2018. december 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Egyéb rovat

Windows Mobile történelem

Avagy minden, amit tudni akartál a Windows Mobile kialakulásáról, de sosem merted megkérdezni...

Az okostelefon vonal, a jövő

Nem esett még szó a Windows Mobile okostelefon ágáról. Az első ilyen operációs rendszer a CE 3.0-s magra épülő Microsoft Smartphone 2002 (Stinger) volt. A rendszer pont egy évvel a Pocket PC 2002 után jött ki, a Microsoft egyértelműen a Symbian S60-at próbálta meg vele letaszítani a trónról, sikertelenül. A felhasználói interfész az érintőkijelző hiányának megfelelően teljesen át lett dolgozva, ám ennek ellenére nehézkes és kissé kényelmetlenül használható lett. Érdekesség, hogy a RAM-ot ennél az operációs rendszernél már csak és kizárólag a futó programok használták (Pocket PC-nél ugye erre a Windows Mobile 5.0-ig kellett várni). A Motorola MPx200-nak köszönhetően itthon is egészen elterjedt rendszer egyik legnagyobb problémája azonban a butított Office volt - a dokumentumokat ugyanis nem lehetett szerkeszteni, csak megnéznii.


Smartphone 2002

2003 októberében mutatták be a rendszer következő változatát, a Windows Mobile 2003 for Smartphone-t. Újítás szinte alig volt benne, a navigáció sebességén kicsit javítottak a számozott menüpontok, belekerült a népszerű Jawbreaker játék, valamint a Windows Media Player 9.0. Újabb egy év várakozás meghozta a Windows Mobile 2003 Second Edition for Smartphone-t, mely már végre támogatta a QVGA kijelzőket is, nem csak a 176 x 220 pixel felbontásúakat. Fejlődött az e-mail kliens, nőtt a Media Player verziószáma, testreszabhatóak lettek a betűtípusok - gyakorlatilag ez volt egy év munkájának az eredménye.

A 2005 májusában megjelenő Windows Mobile 5.0 for Smartphone már jóval több újítást hozott, mint elődei, ám ennek ellenére sem volt túl népszerű, mivel ekkoriban épp elterjedőben voltak a nagyobb tudású, kényelmesebben használható PDA-telefonok. Az újítások a Pocket PC változatban megjelenők voltak: USB 2.0/merevlemezek/harmadik generációs mobilhálózatok támogatása, Media Player 10.1, bővített tudású Internet Explorer, stb.


Windows Mobile 5.0 for Smartphone

El is jutottunk a Windos Mobile 6 Standard-ig, mely az okostelefon verzió új neve. A mókusvakításokon kívül (Vista szerű kinézet, új hangok, új ikonok) kívül végre valódi fejlesztés is történt, aminek köszönhetően az új rendszer már felveheti a harcot a Symbian S60-al. Végre lehet szerkeszteni a Word és Excel fájlokat (bár újakat létrehozni még mindig nem, vicc), van képernyőforgatás, használhatónak tűnő Wireless Manager, Windows Live, memóriakártya titkosítás, tökéletesített névjegyzék és Outlook, Exchange 2007 támogatás. Úgy tűnik, hogy a Microsoft végre az okostelefon platformot is elkezdte komolyan venni, aminek következtében elég sok ígéretes készüléket jelentettek be a nagyobb gyártók.


Windows Mobile 6 Standard

A Windows Mobile jövője nagyon érdekesnek ígérkezik. Elvileg - de tényleg nagyon elvileg - szeptemberben lesz bejelentve az új, CE 6.0-s kernelen futó Photon, mely egyesíteni fogja a Pocket PC és a Smartphone platformot - hogy hogyan, azt még nem tudni. Lesznek "moduláris tárolók", a shell rugalmasabb lesz, valamint hatalmas és hasznos újítás, hogy támogatva lesz a videótelefonálás. Kíváncsian várjuk!

Bocha

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Windows Mobile PIM funkciók

    A Windows Mobile rendszerű készülékek száma egyre nő, így most a bennük dolgozó operációs rendszer alapfunkcióit tekintjük át.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.