Android L Developer Preview bemutató

Hirdetés

Bevezető

Míg a tavalyi Google I/O mentes volt az új Android verzióktól, idén kitett magáért a keresőóriás, az Android Wear, Android TV, Android One és Android Auto mellett ugyanis a platform következő iterációja is bemutatásra került. Az új variáns a legnagyobb horderejű frissítés az elmúlt években, a Holo UI érkezése óta nem változott ennyit a Google mobil operációs rendszere. Érdekesség, hogy az újdonság egyelőre csak az L névre hallgat, ellentétben az eddigi édességnevekkel, a végleges verzió elnevezéséről viszont nem szól a fáma.

Jelenleg csak a Nexus 5 és Nexus 7 (2013) készülékekre érhető el az L.
Jelenleg csak a Nexus 5 és Nexus 7 (2013) készülékekre érhető el az L fejlesztői előzetese.

Az L az első olyan Android variáns, mely a végleges verzió befejezte előtt publikussá vált, a rendszerképeket a rendezvény másnapjától bárki szabadon letöltheti. Ez egy win-win szituáció: a fejlesztők jóval a megjelenés előtt adoptálni tudják a platform újdonságait, a Google viszont ingyen és bérmentve szerez magának rengeteg bétatesztert, megkönnyítve az esetleges bugok szűrését és begyűjtve egy rakás előzetes visszajelzést. Az L developer preview (azaz fejlesztői előzetes) egyelőre Nexus 5 és a tavalyi Nexus 7 készülékekre érhető el, letölteni itt lehet, a telepítés módja megegyezik a mezei factory image-ek esetén tapasztalhatóval.

Bár a nyitóbeszéd általában a Google aktuális évre vonatkozó csapásirányát is felvázolja, az I/O továbbra is a elsősorban a fejlesztőket célozza meg, a két napos rendezvény alatt rengeteg érdekes és hasznos előadást lehetett látni, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is mindent lehetett nézni YouTube-on. A rengeteg új API mellé új Play Services könyvtár és Support Library is érkezett, arról nem is beszélve, hogy a tavalyi I/O-n bemutatott Android Studio fejlesztőkörnyezet kilépett a developer preview státuszból, immár bétaként folytatja a pályafutását. Az érdeklődők számára a hivatalos fejlesztői blog, az L Preview oldala és a Google Developers YouTube-csatorna számos olvasni- és néznivalót tartogat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés