TCL 40 NxtPaper 5G - papíron jó

Mutatós hátlap, szemkímélő kijelző és 5G – mégsem minden arany, ami fénylik.

Külső, kijelző, szemkímélés

Ritkán jár nálunk TLC márkás termék, ám általában emlékszünk rá, és alighanem több olvasónknak megvan a TCL 10 Pro pár évvel ez előttről, olcsón hozva lekanyarodó AMOLED panelt a középkategóriába. Éppen a kijelzőről szól a NxtPaper sorozat, csak másképp: a TFT képernyő fölé több olyan réteget pakol a TCL, amelyek papírszerű tapintást hoznak a szemkímélő, kényelmes és hosszútávon sem fárasztó olvasás érdekében. Több olyan ismerősünk is van, akit zavar fényes képernyőre hosszan meredni és a mattot preferálja, belátható viszont, hogy az ilyen kivitel sosem olyan kontrasztos és kirobbanó színű, mint például az AMOLED. Aki viszont hozzászokott az e-könyv olvasók kellemes megjelenítéséhez, átkozza az üveg tükröződését és a vibrációt, annak a TCL Tab 11 táblagép után most itt a TCL 40 NxtPaper 5G, a nevének megfelelő, modern hálózati modemmel.

A képernyő szobában
A képernyő szobában [+]

Ezúttal is élőben praktikus egy efféle képernyőt összevetni egy fényes felületű riválissal, elvégre csak a saját szemünk ad a kényelemre és a színeket illető elvárásokra választ, de azért megpróbálom képekkel és szöveggel illusztrálni a használatot. A valóban papírszerű tapintást finoman szórt, már-már zsírpapírszerű kivitel garantálja, amely valóban kiküszöbölni az élesen becsillanó lámpafények és a Nap harsány visszatükröződését. Szobabelsőben, bizonyos szögig pedig oldalról is jól látszanak a tartalmak, észrevehető fényerővesztéssel.

A fényerő maximuma napfény alatt
A fényerő maximuma napfény alatt [+]

A TÜV Rheinland több minősítése igazolja a képernyő szemkímélő előnyeit, hatékony kékfényszűrést beleértve sárgás színegyensúly nélkül, ahogy dedikált olvasómód is akad. Az átlagos telítettséghez emellett a környezethez igazodó színtónusok tartoznak, ahogy az automatikus fényerőállítás is hatékony. A TCL szoftverfelülete is reflektál a dologra lapos és kellemesen fakó ikonstílussal, a NxtPaper beállítások között pedig kérhető színes papírra emlékeztető, illetve teljesen monokróm megjelenítés is. Ezek a stílusok a teljes rendszerre, tehát a játékokra és az alkalmazásokra is vonatkoznak, és jól teszik azt, amit a TCL garantál, úgyhogy az érzékenyebb szeműek örökre bekapcsolva hagyhatják. Elérhető végül sötét mód éjjelre, bár vele együtt is világosabb marad a panel a leghalványabb AMOLED-nél, és muszáj hozzátenni: az utóbbi technológia is fejlődött a szemkímélés érdekében hatékony kékfényszűréssel és vibráció csökkentéssel.

A képernyő maximális fényerőn, oldalról
A képernyő maximális fényerőn, oldalról [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés TCL 40 NxtPaper 5G Moto G72 Samsung Galaxy A33 5G Honor Magic5 Lite Moto G54 Power
Képátló 6,6 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1612 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2388 1080 x 2400
Technológia TFT LCD (NxtPaper) P-OLED Super AMOLED AMOLED IPS LCD
Max. képfrissítés 90 Hz 120 Hz 90 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 542 nit 495 nit 370 / 1011 nit 524 / 722 nit 420 / 516 nit
Fehér fényerő (min.) 6,1 nit 4,5 nit 1,8 nit 2,2 nit 2,6 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,24 nit
Kontrasztarány 1642:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7777 K + auto 7220 K + kézi 7037 K + kézi 7668 K + kézi 7271 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Egy átlagos AMOLED panel fénysűrűsége manapság eléri a 800 nitet, hogy tökéletes feketékkel és betekintési szögekkel hibátlanul lehessen látni odakint, ami nem igaz a NxtPaperre. Bár 542 niten elfogadható a maximális fénysűrűség szemből, elég kicsit elfordítani, hogy napfény alatt elpárologjon minden szín és kontraszt, így máris nehezebb az olvasás. A 720 x 1612 pixeles felbontás sem nagy szám 6,6"-re szétterítve puha, szőrös karakterrajzolattal, kávából pedig kapunk bőven, főleg alul. Felül a szerény 8 megapixeles szelfikamera zavar be jókora cseppel, ötéves mobildizájnt megidézve, viszont 70 ezer forintért, 6/256 GB-os konfigurációban és 5G modemmel ez még belefér.


[+]

Mindenképp van előnye a 90 Hz-es NxtPaper panelnek azok számára, akiket a túl harsány IPS vagy a vibráló OLED zavar, számomra viszont túl sokat áldoz a TCL megoldása a kontrasztokból és a betekintési szögekből, amit persze csak annyit jelent, hogy nem én vagyok a célcsoport. A mindig aktív kijelző, az értesítési LED vagy a sztereó hangszóró kár, hogy kimaradt, de legalább a jack kimenet és a microSD bővítés megvan a hibrid dupla nanoSIM tálcán. Jobbra pedig a gombok hüvelykujjra esnek, ami azért jó, mert a bekapcsolóban tevékenykedik a fürge ujjlenyomat-olvasó.


[+]

Ami igazán működik a dizájnnál, az az oldalt is kitűnő fogásbiztonságot jelentő, homokkő szerű textúra, ügyesen reflektálva az előlapi kivitelre, a plasztik burkolat tömege 5000 mAh-s teleppel együtt is megáll 192 grammon. A nevezett kávákkal viszont 164,46 x 75,4 x 8,99 milliméterre nőtt a jószág, ami gyakori fogásváltást vagy kétkezes használatot követel, és ekkora méretben tényleg kevés a HD panel élessége. Hátul két 2 megapixeles segéd szegődött az 50 megapixeles kamera és a LED villanó mellé, plusz néhány szolid felirat. A dobozba a hazai képviselet szerint 18 wattos adapter, töltőkábel, leírás és SIM tű kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Előzmények

Hirdetés