LG G Watch - minden kezdet nehéz

Bevezető

Amikor megneszeltük, hogy a Distinction csapata kint volt a Google I/O-n, s ennek egyik hozadéka az is, hogy van náluk egy LG G Watch, rögtön megpróbáltuk megoldani, hogy az egyik első, Android Wear rendszert futtató okosóra eljusson hozzánk tesztre. De ez azért nem volt ilyen baromi egyszerű, a Distinction ugyanis gőzerővel fejleszt a platformra, kvázi éjjel-nappal, hétvégén is használatban van a ketyere, de végül beadták a derekukat és egy péntek-hétfő viszonylat hosszáig tudták nélkülözni a szerkentyűt.

LG G Watch gyári szíjjal
[+]

Hogy ez miért volt nekünk oly fontos? Mert amikor az Android Wear platformot és az első három, ezt használó okosórát bejelentette a Google, akkor kicsiny szerkesztőségünk tagjai egyetértettek abban, hogy egyrészt ez tényleg jelentheti egy okosórás forradalom kezdetét, másrészt nekünk azonnal kell saját használatra egy kerek kijelzős Moto 360. A helyzet azonban az, hogy mindkét tétel megdőlni látszik, az Android Wear jelen formájában még messze van attól, ami megreformálná az irányzatot, a Moto 360 pedig még mindig irgalmatlanul mutatós, de mivel ugyanaz a rendszer dolgozik benne, mint a G Watchban, ezért én legalábbis elvetettem azt a törekvésemet, hogy rövidesen Moto 360 lesz a csuklómon.

LG G Watch karon mutatja az időjárást
[+]

Az Android Wear gyakorlatilag egy okosórákra szabott rendszer, ami erősen építkezik az okostelefonos Androidra, de tök másképp működik, nyilván igyekeztek valami nagyon egyszerűt, de jól bővíthetőt létrehozni, s ahogyan annak idején az első Android kapcsán látszott, hogy van benne lehetőség, úgy most is érezni, hogy lehet ebből még valami frankó, de még rengeteget kell fejlődnie ahhoz, hogy ne csak egy notifikációs felületről beszélhessünk, hanem valami hasznos, egyedi, vagy adott esetben hiánypótló megoldásról. Az okosórák terjedése sokkal kevésbé robbanásszerű, mint a mobiloké, okostelefonoké volt, nincs semmiféle egységes platform és szempontrendszer, ezért nagyon sok különböző megoldás létezik a piacon. A Google arra tesz kísérletet, hogy adjon a gyártók kezébe egy olyan rendszert, ami köré lehet hardvert építeni, s ezzel együtt adjon a fejlesztők kezébe egy olyan rendszert, amit már félig-meddig ismernek és új lehetőségeket nyit alkalmazások kapcsán.

LG G Watch és a töltőpad
[+]

Pont ez a platformszintű gondolkodás viszont az, ami kissé nehézkessé is teheti az Android Wear igazi elterjedését. A kör alakú kijelzős Moto 360 üdítő kivétel lehet a sok nagyon hasonló Android Wear óra között, egyelőre ugyanis elég kötöttek a gyártói lehetőségek. Olyan funkciók hiányoznak egyelőre, amit már saját hatáskörben a Samsung simán megcsinált (kamera, témázható UI, hangszóró, zenelejátszó) a Gear szériával, pillanatnyilag nemigen lehet látni, hogy milyen lényeges pontokon térhetnek el majd a különböző gyártók modelljei. Persze, lehet az akkumulátor combosabb, készíthetnek ellenállóbb darabokat, esetleg fókuszálhatnak az anyaghasználatra, de funkcionálisan az Android Wear eléggé meghúzza a határokat, ami egy dologra viszont jó lehet. Arra, hogy egy ZTE, egy Xiaomi, egy Alcatel is simán képes lesz nagyon hamar korrekt okosórát lerakni a platform köré valószínűleg jóval olcsóbban, mint a csuklómon levő LG G Watch, ami kábé 70 ezer forintot kóstálna, ha lehetne kapni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés