Xiaomi Mi Band 5 - bálványok alkonya

Az csak egy dolog, hogy szignifikáns fejlesztés nem történt, de az akkumulátorkapacitás és az üzemidő konkrét visszalépésként értékelhető.

Bevezető

A Xiaomi évekig világvezető brand volt a költséghatékony, ezzel együtt minőségi és sokrétű aktivitáskövetők piacán. A Mi Band, illetve nemzetközi piacon Mi Smart Band széria minden évben a szükséges és a kategóriának megfelelő mértékben fejlődött, idén viszont nem igazán strapálták magukat. Az újdonságok jó része legjobb esetben is indifferens, érdemi előrelépés, mondjuk véroxigénszint mérés vagy bővített adatkapcsolati képességek viszont továbbra sincsenek.

Xiaomi Mi Band 3 és Mi Band 4
Xiaomi Mi Band 3 és Mi Band 4 [+]

Kezd az is határozottan bosszantó lenni, hogy a kínai piacon már a tavalyi modellel bemutatott NFC továbbra sem elérhető a nemzetközi piacra szánt verziókban, a Xiao AI-t és a hozzá tartozó mikrofont persze annyira nem hiányoljuk. Azért jegyezzük meg, a közvetlen konkurens Honor Band 5 is csak odahaza kapható NFC-vel, de legalább a bemutatáskor még nem elérhető véroxigénszint mérőt voltak szívesek aktiválni egy frissítéssel, ráadásul kivételesen gyorsan.


[+]

Félreértés ne essék, a Xiaomi Mi Band 5 továbbra is egy kényelmes, esztétikus, korrekt funkcionalitású és megbízható aktivitáskövető, csak nem látjuk, mennyiben racionálisabb választás egy Mi Band 4-hez képest. Az akkumulátor kisebb lett, az üzemidő meg sem közelíti a termékoldal által ígért időtávot, a kijelző ugye nagyobb, az új szoftveres funkciók pedig vajmi kevés pluszt adnak a felhasználói élményhez. A női cikluskövetés esetleg praktikus, a stresszmérés nevetséges és úgy hülyeség, ahogy van, PAI (Personal Activity Intelligence) nélkül pedig lehet élni.


[+]

A légzőgyakorlatok nem nevezhetők éppen forradalmi újításnak, az interaktív, szerkeszthető és informatívabb óraszámlapot azért szeretjük, kényelmesebb a töltés, a kijelző időkorlátjának növelhetősége viszont egyrészt valószínűleg csak nekem volt fontos, mert így egyszerűbb lefotózni a megjelenített tartalmat (felhasználói szinten sosem éreztem szükségét), másrészt a Mi Band 4 is megkapta egy frissítéssel. Mindennek tetejébe a Mi Band 5-ért elkért összeg mértéke drasztikusan megugrott az elődmodell árához képest, az összkép így kissé hervasztó.

Kijelző, kialakítás, üzemidő

A külső és a kialakítás alapvetően nem változott, a Mi Band 5 ránézésre összekeverhető a Mi Band 4-gyel, viszont a töltőkialakítás eltérő. A használat így kényelmesebb és egyszerűbb. Noha továbbra is ki lehet pattintani a készüléktestet a szilikon pántból, de a töltés miatt már nem szükséges, csak ha cserélni szeretnénk a szíjat. A töltőfelület továbbra is egy kétpines egyedi interfész, a rövid, USB-A portban végződő alkalmatosságot pedig erős mágnes rögzíti.


[+]

A 46,95 x 18,15 x 12,45 milliméteres készüléktest annak ellenére viszont egy grammal nehezebb lett, hogy az akksi kisebb. A Mi Band 4 135 mAh-s telepe helyett a Mi Band 5 125 mAh-val gazdálkodik, ami a nagyobb (1,1 hüvelyk; 126 x 294 pixel) és érzésre magasabb fényerejű kijelzővel együtt jelentősen csökkenti az üzemidőt. Kint viszont jól látható. A 14 napos teljes körű (értesítések, alvásfigyelés, pulzus) és 20 napos visszafogott használat a gyakorlatban maximum 9 nap, ebből körülbelül ötnél még a folyamatos pulzusmérés sem volt bekapcsolva, csak az alvásfigyelés és az aktivitásérzékelés.


[+]

Az ergonómiára továbbra sincs panasz, a változatos színekben kapható szilikon szíj a legkellemesebb tapintású, legkomfortosabb megoldás, amivel találkoztunk, a patentos zárszerkezet pedig hosszútávon is stabil. A kontrasztos és megfelelő fényerejű, de alacsonyabb a pixelsűrűségű AMOLED érintőkijelző reszponzív, a kijelző alatti diszkrét kör pedig a vissza gombot jelöli. A kijelző zárolható PIN kóddal, a képernyőidő már testreszabható, a kijelző pedig a kapacitív gomb piszkálására vagy kézmozdulatra is felébred, aminek a reakciósebessége érzékeny/normál viszonylatban határozható meg.


[+]

Az IP68-as minősítés és a nem nyílt vízi úszásmonitorozás támogatása a Mi Band 5 esetében is adott, az aktivitáskövetést pedig elvileg továbbfejlesztett, hattengelyes szenzorrendszer végzi (háromtengelyes gyorsulásmérő és háromtengelyes giroszenzor). A hétköznapi használat során különösebb változást nem tapasztaltam, a pulzusszenzor viszont hitelesített vérnyomásmérővel összevetve rendre felülmér, 10-15 bpm-t érdemes levonni a kapott eredményből. A gyártó frissítéssel rendszeresen újrakalibrálja a szenzorokat, a Mi Band 4 például egy idő után (egy-két hónap) pontatlan úszásadatokat közölt, de a hibát mindig javították. Bízunk benne, hogy az új szenzorrendszerrel ez nem fog előfordulni, de ez csak hosszútávon derül ki.

Funkciók, Mi Fit app, összegzés

Az adatkapcsolati képességek nem változtak, a Mi Band 5 5.0-s Bluetoothon kapcsolódik Android vagy iOS rendszerű eszközökhöz, minimum 10.0-s iOS vagy 5.0-s Androiddal. WiFi, NFC, GPS és egyéb luxuscikkek továbbra sincsenek, amelyek közül ebben a kategóriában igazából csak az NFC lenne reális igény, esetleg egy véroxigénszint mérő, de a konkurenciával ellentétben ennek nem érezte szükségét a gyártó.

Sajnos a lokalizáció sem az óra, sem az alkalmazás esetében nem teljes. Kifejezetten sok angol nyelvű opció maradt az appban, az óra pedig egyáltalán nem tud magyarul. A támogatott nyelvek egyébként a következők: angol, spanyol, orosz, olasz, francia, német, ukrán, lengyel, koreai, portugál, török, japán, arab, cseh, thai, indonéz, görög, vietnami, román, kínai és holland.

A Mi Fit alkalmazás sem sokat változott, viszont kiegészült néhány újdonsággal. Az egyik a női cikluskövetés, ami manuálisan bevitt adatok alapján első körben megtippeli a peteérés, az ovuláció és a következő menstruáció időpontját, folyamatos használat mellett pedig figyelembe veszi az általunk megerősített vagy korrigált adatokat. A cikluskövetéshez widget is tartozik az órán.

A másik újdonság a PAI, Personal Activity Intelligence, ami egy numerikus mutatóba integrálja az óra által mért különböző adatokat. Az alvásmennyiség és minőség, a napi aktivitás, sporttevékenység és pulzus alapján rakja össze az értéket, aminek ideális esetben erősen konvergálnia kellene a 100 felé. Az alkalmazás meg is mondja, hogyan javíthatunk a PAI értékünkön, például hány percet kéne intenzív mozgással tölteni adott pulzusszámon, mennyi lépést kéne megtenni, illetve mennyit és mikor kéne aludni. Nekem nem sikerült boldoggá tennem, de tény, hogy sérült vagyok. És amúgy viszonylag inaktív is.

[+]

Az alvásmonitorozás is kifinomultabb lett, most már a REM fázist és a húsz percet meghaladó szundikat is automatikusan regisztrálja, illetve kérhetjük a Ne zavarjanak üzemmód automatikus aktiválását, ha a karkötő érzékeli, hogy elaludtunk. Ez azért nem annyira praktikus, mert ha éjjel felébredünk, majd könnyű alvással alszunk vissza, nem mindig kapcsolja vissza az értesítések tiltását és a kézmozdulatra történő ébresztés tiltását. A DND (Ne zavarjanak) viszont nem kommunikál a telefonnal, így azon külön kell aktiválni, ahogy az ébresztőt sem szinkronizálja, cserébe az appban beállított ébresztők közül már az órán is válogathatunk. A némítás viszont érvényes a csatlakoztatott eszközre is.

[+]

Új mozgásformákat is integráltak, mint a jóga vagy az evezőpad, összesen pedig tizenegy tevékenységet tudunk követni (elliptikus tréner, futás, futópad, biciklizés, szobabicikli, ugrálókötél, power walk és freestyle, ami kábé bármi lehet). A tevékenységet továbbra is manuálisan kell indítani, de úszásnál például pontosan megállapítja az úszásnemet egyébként pedig szól, hogy indítsuk el a megfelelő tevékenységet, ha észleli, hogy valami történik. Már, ha ezt kérjük. A pulzusfigyelés viszont automatikus és a beállításokban continuos szerepel, de nem folyamatos, a legrövidebb mintavételezési intervallum 1 perc.

[+]

Az első edzés alkalmával egyetlen pulzusadatot sem rögzített az eszköz, mivel az automatikus rögzítés és alvásfigyelés mellett (elvileg ez a full extra) 30 perc volt az érzékelési gyakoriság. Hátköznapi felhasználás mellett nem éreztem szükségét ennél sűrűbb mérésnek. Nem feltételeztem, hogy manuálisan indított sporttevékenység esetén ezzel is foglalkozni kell és külön növelni a gyakoriságot, majd visszaállítani, ha már nincs szükség rá, és elvileg nem is kell (aktivitás közben növeli a gyakoriságot), de nálam ez valahogy nem működött. Ahogy a pulzusmérés en bloc edzés alatt. Pedig újdonság, hogy az egyes mozgásformákhoz külön pulzusriasztást állíthatunk be, ha elérjük a maximumot.

[+]

Második edzés pedig nem volt, mert részlegesen elszakadt a bal vádlim. Itt már sokadjára bizonyosodott be, hogy az újdonsült stresszmérés nettó átverés. Pont nem zavarják egyébként egyértelműen lelki traumákat okozó események, extrém magas vérnyomás vagy egy izomszakadás, szerinte minden csodás. Mindegy. Valahogy el kell adni a terméket, de ilyen nyilvánvalóan haszontalan funkciót még nem láttam. Pedig a Mi Band 5 még mindig egy jó és kompetens eszköz, felesleges ilyen szemérmetlen szemfényvesztéssel erodálni a hitelességét.

[+]

Xiaomi Mi Band 5
Pro  
Funkcionalitásban nem romlott a Mi Band 4-hez képest.
Kontra  
Érdemben nem fejlődött
Ehhez képest jelentősen drágább
Rosszabb az üzemidő, mint az elődmodellé

A Xiaomi Mi Band 5 ebben a formában, NFC nélkül határozottan feleslegesnek mutatkozik. Semmi olyat nem tud, amire valóban szükség van és a Mi Band 4 ne tudná, de rosszabb az üzemideje, nem kapott folyamatos pulzusmérést, automatikus tevékenységészlelést, se véroxigénszint mérést. A testreszabható, interaktív óraszámlap szerethető és jó ötlet; testreszabhatjuk a rezgésmintázatot; több, az alkalmazásban beállított dolgot (ne zavarjanak, ébresztő) tudunk az órán kezelni; megmaradt a zenevezérlés; lett kameravezérlés; elutasíthatjuk vagy némíthatjuk a bejövő hívást (felvenni továbbra sem); az értesítések rendben és jól rendezetten érkeznek (kivéve a Vibert), de kezd nevetséges lenni, hogy az óra még mindig csak angolul tud, a magyar ABC egyes betűit pedig még mindig képtelen megjeleníteni. Igen, tudjuk, hogy vannak harmadik féltől származó megoldások a problémára, de a készüléket alapvetően úgy szeretnénk használni, ahogy kivesszük a dobozból, miután kifizettük érte a vételárat. Ami idén 16 ezer forintot jelent. Ez már pláne az a kategória, ahol nem óhajtok olyan problémákra ilyen-olyan megoldások után kutatni, amiket a gyártónak illene kezelni. Még ha ugyanazon az árszinten is nyitott volna a Mi Band 5, akkor sem szólna mellette egyetlen érv sem a Mi Band 4-gyel szemben, hacsak nincs égető szükségünk a ciklusnaptárra. Az összes többi új funkció nem ér ekkora különbözetet és napokat az üzemidőből, vagy egyenesen szemfényvesztés. A töltés persze tényleg kényelmesebb lett, de ez a minimum, ha már gyakrabban kell csinálni.

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés