TomTom Runner és Multi-Sport Cardio - Fuss, Thomas, fuss!

MySports, összegzés

A TomTom óráihoz tartozik egy applikáció, mely az adatok elemzésében és átmentésében segít. A MySports néven megtalálható alkalmazás Androidra és iOS-re érhető el, mindkét esetben egy majd' 50 megabájtos fájlt kell feltelepíteni. A párosítás Bluetooth-on keresztül történik, ehhez a programon belül el kell indítani a keresést, az órán pedig ugyanezt a műveletet kell végrehajtani. Szerencsés esetben szinte azonnal megjelenik az appon belül a kiegészítő, amire rábökve, majd a párosító kódot beütve máris elkezdi a szoftver az adatok szinkronizálását. Az eredmények áthúzása napok illetve hónapok szerint történik, vagyis az információkat külön aktivitástípusok szerint elemezhetjük. Kis ikonok mutatják, hogy milyen edzéstervet mikor, mennyi ideig, és milyen távolságon keresztül végeztünk. Természetesen mindegyikre egyesével is rá lehet kattintani, így még pontosabb összképet kapunk az elégetett kalória, valamint az átlagos pulzusszám megismerése mellett.

TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot

Ha lejjebb görgetünk, akkor egyébként még diagramokat is láthatunk, amiken kirajzolódik, hogy például a futás alatt mikor nyomtuk meg jobban a tempót, vagy ha köröket futunk, akkor melyik esetén értünk leghamarabb vissza ugyanarra a pontra. Nagyon jó ötlet az edzésekre lebontás, vagyis futás, biciklizés, úszás, futópad és szabad mozgás után is szinte minden információt külön tárol az applikáció, amikre szintén egyesével rákattinthatunk, ha pedig az átlagos teljesítményünket szeretnénk megtudni, arra is adódik lehetőség.

TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot

A Runner és a Multi-Sport Cardio más megközelítést igényel. Ha az átlagos óránál okosabb karra szerelhető kütyüt választunk, akkor érdemes számításba venni igényeinket. Fontos átgondolni, hogy pontosan mire kell nekünk, milyen információkra van szükségünk egy esetleges edzés, vagy akár az utcán sétálás közben. Ez a piac is telítődik, hiszen számos terméket találhatunk már a boltok polcain, melyek különböző árral és tudással csábítják vásárlásra a felhasználókat. A TomTom két olyan eszközzel rukkolt elő, mely egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a telefonunk értesítéseit továbbítsa, nem lehet hívást bonyolítani, de még az üzenetekre sem tudunk válaszolni.

TomTom Runner és Multi-Sport Cardio
[+] Multi-Sport Cardio vs. Runner

Ellenben a sport szerelmeseinek kiváló választás lehet, hiszen a beépített GPS-nek köszönhetőn nincs szükség mobilra ahhoz, hogy mozgás közben rögzítsük a lefutott vagy lebandukolt útvonalat. Az akkumulátor üzemideje is jóval hosszabb az átlagos okosóráknál, hiszen folyamatos használat esetén 8-10 órát is képes működni, attól függően, hogy a GPS mellett a pulzusmérő is működik-e, normál óraként igénybe véve pedig több napig is rendelkezésünkre áll. Az 50 méteres vízállóság miatt az úszni vágyóknak lehet jó alternatíva a két eszköz, hiszen egy csobbanás egyáltalán nem kihívás a kütyük számára. Azt azért nagyon gyorsan érdemes viszont megint leszögezni, hogy egyik sem notifikál, azaz értesít, szóval ezek a szerkentyűk nem erre valók. Árban a szükségesnél jóval nagyobb a differencia a két eszköz között, míg a Runner 43 ezer forintba, addig a házon belüli abszolútnak csúcsnak számító Multi-Sport Cardio 95 ezer forintot kóstál. Ennyit szinte biztos, hogy nem éri meg rákölteni csak azért, hogy a pulzusszámunkat megtudjuk, legalábbis átlagos sportolás esetén biztos nem, aki professzionálisan edz, annak viszont már nem nagyon lehet kérdés a történet. Konkurensnek számít viszont a Polar M400, ami szintén egy decens cucc, van hozzá mellkaspánt, ami kényelmetlenebb talán egy kicsit, de pontosabb méréseket garantál, az egészért pedig 60 ezer forintnyi bankjegyet kell letennünk az asztalra. Ettől persze még a TomTom nem húzott rosszat, a Runner kifejezetten kellemes ár/érték aránnyal rendelkezik, a vízállóság és a GPS miatt simán rásütöm a tetszett plecsnit, a Multi-Sport Cardiót viszont inkább csak a napi szinten, vagy komolyabb célok miatt mozgó felhasználóknak lehet ajánlani, ám összességében nem érdemel bilétát.

TomTom Runner

Legendd

Előzmények

 • Motorola Moto 360 - a kör négyszögesítése

  Kipróbáltuk a Moto 360-at, melyet a legjobb okosóraként tartanak számon. Ez azonban az Android Wear platform fiatalsága miatt nem jelent sokat, a Motorola újdonságának van miben fejlődnie.

 • Polar V800 - a triatlon-specialista

  Profi óra profiknak. Végig bír egy ironman versenyt, de hobbifutók is imádni fogják, a V800-ban benne van minden, amit a Polar tud. És az nem kevés.

 • LG G Watch - minden kezdet nehéz

  Az Android Wear platform még nagyon friss. Egyelőre három olyan modellről tudunk, ami ezt használja, ezek közül az LG termékét kaptuk rövid időre kölcsön.

 • Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

  Okosóra, ami sportoláshoz is hasznos - a Samsung legalábbis ilyen célokra is ajánlja ezt a kiegészítőt. Ha nem is tökéletes, de igen hasznos társ a mindennapok során .

Hirdetés