2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Egyéb rovat

Amit a Windows Mobile-ról tudni kell

Kezdőknek szóló cikkünkben kitérünk minden alapvető kérdésre, ami a Windows Mobile-al kapcsolatos.

Hirdetés

Történelem, a rendszerek

Windows Mobile.. egy operációs rendszer, egy név, mellyel manapság egyre többször találkozunk a különféle boltok ajánlatait böngészve. A rendszer, pontosabban az azt futtató eszközök soha nem látott népszerűségnek örvendenek, ami többek között a navigációra kihegyezett PDA-knak, valamint az egyre olcsóbb okostelefonoknak és telefonos PDA-knak köszönhető. Sokan azonban nem tudják, hogy pontosan mi is ez az egész, mik a lehetőségei, miben különböznek az egyes variánsok. Ezekre, valamint a rendszerrel felmerülő további kérdésekre próbálunk választ adni.

A WM történelméről, fejlődéséről már publikáltunk egy külön cikket, aki szeretné mélyebben beleásni magát a dolgokba, az mindenekelőtt olvassa el azt, mert most csak a napjainkban aktuális dolgokra térünk ki. Alapvetően három vonalat különböztethetünk meg: az okostelefonokat, a PDA-kat, valamint a CE magra épülő, egyedi rendszert futtató navigációs és multimédiás eszközöket.


Balra egy telefonos PDA, jobbra egy okostelefon

A legelterjedtebb vonal a Windows Mobile for Pocket PC. Ezt futtatják a PDA-k és a telefonos PDA-k is. Rögtön itt tisztáznék egy félreértést: a telefonos Pocket PC-k nem egyelők az okostelefonokkal! A legalapvetőbb különbség a telefonos PDA-k és a Windows Mobile for Smartphone operációs rendszert futtató okostelefonok között az, hogy a PDA-k kijelzője érintésérzékeny, de persze sok egyéb eltérés is van. A legfrissebb verziószám mindkét platformnál a 6-os, a legrégebbi, de még ma is kapható rendszer a 2003. Az elnevezések minden verziószámnál mások, íme egy táblázat, mely remélhetőleg segít átlátni a dolgokat.

Windows Mobile rendszerek
Kernel verziószáma "Sima" PDA Telefonos PDA Okostelefon (Smartphone)
CE 4.x Windows Mobile 2003/2003SE for Pocket PC Windows Mobile 2003/2003SE for Pocket PC Phone Edition Windows Mobile 2003/2003SE for Smartphone
CE 5.1 Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Premium/Professional Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition Windows Mobile 5.0 for Smartphone
CE 5.2 Windows Mobile 6 Classic Windows Mobile 6 Professional Windows Mobile 6 Standard

A Windows Mobile rendszer a Windows CE kernelre épül. A táblázatban utóbbi verziószáma a baloldali oszlopban látható, tőle jobbra olvashatók az egyes rendszervariánsok nevei. Vannak eszközök (mint például az általunk is tesztelt Cowon Q5), melyek CE-re épülő egyedi rendszert futtatnak - ilyen a PNA-k jelentős része is.


Egy Windows CE alapú rendszert futtató PNA

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.