Hirdetés

Apple blog: iCube tivizen pico 2 TV-tuner bemutató

Mivel az okostelefonok és táblagépek hardverének fejlődése napjainkban már nem olyan ütemű, mint amit amit az elmúlt években megszokhattunk, egyre több figyelem kerül a szolgáltatásokra és a tartozékokra és az azokat gyártó cégekre is. Egy közülük az általunk korábban még nem ismert iCube, akik legfőképpen iOS eszközökre specializálódtak, de például a Samsung Galaxy Tab szériához is vannak termékeik.

Terméknevek választásában viszont nem annyira erősek, bemutatónk tárgyát tivizen pico 2, esetleg tivizen pico Lightning néven lehet megtalálni az iCentre polcain. Csatlakozójából adódóan kizárólag újabb típusú iOS-eszközökkel kompatibilis, vagyis iPad mini, iPad mini 2, iPad 4, iPad Air, illetve iPhone 5, 5c, 5s, és ötödik generációs iPod touch modellekhez csatlakoztatható. A kiegészítő valójában egy DVB-T tuner, vagyis egy földfelszíni televízió adások vételére szolgáló kütyü, a cél pedig az volt, hogy a tévézés élményét iOS eszközökre is elhozza a gyártó, méghozzá internetelérés szükségessége nélkül.

A csinos dobozban több dolgot is találunk, középen figyel maga a tivizen pico 2 eszköz, mely egyébként antennával együtt mindössze 135,6 x 30 x 12 milliméter és 20 gramm. Mellette fekszik a töltésre szolgáló USB-kábel és a leírást tartalmazó dokumentum. Az eszköz működése pofonegyszerű, hozzá kell csatlakoztatni a kompatibilis készülékek egyikéhez, majd felugrik egy ablak, hogy töltsük le az App Store-ból az iCube tivizen alkalmazását. Ez pillanatok alatt megtörténik, majd az első indítás után a program azonnal elkezdi keresni az elérhető csatornákat, amivel szűk egy perc alatt végez. Ezt követően kvázi a főmenü tárul elénk, baloldalon a válaszható adások listájával. Itthon egyébként a közszolgálati csatornákon (M1, M2, Duna, Duna World) kívül két kereskedelmi adót (RTL Klub és TV2) is fogni tudunk, ami a kevesebbet tévézőknek, vagy éppen nyaraláson lévőknek elegendőnek mondható. A csatornák listája akkor tudna bővülni, ha az eszközhöz lehetne csatlakoztatni Mindig TV Extra előfizetést tartalmazó kártyát, de ez már csak a kütyü mérete miatt is lehetetlen lenne.

A szoftver egyik leghasznosabb funkciója az adások rögzítése. Ha például egy filmet, vagy egy sorozatot fel szeretnénk venni, akkor tévézés közben elég a piros gombra kattintani, és azonnal megkezdődik a rögzítés, ugyanezzel a gombbal pedig le is állíthatjuk az egészet. Ami viszont egy kicsit logikátlan, hogy a tárolt videókat nem a központi albumba menti az program, azokat egy külön kis fülön keresztül magában az alkalmazásban találjuk meg, vagyis ha letöröljük az appot, akkor a felvett műsorok sem maradnak meg. Okos dolog viszont, hogy a kép a képben funkcióhoz hasonlóan böngészni is tudunk tévézés közben, ekkor bal felülre egy kis ablakba kerül a műsor, a kijelző többi területe pedig az internetezésre használható. További extra, hogy az online műsorfüzethez is hozzáfér az applikáció, így az elérhető csatornákhoz tartozó programot azonnal megtekinthetjük.

Az iCube tivizen pico 2 jelenleg 20 990 forintért vásárolható meg az iCentre üzleteiben. Az AP 2.0-val ellátott termék akár 20 Mbps adatátvitelre is képes, ami papíron jól hangzik, ám a HD adásoknál már gyakran akadozott a kép. Alacsonyabb felbontású műsoroknál azonban nem volt gond, a vételi erősség nagyon jó, a szobában még az ablaktól közepesen messze ülve sem szenvedett csorbát a képminőség, kültéren pedig csaknem jelesre vizsgázott a kütyü, persze nem tudtam kipróbálni völgyekben, vagy hegyektől elhatárolt területeken, ahol ugyanis nincs DVB-T adás, ott nyilván ez sem használható. Egy feltöltéssel a pico 2 akár kilenc óra működésre képes, tölteni pedig microUSB-n keresztül lehet, akár úgy is, hogy bele van tudva az iOS-eszközbe; ilyenkor az áramból jut annak is, magyarul egy microUSB-s töltőátalakító szerepét is képes játszani az iCube eszköze, mely hasznosságát aligha lehet megkérdőjelezni, főleg egy iPad esetén garantál jó élményt. Persze nem rossz dolog magunknál hordani iPhone esetén sem, hiszen még a négy hüvelykes kijelzőn sem lesz bántó a szemnek a tévézés. Az ára még talán magas, ám ha ez egy kicsit mérséklődik, akkor sokaknak érdemes lehet beszerezni egyet, főleg, mert működéséhez ugyebár sem 3G/4G, sem pedig WiFi kapcsolat nem szükséges, viszont a szabadban gyakorlatilag bárhol lehet használni, ahol van DVB-T adás.

Legendd

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Apple blog: AirBlue Kanex bemutató

    Most egy olyan újdonságot mutatunk be, mely lényegében egy Bluetooth adapter, ami a más audió eszközökhöz való csatlakozást segíti.

Előzmények