TomTom Runner és Multi-Sport Cardio - Fuss, Thomas, fuss!

Bevezető, tartozékok

Mennyire motiválhatja az embert egy fitnesz óra? Vajon mennyivel többet megy el valaki mondjuk futni azért, mert egy ilyen karra szerelhető kütyü csipog neki délután, hogy hahó, van még hátra úgy háromezer lépés abból, amit aznapra kitűztél magadnak? Lehet, hogy sokan fittyet hánynának ezekre a jelzésekre, ám egyre több olyan emberrel találkozom, aki pont ezért vásárol magának ilyen eszközt, hiszen így legalább közvetlenül saját lelkiismeretére tud hatni, legalább van valami olyan dolog, ami elősegíti a mozgásnak minimum a gondolatát. Az ilyen kiegészítők ráadásul egyre nagyobb rivaldafényt kapnak, az okostelefon tudásának növekedésével pedig szinte határtalan lehetőségek tárulkoznak a fejlesztők elé.

TomTom Multi-Sport és Runner
[+] Multi-Sport Cardio vs. Runner

Hogy mitől válik egy fitnesz óra igazán forradalmivá, arra több megoldás létezik, az viszont egészen biztos, hogy mindenkinek úgy kell kiválasztani kedvencét, hogy saját céljainak megfeleljen. A kedvezőbb árú szerkentyűkből ugyanis hiányzik a GPS, nem tudnak értesítéseket továbbítani, viszont például a lépések számát már egészen pontosan ki tudják kalkulálni. A drágábbak viszont pont az említett hiányosságokat adják át a múltnak, a lokalizációs modul beépítése pedig megszabadítja attól a felhasználót, hogy egy adott útvonal és távolság információinak megtudásához még a telefont is magával kelljen vinnie. A Polar, a Sony, az Epson, a Samsung mind-mind készített már saját terméket, most pedig a TomTom két újdonságát; a Runnert és a Multi-Sport Cardiót vesszük górcső alá, melyek között mindössze abban van különbség, hogy amíg az előbbit nem, addig az utóbbit már pulzusmérővel is felszerelték, amit árban igencsak megérez majd a két modell között hezitáló vásárló.

TomTom Runner és Multi-Sport Cardio
[+] Multi-Sport Cardio vs. Runner

A két eszköz doboza szinte megszólalásig hasonlít egymásra, nyilvánvalóan egyedül az órák megnevezéseit tartalmazó felirat más csak egy kicsit. Az átlátszó műanyag fedelet levéve rögtön a fitnesz eszközzel találkozhatunk, az alattuk található kis fakkban pedig egy töltésre szolgáló bölcső, egy használati útmutató, valamint egy pót szíj található. Többféle színű csat kapható egyébként a kütyükhöz, a piros-fehértől a zöld-kékig vásárolhatunk kedvünk szerint.

Hirdetés

Külső, kijelző

Külsőleg tényleg első blikkre látszik, hogy a sportolás jegyében készültek a modellek, friss, fiatalos színekben érhető el mindkét termék, a cserélhető, gumiból készült szíj pedig biztosítja azt, hogy ne legyen unalmas a kiegészítő, vagy legalábbis többféle helyzetben és ruhához is fel lehessen venni őket. A 233 milliméter hosszú szíj egyébként úgy lett kialakítva, hogy magát a 13,8 milliméter vastag óramodult körbefogja, illetve három ponton magához láncolja, a navigációs billentyűknek pedig szintén egy külön négyzetet vágtak ki. A rugalmas anyag kényelmes, viszont egy kicsit széles, más kérdés, hogy pont ezért lehetünk biztosak abban, hogy még egy gyorsabb futás esetén sem fog leesni a kezünkről a szerkezet.

TomTom Runner és Multi-Sport Cardio
[+] Multi-Sport Cardio

Kritikával kell viszont illetni azt, hogy ha levesszük az órát a karunkról, akkor eléggé eláll egymástól a szíj és a modul, illetve maga a kialakítás is kicsit bumfordi lett, olyan, mint Quasimodo, a Notre Dame-i toronyőr. A négyirányú navigációs billentyű viszont hasznos, viszonylag erősen kell megnyomni, így a véletlenszerű benyomódásnak szinte esélye sincs. A két eszköz között apró differencia figyelhető itt egyébként meg, ameddig a sima verzión színre festették a gombot körülvevő keretet, addig a pulzusmérővel szerelt variánsnál ezüstösen csillog ez a rész. A mérést végző szerkezet a Multi-Sport Cardio hátlapján található, zöld fényt bocsát ki, és egész jó hatásfokkal végzi el feladatát (a Runner nem rendelkezik ilyennel).

TomTom Runner és Multi-Sport Cardio
[+] Multi-Sport Cardio vs. Runner

Egy érintésre nem reagáló, 1 hüvelykes, 144 x 168 pixel felbontású monokróm képernyő található a TomTom óráiban. Napfényben kitűnően látható a tartalom, a betekintési szög viszont elég gyenge, ha nem nézzük pont szemből az órákat, akkor nem fogjuk rendesen látni azt, ami a megjelenítőkön található. Éjszaka az oldalsó pöttyökre rányomva lehet a háttérvilágítást bekapcsolni (ez az egyedüli érintésérzékeny pont az előlapon), ezzel csak pár másodpercig árasztjuk el fénnyel a képernyőt, de ha nyomkodjuk a navigációs gombokat, akkor ezalatt nem sötétül el a kijelző.

Funkciók

Az óra funkciói között a négyirányú navigációs gomb segítségével váltogathatunk. A főképernyőn az idő és a dátum jelenik meg, más lehetőség nincs, sem dizájnváltásban, sem kijelzés tekintetében. A lefelé gombbal a beállítások menübe jutunk, az óra alatt az ébresztést tudjuk megadni, ám kizárólag csak egy időpontot lehet elmenteni. A szenzor menüpontban be tudjuk kapcsolni, hogy a pulzust mérje-e a készülék, illetve azt is, hogy az kütyü biciklizés szerint figyelje-e a testmozgásunkat. A pulzusmérő segít abban, hogy a célnak megfelelő intenzitású edzést végezzünk, konfigurálni lehet, hogy könnyű (75-113 pulzusszám), vagy éppen sprintelős (169-187) tréninget szeretnénk.

TomTom Runner Cardio screen shot TomTom Runner Cardio screen shot

A Telefon rejti a párosításhoz szükséges műveleteket, ami alapvetően egyszerűen kellene, hogy működjön. Az Androidot vagy iOS futtató okoseszközre ugyanis le kell tölteni a TomTom MySports alkalmazást (erről a későbbiekben bővebben is esik szó), majd az appon belül a Bluetooth ikonra kell nyomni. Ugyanezt kell megtenni nagyjából az órán is, majd normális esetben a két szerkezet azonnal megtalálja egymást, a fitnesz kiegészítőn megjelenik egy kód, amit a telefonba vagy táblagépbe beírva máris összekapcsolódik a két masina. Nekem a zöld robotos rendszer használatakor egyik telefon sem akarta az igazat, az iPhone viszont probléma nélkül felismerte a TomTom eszközöket. Tovább lépkedve a menüben, az opciókon belül találjuk a mértékegységeket, plusz egy demó aktiválása után minden lépésnél iránymutatást kapunk, hogy mivel mit lehet csinálni.

TomTom Runner Cardio screen shot TomTom Runner Cardio screen shot

Fontos részt képez a profil, itt tudjuk megadni a testtömegünket, a magasságunkat, az életkorunkat, valamint a nemünket, hogy a szoftver minél pontosabban ki tudja kalkulálni a megtett lépéseket, valamint a még egzaktabb edzéstervet. A főoldalról jobbra ugorva a sportolás fajtáit láthatjuk a következő sorrendben: futás, biciklizés, úszás, futópad, freestyle (azaz szabad mozgás), valamint itt érjük el a stopperórát is. Bármelyik menüpontba lépünk, az óra azonnal elkezdi mérni mind a pulzusunkat, mind pedig a távolságot. Utóbbit a kijelző alatt található GPS segítségével végzi a szerkentyű, ami a QuickGPS technológiának és a GLONASS műholdaknak köszönhetően az átlagnál gyorsabban talál jelet.

TomTom Runner Cardio screen shot TomTom Runner Cardio screen shot

A legtöbb funkcióval a Treadmill, azaz a futópad rendelkezik, amibe ha belelépünk, akkor újfent automatikusan bekapcsol a pulzusmérő, és a program azonnal arra sarkall, hogy lássunk neki a futásnak. A jobbra gomb megnyomásával különféle adatokat adhatunk meg; mint például távolság, idő és pulzusszám. Utóbbinak megfelelően írja egyébként az app, hogy most éppen milyen fázisban edzünk, vagyis hogy csak egy könnyed, egy hosszútávú, vagy akár egy gyors futásnak megfelelően pumpál a szívünk.

MySports, összegzés

A TomTom óráihoz tartozik egy applikáció, mely az adatok elemzésében és átmentésében segít. A MySports néven megtalálható alkalmazás Androidra és iOS-re érhető el, mindkét esetben egy majd' 50 megabájtos fájlt kell feltelepíteni. A párosítás Bluetooth-on keresztül történik, ehhez a programon belül el kell indítani a keresést, az órán pedig ugyanezt a műveletet kell végrehajtani. Szerencsés esetben szinte azonnal megjelenik az appon belül a kiegészítő, amire rábökve, majd a párosító kódot beütve máris elkezdi a szoftver az adatok szinkronizálását. Az eredmények áthúzása napok illetve hónapok szerint történik, vagyis az információkat külön aktivitástípusok szerint elemezhetjük. Kis ikonok mutatják, hogy milyen edzéstervet mikor, mennyi ideig, és milyen távolságon keresztül végeztünk. Természetesen mindegyikre egyesével is rá lehet kattintani, így még pontosabb összképet kapunk az elégetett kalória, valamint az átlagos pulzusszám megismerése mellett.

TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot

Ha lejjebb görgetünk, akkor egyébként még diagramokat is láthatunk, amiken kirajzolódik, hogy például a futás alatt mikor nyomtuk meg jobban a tempót, vagy ha köröket futunk, akkor melyik esetén értünk leghamarabb vissza ugyanarra a pontra. Nagyon jó ötlet az edzésekre lebontás, vagyis futás, biciklizés, úszás, futópad és szabad mozgás után is szinte minden információt külön tárol az applikáció, amikre szintén egyesével rákattinthatunk, ha pedig az átlagos teljesítményünket szeretnénk megtudni, arra is adódik lehetőség.

TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot TomTom MySports Screen Shot

A Runner és a Multi-Sport Cardio más megközelítést igényel. Ha az átlagos óránál okosabb karra szerelhető kütyüt választunk, akkor érdemes számításba venni igényeinket. Fontos átgondolni, hogy pontosan mire kell nekünk, milyen információkra van szükségünk egy esetleges edzés, vagy akár az utcán sétálás közben. Ez a piac is telítődik, hiszen számos terméket találhatunk már a boltok polcain, melyek különböző árral és tudással csábítják vásárlásra a felhasználókat. A TomTom két olyan eszközzel rukkolt elő, mely egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a telefonunk értesítéseit továbbítsa, nem lehet hívást bonyolítani, de még az üzenetekre sem tudunk válaszolni.

TomTom Runner és Multi-Sport Cardio
[+] Multi-Sport Cardio vs. Runner

Ellenben a sport szerelmeseinek kiváló választás lehet, hiszen a beépített GPS-nek köszönhetőn nincs szükség mobilra ahhoz, hogy mozgás közben rögzítsük a lefutott vagy lebandukolt útvonalat. Az akkumulátor üzemideje is jóval hosszabb az átlagos okosóráknál, hiszen folyamatos használat esetén 8-10 órát is képes működni, attól függően, hogy a GPS mellett a pulzusmérő is működik-e, normál óraként igénybe véve pedig több napig is rendelkezésünkre áll. Az 50 méteres vízállóság miatt az úszni vágyóknak lehet jó alternatíva a két eszköz, hiszen egy csobbanás egyáltalán nem kihívás a kütyük számára. Azt azért nagyon gyorsan érdemes viszont megint leszögezni, hogy egyik sem notifikál, azaz értesít, szóval ezek a szerkentyűk nem erre valók. Árban a szükségesnél jóval nagyobb a differencia a két eszköz között, míg a Runner 43 ezer forintba, addig a házon belüli abszolútnak csúcsnak számító Multi-Sport Cardio 95 ezer forintot kóstál. Ennyit szinte biztos, hogy nem éri meg rákölteni csak azért, hogy a pulzusszámunkat megtudjuk, legalábbis átlagos sportolás esetén biztos nem, aki professzionálisan edz, annak viszont már nem nagyon lehet kérdés a történet. Konkurensnek számít viszont a Polar M400, ami szintén egy decens cucc, van hozzá mellkaspánt, ami kényelmetlenebb talán egy kicsit, de pontosabb méréseket garantál, az egészért pedig 60 ezer forintnyi bankjegyet kell letennünk az asztalra. Ettől persze még a TomTom nem húzott rosszat, a Runner kifejezetten kellemes ár/érték aránnyal rendelkezik, a vízállóság és a GPS miatt simán rásütöm a tetszett plecsnit, a Multi-Sport Cardiót viszont inkább csak a napi szinten, vagy komolyabb célok miatt mozgó felhasználóknak lehet ajánlani, ám összességében nem érdemel bilétát.

TomTom Runner

Legendd

Hirdetés

Előzmények

 • Motorola Moto 360 - a kör négyszögesítése

  Kipróbáltuk a Moto 360-at, melyet a legjobb okosóraként tartanak számon. Ez azonban az Android Wear platform fiatalsága miatt nem jelent sokat, a Motorola újdonságának van miben fejlődnie.

 • Polar V800 - a triatlon-specialista

  Profi óra profiknak. Végig bír egy ironman versenyt, de hobbifutók is imádni fogják, a V800-ban benne van minden, amit a Polar tud. És az nem kevés.

 • LG G Watch - minden kezdet nehéz

  Az Android Wear platform még nagyon friss. Egyelőre három olyan modellről tudunk, ami ezt használja, ezek közül az LG termékét kaptuk rövid időre kölcsön.

 • Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

  Okosóra, ami sportoláshoz is hasznos - a Samsung legalábbis ilyen célokra is ajánlja ezt a kiegészítőt. Ha nem is tökéletes, de igen hasznos társ a mindennapok során .

Hirdetés