Hirdetés

Apple blog: Plantronics Voyager Edge Bluetooth headset

Magyarországon tapasztalatom szerint annak ellenére sem túlságosan menő dolog headsetet használni a telefonáláshoz, hogy az efféle kiegészítők az egyik legrégebbi társai a mobiltelefonoknak. Ráadásul egy Bluetooth headset az egyik legolcsóbb módja az autóban történő telefonálásnak, ahol a készüléket kézben tartva nem csak magunkat, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is veszélyeztetjük; itt egyébként legális és működő megoldás a kihangosítás is, de aki gyakran autózik másokkal, az nem feltétlenül szereti, ha hívásainak gyakorlatilag az utasok is passzív résztvevői.


[+]

A headsetek között külön ágat képviselnek a Bluetooth kapcsolaton keresztül működő, vezeték nélküli megoldások, melyek közül a belépőszintű modelleket kis túlzással pont olyan olcsón meg lehet vásárolni, mint egy vezetékes kiegészítőt. Úgy tűnik azonban, hogy a tömegtermékké váláshoz a megfizethető ár önmagában nem elég, és bár általánosítani nem lehet, de az olcsó megoldások néha hangminőségükben, máskor pedig kényelmi faktorukban hagynak kívánni valót maguk után, márpedig egy kényelmetlen headsetet akkor sem használ szívesen az ember, ha ingyen adják oda neki. A Plantronics Voyager Edge névre hallgató újdonsága épp ezért más irányból közelíti meg a történetet. Olcsónak egyáltalán nem nevezhető, de kiváló felszereltséget és sok extrát ígér olyan dizájnnal, aminek kapcsán sokan újragondolhatják az efféle kütyükről alkotott véleményüket.


[+]

Az iCentre által biztosított tesztpéldány ritkán látott felszereltséggel büszkélkedhet. A három méretű füldugó és a fül mögé helyezhető, opcionálisan használható tartó mellett kapunk egy microUSB-s töltőkábelt, egy szivargyújtóba helyezhető USB-töltőt, valamint egy hordozható töltődokkolót, mely ledes indokátorfényekkel is el van látva. Ebbe bármikor bepattinthatjuk a headsetet, ha tölteni szeretnénk azt; a Voyager Edge önmagában 6 óra folyamatos beszélgetést tesz lehetővé, de a teljesen feltöltött dokkoló még közel kétszer maximumra tudja pumpálni a kapacitást, 10-11 óra extra beszélgetést lehetővé téve. Egyébként mindkét eszköznél odafigyeltek a dizájnra, a rendkívül diszkrét headset csupán 9 grammot nyom, a töltőállomás pedig a már említett ledekkel mutatja egyrészt saját magának, másrészt a headsetnek a töltését. A fények körül egyébként érintésérzékeny terület található, amihez ha hozzáérünk, felvillannak a kékes világítótestek, aminek következtében akarva-akaratlanul is folyamatosan piszkáltam a töltőállomást. Egy darabka high-tech.


[+]

Kis tömege és jó súlyeloszlása miatt a Voyager Edge nagyon kényelmes viselet. Több ismerősöm is kipróbálta, férfiak és nők is azt mondták, hogy nagyon stabilnak érzik, pár óra használat után pedig szinte el is felejtjük, hogy rajtunk van. Ezek fényében a fül mögé rakható pánt használatára csak indokolt esetben lehet szükség, de ugyebár egy olyat is találunk a csomagban. Az anyaghasználat és az összeszerelés minősége nem meglepő módon kiváló, extrának mondható viszont a nedvességálló kivitelezés, amit egy nanotechnológiás bevonat tesz lehetővé. Úszni nem lehet és nem is érdemes az Edge-dzsel, de az esőt vagy egy ráboruló italt a gyártó állítása szerint minden további probléma nélkül kibír.


[+]

Apró mérete ellenére a headseten négy darab kezelőszerv is helyet kapott a microUSB-s töltőcsatlakozó és a dokkolóval való összeköttetést szolgáló, egyedi port mellett. A hangerőszabályzó gombpáros mellett van egy ki-bekapcsoló csúszka, valamint két gomb, melyek közül az egyikkel a bejövő hívásokra válaszolhatunk, a másikkal pedig a hangvezérlést indíthatjuk el. Ez utóbbi magyarul nem beszél, de még az angol nyelvvel hadilábon álló felhasználók számára is precíz kezelést nyújt. Bejövő híváskor automatikusan bekapcsolja a mikrofont, így elég egy accept szót elmormolnunk a hívásfogadáshoz, vagy egy ignore-t suttognunk az elutasításhoz. A magyar nyelv hiánya viszont ettől függetlenül probléma a bejövő hívásokkor, mert bár a headset képes elmondani nekünk, hogy kitől érkezik a hívás, a telefonkönyvünkben szereplő nevek valószínűleg problémát fognak okozni neki. Az eszköz egyébként az angol mellett a német, francia, olasz, dán, japán, koreai, mandarin, norvég, orosz, spanyol és svédnyelveket is támogatja.


[+]

Az adatkapcsolat Bluetooth 4.0-n keresztül történik, a párosítást NFC-vel vagy hagyományos módon is meg lehet oldani; az eszköz hatótávolsága körülbelül 10 méter, a multi-point technológiát pedig természetesen ismeri az új Voyager. A háttérzajt és a szélzajt a négy darab mikrofonnak köszönhető hardveres megoldás szűri ki kiváló hatékonysággal; a Váci út mellett állva beszélgetőpartnereim "valami enyhe sípolást" hallottak csak az autók zajából. A küldő oldallal tehát nincs probléma, a fogadó oldallal viszont sajnos akad, az Edge hangszórója ugyanis nem olyan jó minőségű, mint a többi komponens. Gyakorlatilag olyan hangminőségre számíthatunk, amilyet egy átlagos okostelefon is nyújt, semmi kiemelkedő nincs, ami önmagában persze nem gond, csak kicsit szokatlan egy ilyen prémium kiegészítőnél. A maximális hangerő viszont problémás, zajos környezetben csak plafonig tekerve van esélyünk érteni beszélgetőpartnerünket, de úgy azért jó eséllyel hallani fogjuk, amit mond.

A Voyager Edge ettől függetlenül egy kiváló választás azoknak, akik jó minőségű, szép formavilággal megáldott Bluetooth headsetet keresnek, de a 35 ezer forint körüli végfelhasználói ár azt is jelenti, hogy alaposan be kell nyúlni a zsebünkbe érte.

Bocha

Azóta történt

Előzmények