Hirdetés

Apple blog: Philips Fidelio dokkolós hangrendszer (DTM5096)

Az iCentre az elmúlt hónapokban viszonylag sok terméket küldött a Philipstől, amelyek között hordozható hangrendszerrel egybeépített, iEszközökkel kompatibilis DJ-pult, otthoni kamera és egy kimondottan elegáns hangfal is volt, most pedig itt a következő tesztpéldányunk, ami mondhatjuk, hogy felteszi az i-re a pontot. A Fidelio szériába tartozó dokkolós hangrendszer pontos típusszámát ugyan nem kimondottan egyszerű feladat megjegyezni (DTM5096 a neve), a külseje viszont eléggé magával tudja ragadni a szemlélődőket ahhoz, hogy a nap végén azért mégis emlékezzünk arra, amit láttunk.

Az iEszközökkel kompatibilis hangszórókat sokszor nem könnyű dolog elhelyezni a piacon. Ahogy annak idején a 30-tűs Apple csatlakozó, úgy most a Lightning interfész is komoly felárat jelenthet egy-egy efféle kiegészítőnél, ha pedig mindez egy jobb márkanévvel és egy egyedi dizájnnal találkozik, olyan árcédulákat is láthatunk a termékeken, amelyektől egy átlagembert kizár a hideg, ráadásul a témában jártas olvasóink jogosan mondhatják: ennél olcsóbban is össze lehet rakni jobb minőséget. Épp ezért megfelelő óvatossággal kell közelíteni a dokkolós hangszórók többségéhez, de a Philips termékénél talán kivételt lehet tenni, hiszen a külső és a tudás itt magáért beszél.

A pár centiméter híján egy méter magas, hengerformájú hangszóró ismerőseim többsége szerint megkapóan néz ki. Elegáns és letisztult, fekete színű textil futja körbe, amelynek monotonságát az elöl futó krómozott csík töri meg, amely felül egy körben végződve öleli körbe a kezelőszerveket, a VFD-megjelenítőt és a dokkolót. Örvendetes, hogy a hangszóróra 30-tűs Dock Connector és Lightning csatlakozó is került, egy csúszka elhúzása után egyszerűen el tudjuk forgatni az aktuális dokkolót ahhoz, hogy előjöjjön a másik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első generációs iPod nanótól kezdve minden iPod, valamint az összes iPhone és iPad szerepel a támogatott eszközök listáján (kivéve az első generációs iPod touch-ot, de ez valószínűleg csak nyomdahiba a Philips oldalán). Az viszont tervezési, hogy maga a Lightning csatlakozó elég rövidke, ezért a tokban lévő iEszközöket nem képes mindig érzékelni, csak akkor, ha kivesszük őket a tokból. A kör alakú talp 30 centiméteres átlójú, maga a hangszóró azonban ennél kisebb, körülbelül 22,5 centiméteres. Tömege 11,5 kilogramm.

A dokkolókon kívül az eszközben van FM-rádió is, amely RDS-es és 20 állomás tárolását teszi lehetővé. A már említett krómcsík egy CD-lejátszót rejt, ahova akár újraírható lemezeket is be lehet csúsztatni, az audiolemezeken kívül az MP3 és WMA fájlok is támogatottak. A lejátszott fájlok ID3-adatait képes megjeleníteni az eszköz, ami persze igaz a hátul található USB-csatlakozón keresztül jövő muzsikákra is, de nagyméretű kijelző hiányában komolyabb gyűjtemény mellett a navigálás kissé nehézkes lehet (AAC-t és veszteségmentes WMA-t nem tud lejátszani az eszköz, a fájlrendszerek közül pedig csak a FAT-ot támogatja). Ha ez sem elég, hátul van egy szabványos 3,5 milliméteres jack-bemenet is, illetve a vezeték nélküli lejátszás is megvalósítható az AptX-es Bluetooth segítségével. Extra szolgáltatósokból sincs hiány, beállítható ébresztőóra és sleep timer is.

A Philips kissé érdekes módon 3.1-es hangszóróként reklámozza termékét, az 5,25 hüvelykes woofer mellett 3 darab 2,75-ös teljes tartományú sugárzó található benne. Az RMS teljesítmény 200 W, de a lényeg persze a tényleges hangminőség. Egy ilyen árkategóriájú eszköznél nem lehet igazságos ítéletet hozni, hiszen bár a középtartománya szép és erőteljes, a mélyei nem túlhúzottak, de jelen vannak, egy audiofil valószínűleg ugyanúgy kiröhögi a tudását, ahogy az átlagember röhögi ki az audiofilek extra igényeit. Egy átlagember számára ugyanis minden valószínűség szerint elég az a minőség, amit ez a szemet gyönyörködtető csomagolás nyújt. A kettő között található réteg valószínűleg a magas hangokat fogja hiányolni egy kissé a Philips hangzásából, illetve ne feledkezzünk meg egy felépítésből adódó problémáról sem: nem beszélhetünk sztereó hangzásról, illetve a torony a teret sem tudja úgy betölteni, ahogy akár már egy jól elhelyezett hangszórópár be tudja tölteni.

Ezt persze a Philips is érezte, ezért került bele a Living Sound nevű funkció az eszközbe, ami természetesen valóban úgy torzítja a hangokat, hogy azok jobb térhatást imitálnak, de ha valaki valódi sztereó hangzásra vágyik, valószínűleg ezzel sem lesz elégedett, hiszen a hangszórók fizikailag még nem kerülnek messzebb ettől. A különféle zenei stílusokhoz az 5 darab előre beprogramozott hangkép egyikét (jazz, pop, flat, rock, classic) használhatjuk, illetve van egy közepesen erőteljes basszuskiemelés is, bár a mélyebb tartomány erőssége egyébként is állítható egy 4-es skálán. Ezeket a funkciókat az érintésérzékeny gombok mellett a távirányítóról is beállíthatjuk, ami egy infrás működésű, jó felépítésű, ergonomikus kis kiegészítő.

30-tűs és Lightning csatlakozó egy dokkolón
30-tűs és Lightning csatlakozó egy dokkolón

A DTM5096 gyártó által ajánlott fogyasztói ára 164 999 forint, ami rengeteg pénz. Ebből az összegből valószínűleg össze lehet rakni egy sokkal kiegyensúlyozottabb hangminőséget kínáló hangrendszert is, és ezen alapvetően az sem változhat, hogy az eszköz tényleges ára jobb az ajánlottnál, az iCentre-nél például 139 990-ért lehet hazavinni. Ugyanakkor a Philips dokkolós hangrendszerének vizsgálatakor nem csak az egyébként alapvetően kellemes hangminőséget kell nézni, hanem a formatervet, az egyszerűségét, illetve a zeneforrások sokszínűségét is. A kizárólag a jó hangzást kereső felhasználók számára valószínűleg érthetetlen, hogy vannak olyanok, akiket ez az egész téma nem igazán érdekel, akik nem rendezik át a szobájukat a jobb audioélmény érdekében, holott elköltenek százezreket a zenehallgatásra. Kérem, ennek a konzumer rétegnek készült ez a Philips Fidelio, ami a saját kategóriájában egy kimondottan jó ajánlat.

Azóta történt

  • Apple blog: JBL Charge 2+ bemutató

    Alapvetően basszusorientált, de kellemesen hallgatható a JBL új hordozható hangszórója, ami ráadásul fröccsenésálló kialakítással rendelkezik.

Előzmények