Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz t.zsolti #6438 üzenetére

    A régi hurkos gyretáykánál ennyi, ezek nagyon lassan ízzanak fel, mivel az előtétellenállás folyamatosan korlátozza nagyjából egyenletes mértékben az áramfelvételüket !

    Neked párhuzamos rendszer van, ott a gyertyákban van úgymond az előtétellenállás, amit ott 'regulatory filamentnek', tehát szabályozó szálnak neveznek, ami az előzőtől kicsit eltérő módon működik.

    A feladata ennek is az áramfelvétel korlátozása, csak ennek a szálnak az ellenállás értéke a melegedéssel jelentősen megváltozik (nő) !
    Így amikor ráadod a gyertyákra hidegen az áramot, igen nagy áram fog folyni, mivel a szabályozó szálak (ellenállások) hidegek, kicsi az ellenállásuk, így a fűtőszál igen hamar be fog melegedni.
    Majd ahogy a szabályozó szál is bemelegszik a fűtőszál hőjétől (mivel egy tokban vannak), ugrás szerűen megnő az ellenállása és jelentősen lecsökken a rajta átfolyó áram, ezáltal nem hevül tovább a fűtőszál, csak tartja a hőmérsékletét !
    Tehát itt az ellenállás csak a már bemelegedett szál esetében 'működésbe lépni', áramot korlátozni.
    Ez a folyamat mindösszesen pár másodperc (5-7)

    Ha a hurkosokra is előtét nélkül adod az áramot, akkor igen gyorsan felizzanak (5-8s), csak szabályozás híján el is égnek azonnal !

    Éppen ilyen áramkörön gondolkodtam régebben, ami lehetővé tezsi ezt a szabályozást (ugyanez van a modern gyors izzítós gyertyáknál is), így a hurkos gyertyákkal is lehetne gyors izzítani (és akár utóizzítani), persze tudom, egyszerűbb párhuzamosra cserélni őket.

    Üdv.:

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák