Hirdetés

Sony Xperia XA - keretcsökkentés

Az új X-sorozat legolcsóbb tagja is kissé drágára sikeredett, noha vannak tagadhatatlanul kellemes funkciói, kifejezetten kézbeillő és jól használható. Kiegyensúlyozott, komoly hibáktól mentes.

Hirdetés

Hardver, menü

Egy közel 100 ezer forintos telefonnál a felhasználók elvárnak bizonyos hardveres szintet. Ha azt nézzük, hogy a mindennapi használatban mennyire zökkenőmentes a működés, akkor persze elég az a Helio P10-es MediaTek chipset, ami az XA burkolata alá került 2 GB RAM társaságában. Ha viszont onnan közelítjük meg a témát, hogy ennyiért elvárás, hogy minden játék frankón fusson, hogy egyszerre több, erőforrásigényes app is nyitva lehessen (navi, böngésző, zenelejátszó, közösségi alkalmazások) és közöttük tudjak adott esetben villámgyorsan ugrálgatni, hogy akadás nélkül nézhessek nagy felbontású videót, akkor már nem lesz elég ez a hardver. De azt azért szögezzük le, hogy nincs komoly gond, de nem az a fölényes simaság hatja át az általános működést, ami annyira meggyőző néhány más, hasonlóan árazott modellnél.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia XA Honor 7 Huawei P9 lite Samsung Galaxy A5 (2016)
Rendszerchip MediaTek Helio P10 HiSilicon Kirin 935 HiSilicon Kirin 650 Exynos 7580
AnTuTu Benchmark 6.x 48408 pont 53149 pont 53733 pont 37880 pont
Vellamo Browser 3291 pont 2872 pont 3099 pont 2940 pont
Vellamo Metal 1264 pont 1430 pont 1434 pont 1150 pont
Geekbench 3 (single) 797 pont 943 pont 906 pont 747 pont
Geekbench 3 (multi) 3143 pont 3621 pont 3825 pont 3488 pont
GFXBench Man. onscreen 15 fps 9,5 fps 8,5 fps 4,8 fps
GFXBench Man. offscreen 7,2 fps 9,2 fps 8,0 fps 4,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 28 fps 18 fps 19 fps 14 fps
GFXBench T-Rex offscreen 18 fps 15 fps 19 fps 14 fps

A szintetikus tesztek pontszámai is erről árulkodnak. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő, nyolcmagos, Cortex-A53 magokkal operáló, maximum 2 GHz-en ketyegő processzor és a Mali-T860 MP2-es GPU nem atomerőmű, de korrekt képességekkel bír, más telefonokban is már bizonyította, hogy a középkategóriában helyt tud állni, akár Full HD felbontsású kijelző mellett is. Erősebb igénybevétel hatására sem tapasztalható számottevő melegedés, inkább csak langyos lesz a hátlap. A grafikus processzor fogja vissza kicsit a teljesítményt, ne is várjunk 4K videózást tőle, de egyébként a célnak megfelel.


[+]

A rendszer alapja az Android 6.0-s verziója, ezt dolgozta át a Sony, szokás szerint ízléses, jól testreszabható és átlátható lett a végeredmény olyan extrák hozzáadásával, amelyek nem bonyolítják túl a rendszert, de mégis hasznos apróságokat rejtenek. A főképernyőkön megjelenő ikonokat mappákba szervezhetjük, vannak témák, ikoncsomagok (ezek letölthetők), állítható a lapozási animáció milyensége, természetesen van automatikus fényerőszabályozás, illetve azt is kérhetjük, hogy a kijelző ne kapcsoljon le mindaddig, amíg a telefon úgy érzi, hogy nem sík felületen fekszik, hanem mondjuk a kezünkben tartjuk. Ez elalvás előtti tartalomfogyasztásnál hasznos, noha ez a tevékenység tudományos alapokról nézve az alvás minőségét és a szemünk képességeit vizsgálva nem az.


[+]

A felülről lehúzható értesítési függöny kapcsolói szabadon paraméterezhetők, bizonyos notifikációkat pedig olvasottra is állíthatunk anélkül, hogy megnyitnánk külön az appot, ami tök hasznos mondjuk egy banki SMS-nél, ahol úgy is tudom, hogy mennyit rántottak le a kártyámról a közértben. Beállítható duplakoppintásos kijelzősötétítés, feloldani viszont nem lehet így, s mivel nincs ujjlenyomat-olvasó, ezért marad az oldalsó gomb izgatása. A menü oldalra lapozható, az ikonokat többféleképpen lehet rendezni, mappázni itt is tudunk, ha egyéni rendezést választunk. Ha balra indulunk el, akkor a legutóbb használt appokhoz jutunk, az alkalmazásváltó kártyás kialakítású és egy mozdulattal lehet kisöpörni innen a legutóbb használt szoftverek listáját.


[+]

A tárcsázó saját fejlesztés, a legutóbb hívott kontaktok fotói egy vízszintes sávban vannak felül, ez alatt van a klasszikus híváslista. A névjegyzék egy csomó helyről tud szinkronizálni, az azonos neveket-számokat össze lehet fésülni egy gombnyomással. A szövegbevitelhez a Sony a magyarul is tudó SwiftKey gombsort telepítette az XA-ra, az egyszerre négy ujjat érzékelni képes kijelzőn a félreütések száma ritka volt. A rezgős visszajelzés markáns, ez természetesen a hívásokra, eseményekre is igaz. Elég meglepő, de van a telefonban beépített hangposta, ami pont úgy működik, ahogyan a klasszikus, kazettás, vezetékes megoldások csinálták. Fel kell mondani egy üdvözlőszöveget (mondjuk a “most nem vagyok itthon…” kezdetű lehet, hogy idétlen lenne), aztán rögzíti a hívó fél hangját, majd ezt bármikor visszahallgathatjuk. Egyrészt a szolgáltatói ilyen-olyan kódokat igénylő és egy sereg tök felesleges dumát kötelezően végignyomató megoldásoknál sokkal triviálisabb a Sony okossága, másrészt mikor láttunk ilyet utoljára gyárilag? Talán egy Motorola Timeportban?


[+]

Az extra szoftverek száma véges, de a fontos dolgok megvannak. Akad egy NewSuite, amely egy RSS-olvasót rejt, van rajzolóprogram, fent van az AVG, egy Sony-kontenteket szóró What’s New gyűjtőapp, a PlayStation alkalmazása és egy csomó multimédiás izébizé, amelyekre hamarosan kitérünk. Van egy telefonkezelő, ami segít takarítani a tárhelyről felesleges dolgokat és van egy egész ügyes backup szoftver, ami ütemezhető is, a készülék komplett tartalmát külső tárhelyre, vagy a felhőbe tudja tárolni. Office doksikat kezelő app viszont gyárilag nincs, ezt nekünk kell levadásznunk a Play Áruházból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia X - igazi aktakukac

    A japán gyártó új terméksorozatának első tagja nem vall szégyent, jól néz ki, nagyon gyors, könnyen kezelhető, viszont a kamera még mindig nem az igazi, és az árazás sem az.

  • MWC 2016: Videón az Xperia X család

    Hétfő reggel mutatta be a Sony az új Xperia sorozatot és víziót, videón mutatjuk meg a készülékeket.

Hirdetés