedlapba integráltak e-ink megjelenítőt.

Lenovo Smart Paper a kézben
Lenovo Smart Paper a kézben [+]

Mai tesztalanyunk egyébként Kínában Yoga Paper néven kerül forgalomba, itthon Smart Paper néven kereshetjük, itt viszont nincs különleges második kijelző, helyette van szép és jól összerakott fém ház, benne egy nagy méretű 10,3 hüvelykes érintésérzékeny E Ink e-ink panellel, tollal és Android rendszerrel. Utóbbi erősen korlátozott, erről kicsit később, előbb térjünk ki röviden az e-papír kijelzőre.


[+]

Az E Ink által fejlesztett és a Smart Paperben is használt elektronikus papír felső védőrétege alatt valamilyen átlátszó folyadékkal (általában olajjal) töltött átlátszó mikrokapszulák vannak, ezekben fehérre és feketére színezett, pozitív és negatív töltésű részecskékkel. A kapszulák alatt található egy elektródapixel réteg, melyen át elektromosság hatására a színes részecskék átrendeződnek felfelé vagy lefelé mozdulva, így kirajzolva szöveget, ábrát. Ha fent vannak a fehér szemcsék, világos lesz a kapszula, ha lent, akkor sötét. Amikor nincs változás a kijelzőn, az e-papír nem fogyaszt energiát, a pigmentrészecskék statikus állapotban maradnak. Fényvisszaverő képessége remek, ahogy kontrasztja és betekintési szöge is, úgy lehet rajta szöveget olvasni, mint papírra nyomtatva. Ez nem fárasztja annyira a szemet, mint egy LCD vagy OLED kijelző, lévén nem bocsát ki fényt, csak visszaveri azt, a “háttérvilágítása” is leggyakrabban oldalról érkezik.

Az E Ink elektroforézis technológia vázlata: 1 fölső réteg. 2 átlátszó elektródaréteg. 3 átlátszó mikrokapszulák. 4 pozitív töltésű fehér pigmentek. 5 negatív töltésű fekete pigmentek. 6 átlátszó olaj. 7 elektródapixel réteg. 8 alsó támaszréteg. 9 fény 10 fehér. 11 fekete.
Az E Ink elektroforézis technológia vázlata: 1 fölső réteg. 2 átlátszó elektródaréteg. 3 átlátszó mikrokapszulák. 4 pozitív töltésű fehér pigmentek. 5 negatív töltésű fekete pigmentek. 6 átlátszó olaj. 7 elektródapixel réteg. 8 alsó támaszréteg. 9 fény 10 fehér. 11 fekete. (forrás: Wikipédia) [+]

Tesztalanyunkban megvan az érintőfelület és az érintőtoll támogatása is, ezzel lehetővé téve a kézírásos jegyzetelést, aláírást, szövegkijelölést, rajzolást is az olvasás mellett. Céljuk pedig pont ennyi, elsősorban elektronikus jegyzetfüzetek akarnak lenni, nem pedig multimédiás szórakoztatóközpontok és/vagy munkaeszközök, mint a táblagépek.

Védőtokban
Védőtokban [+]

A Lenovo a 175 ezer forinttól elérhető eszköz mellé mindent mellékel is, hogy tényleg használható jegyzetfüzet legyen. A dobozban megvan a toll, egy bőrszerű, mágnesesen tapadó és könyvként nyitható védőtok. Valamint adnak még egy fali adaptert is és egy USB-C kábelt, amivel 10 wattal tölthető a Smart Paper.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés