Hirdetés

Xiaomi Mi ANC (Type-C) teszt

Hirdetés

Akit egy hosszú, monoton utazás során mentett már meg egy aktív zajszűrős fül- vagy fejhallgató, valószínűleg imádja a technológiát és a hozzá kapcsolódó termékeket, ami viszont kevésbé tűnik szerethetőnek, az az ezekhez kapcsolódó, jellemző ár. A Bose, a Sony, az Audio Technica vagy a Beats aktív zajszűréssel felvértezett hangkeltői több száz eurós címkét hordanak magukon, megannyi lélektani határon túl ahhoz képest, amit általában egy mobilos headsetre szánunk.


[+]

Ráadásul eddig, nem meglepő okokból aligha volt bármilyen megfizethető alternatíva, az aktív zajszűrés ugyanis egy rendkívül bonyolult dolog. Egy ilyen rendszer az algoritmusok valós idejű lefuttatásából adódóan komoly számítási kapacitást igényel, nem mellesleg pedig nagyon pontosan kell meghatároznia, hogy a fülhallgató alapvető kialakításából eredő izolációnak köszönhetően mely zajok azok, amik egyáltalán el sem jutnának a fülünkig, hogy ne pont az ellenpólussal generáljanak hallható zajt. A Xiaomi azonban megmutatta, hogy lehet ezt olcsóbban is kínálni, ráadásul ezúttal nem is a 1More segítségét kérték, hanem a Mi ökoszisztémán belüli ThinLab végezte a gyártást.


[+]

Megcsinálták ugyanis a Piston-szériájú fülhallgatóik USB Type-C csatlakozós, aktív zajszűrős változatát, mindezt pedig körülbelül 15 000 forintnak megfelelő összegért kínálják. A hozzánk kerülő példány a Gearbesttől érkezett. A kis műanyag doboz szokásos módon védőtok is tud lenni egyben, ehhez persze kell némi türelem is: a gyakorlással 1-2 percesre redukálható művelet helyett a többség jó eséllyel a zsebébe/táskájába gyűrné az eszközt, szerencsére adnak hozzá egy normál szövettokot is, ami kényelmesebbé teszi a hordozást. Háromféle, hagyományos in-ear illeszték jár hozzá, ezen kívül jár még két pár, fülkagyló-üregben támaszkodó szárnyasilleszték, így szinte biztosan mindenki megtalálja a kényelmes és stabil pozíciót.


[+]

Az általunk próbált összes Type-C-s eszközzel működésre tudtuk bírni a fülhallgatót, de a Xiaomi természetesen csak a saját mobiljait nevezi meg a kompatibilitási listán. A digitális technológia előnye, hogy a fülhallgatóba integrált DAC-nak és erősítőnek köszönhetően szinte forrástól független a hangminősége. Kialakítása kimondottan igényesre sikerült, a csatlakozó és a távirányító tokozása alumíniumból készült, a jóval könnyebb fülhallgatóházak pedig zongoralakk felületű műanyagból vannak, ergonomikusan a fül formájához döntött vetőcsővel. Hordani hosszabb távon is kimondottan kényelmes volt.


[+]

A távirányítóján egyetlen kapcsoló van, ezzel a zajszűrést lehet aktiválni, illetve megszüntetni. Három szokásos gombot láthatunk rajta, a hangerő csökkentésére, illetve növelésére szolgáló alsót és felsőt, illetve a középsőt, amivel zenéket megállíthatunk vagy léptethetünk, illetve telefonhívást fogadhatunk vagy utasíthatunk el. Ide került a szokásos mikrofon is, a zajszűrést a vállalat szerint különálló MEMS-mikrofon végzi, ahogy az a jóval drágább rendszereknél is bevett eljárás. Gyakorlati oldalról egyébként a zajszűrés nem lesz extrém, főleg a szélzaj csillapítását illetően tűnik harmatosnak, viszont egyéb monoton zajokat, motorhangot, gördülési zajt érezhetően csökkent. Nem tünteti el úgy, mint a többmikrofonos, méregdrága Bluetooth-kütyük, de a lehetőségeihez képest remek, az árazásához képest pedig megdöbbentően jó.


[+]

Zenei téren nagyságrendileg ugyanazt a minőségi szintet hozza, mint az első Piston-szériák, a 3-ashoz hasonlóan igyekszik inkább kiegyensúlyozott lenni, egyáltalán nem tolakodó a hangkép, a mélyek ereje az, ami olykor meg tudja lepni a hallgatót, egyébként „csak" egy kellően dinamikus, minden tartományban korrekt produkciót nyújtó, alsó-középkategóriás fülhallgatóként élvezhetjük. A telefonbeszélgetések akkor tudnak jó minőségben zajlani, ha a távirányítót a szánk közelébe irányítjuk, különben halk, mosott lesz a végeredmény a másik oldalon.


[+]

A Xiaomi Mi ANC tökéletesen hozta azt, amit elvárhattunk tőle. Ha a legkomolyabb, aktív zajszűrős kütyüket vesszük 90% fölötti hatékonyságúnak, akkor hasraütés-szerűen megajánlhatunk neki 40-45%-ot, ami elsőre egyértelműen nem hangzik soknak, viszont ha figyelembe vesszük, hogy az 50 dollár körüli ársávban eddig 0% volt a bevett, akkor máris vonzó alternatívának tűnik. Mindemellett – noha a Pistonok gyártójaként ismert 1More látszólag kikerült a képből – megkapjuk a korábbról már ismert, jó hangminőséget és barátságos hangképet, megannyi tartozékkal és jó összeszerelési minőséggel. Alternatívaként a jack csatlakozós Huawei AM185 vagy a Bluetooth-képes, de valamelyest drágább Linner NC50 jöhet érdemben szóba. Minden más az egekbe van árazva ezekkel összehasonlítva. Ennyiért a Xiaomi megoldása egyértelműen ajánlott!

Xiaomi Mi ANC (Type-C)

szentkuti11

A tesztkészülék a Gearbest jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

 • MEE Audio Matrix Cinema ANC teszt

  Mobillal is kiválóan használható, átlagon felüli zajszűréssel és remek zenei oldallal büszkélkedő kütyüt hoztak össze, ennek megfelelően nem is lett igazán olcsó.

Előzmények

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

 • Xiaomi Mi Mix 2 - funkcionális művészet

  Philippe Starck visszaült a tervezőasztalhoz, és sokkal jobb csúcstelefont rajzolt, mint tavaly: a lenyűgözően szép Mi Mix 2 átlagméretűre fogyott és jó irányba tereli a kávamentes trendeket.

 • Xiaomi Mi 5s Plus - jobb ké5őbb, mint Soha

  Adósak maradtunk az első duplakamerás Xiaomi letesztelésével, most viszont levizsgáztatjuk a jól árazott, mégis csúcssebes 5s Plus. Csak azért a fránya B20-ért kár.

 • Xiaomi Mi 6 - helyi kiskirály

  A Xiaomi csúcskészüléke egészen kiváló, a legújabb hardveres alapokra helyezett prémium készülék, továbbra is meglepően kedvező árazással, és némileg komplikáltabb lokalizálási lehetőségekkel.

Hirdetés