Hirdetés

Windows Mobile történelem

Palm-size PC, Pocket PC

Az első kifejezetten PDA-ra szánt Microsoft operációs rendszer a '98 januárjában megjelent Palm-size PC 1.0 volt, mely a CE 2.0-s kernelre épült. Továbbfejlesztett változata, a Palm-size PC 1.2 Color rá egy évre érkezett, és immáron támogatta az USB-t, a FIR-t (Fast InfraRed), a szoftveres szövegbeviteli modulokat (SIP), valamint szinkronizálható volt a Windows CE Services 2.2-vel.


Palm-size PC 1.2 Color Start menüje és feladatkezelője

2000 áprilisában érkezett a CE 3.0-ra épülő Pocket PC 2000 (Rapier) operációs rendszer, mely a Palm-size PC-nél sokkal inkább PDA-ra volt optimalizálva. A tálca eltűnt, a Start menü a bal felső sarokba került, az egész felhasználói interfész átláthatóbb és kezelhetőbb lett. Az átalakításból azonban problémák is lettek, melyek sajnálatos módon a mai napig megtalálhatóak a Windows Mobile platformnál: hiányzik például a "Mégsem" gomb, minden ablakot csak a jobb felső található OK-val lehet eltűntetni, ami egyben menti is a változásokat. Problémás továbbá a multi-tasking is, mivel az OK gombbal a programok nem záródnak be, csak a háttérbe kerülnek. A kizárólag QVGA felbontást támogató operációs rendszerben helyet kaptak a Pocket Office programok, melyek a Palm-size PC-ből hiányoztak .

Hirdetés

2001 októberében jött a Pocket PC 2002 (Merlin), abból is három verzió, a Premium, a Professional, valamint a Phone Edition. A felhasználói felület tovább fejlődött, azonban a leglényegesebb változások az adatkommunikáció terén történtek, megjelent a Connection Manager, valamint a Phone Edition-ben a tárcsázó felület. A gyári szoftverek száma is megnőtt: MSN Messenger, Windows Media Player 8.0, Terminal Services Client, Microsoft Reader. Fejlődött az Office is, ám ami még fontosabb: engedélyezve lett a flash ROM írása, azaz telepíthetőek lettek a ROM frissítések.


Pocket PC 2000 (Rapier) és Pocket PC 2002 (Merlin)

Majd két évet kellett várni a Merlin utódjára, a Windows Mobile 2003-ra (Ozone), melyből szintén három verzió létezett. A változások itt is az adatkommunikációs képességeket érintették, átdolgozták a Communication Manager-t, megjelent a Bluetooth Manager, az XP-ből ismerős automatikus WLAN konfiguráció. Az Internet Explorer tudása is nőtt, támogatta a HTML 4.0-t, CSS-t, JavaScript 5.5-öt, WAP 2.0-t, stb., azonban még így sem volt az igazi. A Media Player verziószáma is ugrott egyet, továbbá olyan kevésbé fontos újítások is belekerültek, mint a külső billentyűzetek támogatása. 2004 márciusában jött a 2003 Second Edition, mely az újabb verziók megjelenése ellenére a mai napig igen népszerű. Kevéske újítást kapott, azok viszont hasznosak voltak: a képernyőt szoftveresen el lehetett forgatni, beágyazásra került a .NET Framework Compact 1.0 keretrendszer, valamint a QVGA mellett támogatottak lettek a VGA és a négyzetes (240 x 240 vagy pixelnégyszerezéssel 480 x 480 pixeles) kijelzők is.


Windows Mobile 2003 (Ozone) és Windows Mobile 5.0 (Magneto)

Ezzel el is érkeztünk napjaink elterjedt rendszeréhez, a Windows Mobile 5.0-hoz, melynek kódnevét az X-Men egyik közkedvelt mutánsa, Magneto adta (vagy nem). Mint mindig, most is csinosítottak a kezelőfelületen (pl. hardvergombok támogatása a menüben való navigáláskor), ám a legfontosabb újítás, hogy a dinamikus memória (RAM) immár csak és kizárólag a futó programok részére lett fenntartva, programokat nem lehetett rá telepíteni. Ezzel kiküszöbölésre került a Pocket PC-k egyik legnagyobb problémája, nevezetesen a tartalék akkumulátor lemerülése utáni adatvesztés, viszont sok programnál drasztikus mértékben csökkent a futási sebesség, mivel a ROM elérési ideje jóval hosszabb, mint a RAM-é. Sajnálatos módon sok régebbi program is inkompatibilis lett az új, egyébként meglehetősen stabil rendszerrel. A szoftveres rész is sokat fejlődött, PowerPoint lejátszóval bővült az immár Mobile Office néven futó irodai programcsalád, 10.1-re nőtt a Media Player verziószáma, integráltak egy GPS kezelőprogramot, bővült az Internet Explorer tudása. Támogatva lettek a harmadik generációs mobilhálózatok (UMTS, WCDMA), a beépített QWERTY billentyűzetek, az USB 2.0, a beépített merevlemezek, a Direct3D Mobile, a DirectShow és a DirectDraw. Változott továbbá a cabinet telepítőfájlok (.cab) kezelése is, immár nem csak a belső memóriába, hanem memóriakártyára is lehetett telepíteni a programokat, ám így sem lett tökéletes, mivel mappát nem lehet választani.

A legújabb, 6-os verziószámú Windows Mobile-t az idei 3GSM fesztiválon mutatták be. A Picipuha cég most sem bírta ki a nevek variálása nélkül, a Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition-ből Windows Mobile 6 Professional lett (ez a telefonos-PDA-kra szánt változat), a sima PDA vonalat pedig az egyelőre még nem forgalmazott Windows Mobile 6 Classic viszi tovább. A fontosabb újítások: 320 x 320-as és 800 x 480-as kijelzők támogatása, valódi VGA felbontás internetezéskor, Vista stílusú grafikai elemek és új rendszerhangok, Windows Live programcsalád (Live Search Mobile, Live Messenger Mobile, Live Mail Mobile), Windows Update, memóriakártya titkosítás, előre telepített .NET Compact Framework (SP1) és SQL Server 2005 Compact Edition, Remote Desktop Mobile, Exchange 2007 támogatás, rengeteget javult e-mail és szervező funkciók.
Windows Mobile 6 Professional

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Windows Mobile PIM funkciók

    A Windows Mobile rendszerű készülékek száma egyre nő, így most a bennük dolgozó operációs rendszer alapfunkcióit tekintjük át.

Hirdetés