Hirdetés

Apple blog: Jot Script precíziós érintőceruza bemutató

Amikor Steve Jobs 2007-ben bemutatta az első iPhone-t, az érintőkijelzőre térve az egyik legfontosabb szempontnak azt tartotta, hogy végre nem lesz szükség ceruzára, vagy bármilyen segédeszközre annak kezeléséhez. Ez az irányelv azóta sem változott meg az Apple-nél, holott a megjelenítők jóval nagyobbak lettek, megjelentek a tabletek. A Samsung ennek ellenére elég erősen ráfeküdt a kapacitív tollakra, amelyek köré számos szoftveres szolgáltatást építettek, ezek pedig sikereket is értek el bizonyos felhasználói csoportoknál. Mivel az almás cég mindeddig nem lépett az ügyben, ezzel lehetőséget adott más vállalatoknak arra, hogy az iOS-hez is készüljön olyan eszköz, ami ellenfeléül szolgálhat a dél-koreaiak megoldásának. Az iCentre jóvoltából jutott el hozzánk az Adonit Jot Script névre hallgató precíziós kapacitív ceruza, ami a szokásos érintésérzékenységet kihasználó tollaknál egy kicsit többet is tud.

A eszköz egy tolltartószerű, áttetsző dobozban várja az újdonsült vásárlót, mellé egy leírást pakoltak. Az alumínium borítással rendelkező Jot Script egy darab AAA, azaz mikroelemmel működik, ez is a csomag része és már eleve benne van a termékben, de az érintkezést gátló kis műanyag fóliát ki kell vennünk a használat előtt; elvileg 16 óra használati időt várhatunk egy teljesen feltöltött, jó minőségű elemtől, de a hangsúly ez utóbbi jelzőn van, olcsóbb elemekkel nem bírja ilyen sokáig a termék. Az elem cseréje egyszerű, a toll végén lévő fedelet kell lecsavarni, az energiaforrást becsúsztatni, megnyomni a középen található bekapcsológombot, és voilá, működik minden. Tesztalanyunk tapintása kellemes, teljes mértékben egy íróeszköz érzését kelti (bár 29 grammos tömegével egy kicsit nehezebb átlagos társainál), a súlyelosztással sincs gond, nem billen ki a kezünkből használat közben, a recézett alsó rész pedig a biztos fogást segíti elő. A legtöbb munkát a kijelző felé lévő végén található kis gömb végzi, ami polietilén-tereftalátból készült; ez egy félkemény anyag, mely a gyártó szerint esélytelen, hogy megkarcolja a kijelzőt. A Jot Script legnagyobb dobása a pixelpont technológia, ami lényegében az 1,9 milliméter vékony hegyre vonatkozik, jóval karcsúbb megoldás ez más érintőceruzákénál, így könnyebben és egzaktabb módon lehet a képernyőre jegyzetelni, mint a bumfordi, gumírozott "hegyű" megoldásoknál.

Az Adonit újdonsága egyelőre négy programmal kompatibilis, mindegyik jegyzetelésre szolgál; PenUltimate (ingyenes), Noteshelf (5,99 dollár), ZoomNotes (6,99 dollár), és GoodNotes (5,99 dollár). A PenUltimate ingyenes elérhetősége egyébként nem véletlen, ugyanis az alkalmazás az Evernote-tal is képes szinkronizálni, a Jot Scriptet pedig az Adonit pont az Evernote-tal közösen fejlesztette, így alakulhatott ki a hatékonyan együttműködő triumvirátus. Érdekes módon hiába van Bluetooth chip a tollban, nem igényel külön párosítást, csupán be kell kapcsolni a kékfogas funkciót a tableten vagy telefonon, és az említett programok automatikusan felismerik, hogy milyen eszközzel dolgozunk. Ezeknél az appoknál ugyanis több extra szolgáltatás érhető el, mintha csak simán használnánk a kiegészítőt. A szoftveres repertoár egyik alapeleme a tenyérfelismerés, vagyis ha a felvesszük a normál íráspozíciót és elkezdünk firkálgatni, akkor a program kizárólag a tollra koncentrál, a többi érintést figyelmen kívül hagyja. Ehhez egyébként a többujjas gesztusra épülő mozdulatokat kell kikapcsolni, a rendszer csak akkor fog hibátlanul működni, egyébként elképzelhető, hogy előugrik a multitask felület. Az említett appoknál hasznos még a nyomásérzékelés, ami a tollba épített érzékelőknek köszönhető, segítségével lehet egy kicsit vastagabban írni, vagy éppen vékonyabb vonalakat húzni. A gyártó egyébként hivatalos videóban is bemutatja termékét, amit alant látható, érdemes megnézni.

A Jot Script precíziós érintőceruza jelenleg 22 990 forintért vásárolható meg az iCentre üzleteiben, ami messze nem nevezhető egy filléres mulatságnak. Egyértelműen a Samsung által kifejlesztett S-Pen ellenfelének tekinhető, ám jóval kevesebb a szoftveres extra kínálat mellé, plusz ameddig az Apple nem nyújt több támogatást, addig az Adonit megoldása nehezen tudja felvenni a versenyt a dél-koreaiakkal. Az mindenesetre kétségtelen, hogy jelenleg ez a termék az egyik legjobb írásra szolgáló kiegészítő az almás vállalat termékeihez. Fontos azonban megemlíteni, hogy kizárólag 4.0-s Bluetooth-szal rendelkező iOS 6 vagy annál újabb rendszert futtató eszközökkel kompatibilis, vagyis iPad 3 és annál újabb, iPad mini és Retina kijelzős iPad mini, valamint iPhone 4S és annál újabb masinákkal működik együtt. A Jot Script tehát okos és kifinomult megoldás, jól használható, de sajnos kissé magas az ára, hangosabban kopog a kijelzőn a kelleténél, és egyelőre a szoftveres támogatottsága sem túl nagy.

Legendd

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények