Alkalmazásbemutató: Így néz ki az új androidos tárcsázó

Hirdetés

A Google szerdán mutatta be az Android rendszer legújabb verzióját, az egyelőre csak L névre hallgató variáns előzetese másnap letölthetővé is vált Nexus 7 és Nexus 5 készülékekre, így természetesen mi is felraktuk a developer preview-t, azaz a fejlesztők számára készült elzőetes variánst. A rendszer egyelőre még nem tökéletes (de persze ezt nem is várja el senki egy előzetestől), a notifikációs felület és az alkalmazásváltó tud döcögni, a hivatalos Twitter app pedig el sem indul, ám ezeken kívül egyelőre nem találtam komoly hibát.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A szerdai Google I/O nyitóbeszédén bemutatásra került az új design irányelv is, mely a Material design nevet kapta. Számos téren változtak a megjelenítési konvenciók az előző rendszerverzióhoz képest, a legfontosabbak talán az érintési visszajelzések és a felületátmeneti animációk, valamint a felületi elemek térbeli hatása, melyet árnyékok és átmenetek segítségével érhetünk el (ha valakit bővebben érdekel a dolog, itt érdemes körbenézni). A keynote-on elhangzott, hogy a végleges rendszerben összes gyári app felhasználói felülete át lesz dolgozva az új iránynak megfelelően, első körben azonban csak a Phone alkalmazást kapjuk meg, melyen szépen megfigyelhető a Material design működés közben.

A mai cikk tehát az új tárcsázóról fog szólni, mely új funkciót nem tartalmaz, a felületek sorrendje is sok esetben megegyezik az előddel, az egyetlen komoly változás a főoldalon jelentkezik. Alul három panel található (gyorstárcsázó, híváslista és az összes kontakt), köztük oldalirányú mozdulatokkal lehet váltani. Maga a tárcsázó az alul elhelyezkedő kék (nyomásra pedig szépen előbb zöld, majd sárga) gombot megnyomva juthatunk el, az ikon a panelekkel szinkronban csúszkál oldalra. Az egyes paneleket felfelé tolva teljes képernyős nézetbe válthatunk, mindezt egy igen vagány átmeneti animáció mellett. A többi (a híváskor látható animációt és az apró felületi változtatásokat leszámítva) a régiben maradt, továbbra is van T9 keresés, a Caller ID By Google funkció pedig szépen berántja az ismeretlen számokhoz tartozó nevet, amennyiben azok bizonyos intézményekhez társíthatók.

Funkcionalitásban tehát nem sok minden változott, a felületek is nagyjából a régiek maradtak, a look and feel terén azonban nagyban eltér az új Phone az elődtől, az új tárcsázó tehát a Material design hírmondójaként is felfogható. Fél nap használat után úgy érzem, a Google kitett magáért, az androidos összhatás megőrzése mellett egy folyamatosabb, újszerűbb és letisztultabb élményt kapunk. A jövő hét folyamán egy részletes bemutató is várható, melyben végigszaladunk az L developer preview fontosabb újdonságain.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés