Hirdetés

Apple blog: AirBlue Kanex bemutató

Valószínűleg sok olyan felhasználó van, akik nem tudnak, vagy egyszerűen csak nem akarnak megválni régebbi hangszóróiktól, hangrendszereiktől. Ez a gondolkodás persze annak ellenére is érthető, hogy a zenehallgatás a technológia fejlődésének köszönhetően már nem vezetékekhez között, maga a muzsika pedig sok esetben az okostelefonról vagy a táblagépről jön, amelyek jellemzően rendelkeznek WiFi és Bluetooth kapcsolódási lehetőségekkel is. A hőn szeretett HiFi-k vagy épp Orion hangfalak viszont sajnos nem rendelkeznek vezeték nélküli kapcsolódási képességekkel, pedig a tulajdonosok egy része valószínűleg szeretné, ha az okostelefonján lévő zene kábelmentesen szólalna meg a hangszórón. A iCentre jóvoltából ismét egy olyan eszközt ismerhetünk meg, mely a fent leírt problémákat orvosolja; az AirBlue Kanex nevű audiokapu egyszerűségével és beépített akkumulátorával kívánja megadni a vezeték nélküli szabadságot.

A korong alakú eszköz tetején egyetlen egy darab gomb található, oldalt pedig egy microUSB és egy 3,5 milliméteres jack-csatlakozó kapott helyet. A csomagba tesztalanyunkon kívül egy használati útmutatót, egy microUSB-s, egy 3,5 milliméteres és egy RCA-kábelt helyezett a gyártó. Az apróság 2.1-es Bluetooth-on keresztül képes csatlakozni a zene forrásához, aminek hangját a 3,5 milliméteres kimeneten keresztül tudja továbbítani a hozzá csatlakoztatott hangszóróra. Az audiofilek e sorokat olvasva persze valószínűleg csak mosolyognak, lévén sokak véleménye szerint a Bluetooth nem alkalmas megfelelő minőségű zenetovábbításra. Az persze elvitathatatlan tény, hogy a minőségi kábeleken keresztül megszólaló, veszteségmentes formátumú zenék jobban szólnak, otthoni felhasználásra viszont sokaknak a Bluetooth is elég, igaz, abból már csak az energiagazdálkodás miatt is érdemes lett volna 4.0-s verziójút rakni a Kanexbe.

Tesztalanyunkat a beépített akkumulátor emeli ki a hasonló funkcionalitású kiegészítők tömegéből. Segítségével az AirBlue terméke nagyjából 10 órán keresztül képes önállóan is működni, aminek persze nem a komoly kihangosítások során van szerepe, hiszen egy vezetékes hangfalnak nyilván szüksége van áramforrásra, a beépített akkumulátorról üzemelő hangszórók pedig rendszerint rendelkeznek beépített Bluetooth-szal is. A Kanex mobilitása inkább vezetékes fülhallgatók használatakor jöhet ki.

A Kanex működése egyébként rémesen egyszerű, a legfelül látható play/pause gombot kell hosszan megnyomni mind a bekapcsoláshoz, mind a párosítás megkezdéséhez. Ezután a Bluetooth-szal rendelkező eszközünkkel meg kell keresni főszereplőnket és egy gombnyomással csatlakozni tudunk hozzá, majd elég elindítani a zenét (és bekapcsolni a csatlakoztatott hangszórót), kész is vagyunk.

Az AirBlue Kanex adapter jelenleg 11 490 forintért vásárolható meg az iCentre üzleteiben. Ha körülnézünk más gyártók termékei között, akkor láthatjuk, hogy vannak olcsóbb alternatívák, melyek hozzá hasonlóan erős adatátvitelre képesek és ugyanilyen megbízhatóan működnek, ellenben nem rendelkeznek beépített akkumulátorral. A Kanex előnye ebben keresendő, a 10 órás üzemidejének köszönhetően felhasználási lehetőségei szerteágazóbbak a kicsit olcsóbb konkurens termékeknél, a sokkal olcsóbb kínai megoldásoknál pedig stabilabban képes átvinni a hangot.

Legendd

Azóta történt

Előzmények