Poco F6 5G - Turbó Rudi

Megint ár-érték bajnokot avathatunk a Xiaomi Poco szériájában vagy idén nyáron félrecsúszik valami?

Kamerák, multimédia

A hátoldali kamerák száma csökkent, eltűnt a tavalyi modelleken még megtalálható 2 MP-es makró
A hátoldali kamerák száma csökkent, eltűnt a tavalyi modelleken még megtalálható 2 MP-es makró [+]

Csökkent a kamerák száma és a felbontás is változott, ezzel nincsen gond. A hátlapról eltűnt az alacsony felbontású segédszenzor, helyette egy Sony érzékelővel dolgozó főkamera és egy szintén Sony érzékelőre építő ultraszéles maradt. Az előlapra egy OmniVision szenzort vetettek be, az előlapi kamera a kijelzőbe lyukad. A kameraszoftver a szokásos felépítést használja, jobbra és balra húzva tudunk a különböző módok közt váltani, a felső sávból pedig a részletesebb beállításokat előhívni. Van éjszakai mód, portré, time-lapse, hosszú expozíció, rövid videó, lassított videó, profi mód, panoráma, valamint dokumentumok szkennelésére való mód is.

12,5 MP főkamera

50 MP főkamera

A Sony IMX-882 50 megapixeles érzékelője került a telefonba, előtte 26 mm ekvivalens gyújtótávú lencsék és f/1,6-os apertúra. Adott a többpontos mozgáskövető autofókusz és a lencsék optikailag stabilizáltak, akár 4K 60 fps-ig biztosítják a képrögzítést. Nappal a képminőség és a részletesség jónak mondható, de a rajzolat természetellenes és valamiért még a tündöklő napsütésben készült fotókon is van egy látható mennyiségű zaj, főként a széleken. A fehéregyensúly jónak mondható és a színek reprodukciója is természetes széles dinamikatartomány mellett. Ha sötétben fotózunk, hajlamos kicsit sárgás és lilás árnylatot venni a kamera képe, de az automatikusan bekapcsoló éjszakai mód kellő mennyiségű részletet őriz meg és jól kezeli a csúcsfényeket.

2x nagyítás, főkamera

A teljes felbontás használata nem hoz több részletet, csak nagyobb fájlméretet, ugyanakkor a kétszeres digitális zoom ha nem is tökéletesen, de kihasználja a nagyobb felbontású szenzort. A 2x nagyítású képek minősége az elfogadható szinten mozog, a legzavaróbb talán a vonalak élességének hiánya a lágy rajzolat miatt.


Videóban sem rossz a főkamera, az optikai képstabilizátor szépen szűri a léptekből érkező remegést, de az autofókusszal néha összekap és időnként láthatunk egy-két képkockán ugráló fókuszpontot. Szerencsére gyorsan visszatalál a helyére, nem vészes probléma. Ami a videók esetén kevésbé tetszetős, hogy a sztereó hangot túlszűri a szoftver. Esti környezetben is használható minőséget hoz a főkamera, de ilyen esetben a digitális nagyítást engedjük el, és készüljünk fel arra, hogy a fényforrások visszacsillognak majd a lencsén, ami a felvételeken is látványosan megmarad.

8 MP ultraszéles kamera

A telefon adatai szerint az ultraszéles egység mögött egy Sony IMX-355 érzékelő dolgozik, ez nem a legalja az ultraszéles szenzoroknak, de azért nem is a legjobb. A fókusz fix, így nincs makró mód, videót rögzíteni ez a lencse csak 1080p-ben tud és csak 30 fps-sel. A 16 mm-es gyújtótávú lencsék f/2,2-es blendét kaptak. Xiaomi telefonoknál örök kérdés, hogy lehet-e az ultraszéles kamerára váltani videofelvétel közben, úgyhogy ezt gyorsan szögezzük le az elején: a Poco F6-on a gyári kameraszoftverben nem lehet, bármilyen felbontást vagy képkockaszámot állítsunk is be.


Az ultraszéles kamera képeinek minősége átlagos, a képek jó fények mellett is mosott színekkel, sok zajjal és valódi részletek nélkül készülnek el. Gyenge fények mellet gyengélkedik az ultraszéles, lágy rajzolattal, szinte egy darab éles vonal nélkül, sok zajjal dolgozik, amin az éjszakai mód sem segít esetünkben. Videóknál rosszabb a helyzet a képet illetően, rengeteg képhibát tapasztalni, az esti környezetben az ultraszéles használata nem ajánlott.

Éjszakai mód

Bár a telefon automatikusan hosszabb expókkal és többelemes esti képfeldolgozással dolgozik sötét környezetben, van manuálisan is elindítható éjszakai mód mindkét látószög és a 2x nagyítás kezelésével is, ezek a képek láthatóbb fentebb. Különbség minimális van az automata és a kézi éjszakai mód között, utóbbi általában világosabb képeket készít, erősebb élesítéssel.

20 MP előlapi kamera

OmniVision OV20B dolgozik az előlapon 21 mm ekvivalens gyújtótávval, f/2.2-es apertúrával és fix fókusszal, videókat szigorúan maximum 1080p-ben rögzítve. A telefon ezt a furcsa felbontást használja, változtatásra nincs lehetőség a kamera alkalmazásban. A képek okénak mondhatók, a kontraszt gyenge, a szaturáció pedig elcsúszik még az ilyen-olyan effektusokat kikapcsolva is, és az elkészült kép jóval fakóbb fehérnek mutatja a bőrtónusokat, mint amilyenek a valóságban. Quad Bayer szűrős szenzorról van szó, úgyhogy benne van a lehetőség, hogy 5 MP-ben rögzít a mobil, majd visszaskáláz, ez magyarázná a részletek gyengeségét.


Tartalomfogyasztáshoz megvan a Widevine L1-es biztonsági szint, úgyhogy a Netflix és egyéb SVoD szolgáltatók HD-ban is képesek tartalmat lejátszani. A telefon HDR-képességekkel rendelkezik, ezt a Netflix ki is használja a Dolby Vision és HDR tartalmak lejátszásakor. A beépített hangszórók sztereóban szólalnak meg, minőségük közepes hangerőig elfogadható, felette már kásásodik és zavaróan éles lesz a magas hangok megszólaltatása. A 3,5 mm-es csatlakozó kimaradt, FM-rádiót sem találtunk a szoftverben. Az USB-C csatlakozón keresztül képes a telefon hangátvitelre, illetve Bluetooth 5.4-en keresztül is, utóbbi esetben AAC, SBC, LDAC, L2HC és AptX kodekeket is támogat a megfelelő tartozékkal.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés