Hirdetés

Sony Xperia XA - keretcsökkentés

Az új X-sorozat legolcsóbb tagja is kissé drágára sikeredett, noha vannak tagadhatatlanul kellemes funkciói, kifejezetten kézbeillő és jól használható. Kiegyensúlyozott, komoly hibáktól mentes.

Adatátvitel, akkumulátor

Nyilván van 4G (B20 is), maximum 150 Mbps sebességgel. A WiFi érzékenysége remek, a GPS villámgyors, nem hiányzik az NFC, az USB csatlakozó pedig képes OTG-re, simán kezel pendrive-ot. A böngésző a Chrome, annak minden előnyével, egy ideje a Sony már nem foglalkozik saját browser készítésével. A szörfölési élményre nem lehet panasz, a görgetési sebesség megfelelő, a kétujjas nagyítás is hibátlanul működik.


[+]

A nagy kérdés az akkumulátoros üzemidő volt, több okból is. Egyrészt az a 2300 mAh-s akkumulátor, ami a hátlap alatt húzódik meg, nem ígér túl sokat. De a Helio P10 és a HD kijelző párosa nem annyira energiaigényes, úgyhogy ha az átlagos üzemidő (másfél nap) elég, akkor nincs baj, mert ezt tudja hozni. Nagyjából 5 órás kijelzőidő ment bele egy töltésnyi energiával, ezt két dologgal próbálja ellensúlyozni a gyártó. Egyrészt a MediaTek PumpExpress technológiájával egy megfelelő töltővel (UCH12) elég hamar meg lehet etetni a gépet — nagy kár, hogy nem ilyet csomagoltak a dobozba. Másrészt sokféleképpen paraméterezhető energiatakarékos üzemmód (Stamina) van a masinában, némi kompromisszum árán meg lehet hosszabbítani az üzemidőt.


[+]

Értékelés: Sony Xperia XA
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Az Xperia XA lehetne az Xperia SP szellemi utódja, de ahhoz most még drága. Ha viszont esik az ára és bejut a szolgáltatói kínálatokba, akkor nincs kudarcra ítélve, mert egyrészt szép, másrészt remekül kezelhető, harmadrészt pedig nincs zavaró hibája, szolgáltatáskínálata kiegyensúlyozott, bizonyos területeken kimondottan jó (meglepő módon az egyik ilyen a kamera), máshol kevésbé, például a kihangosítás minősége már nem ilyen csodálatos, de sosem végzetesen gyenge. De tényleg, amire ma egy okostelefon kell, arra az XA általában érvényes megoldást tud nyújtani. Nem olcsó, de a faltól-falig tartó, meglehetősen korrekt, bár nem túl magas felbontású kijelző, a korrekt anyaghasználat és a remek összeszerelés drágábbnak láttatja, mint amelyik kategóriában versenyez. A szoftver is jól sikerült, vannak apró finomságok és jól testre is tudja szabni majd magának a tulajdonos, játékoknál azért a hardver erősen izzad és az üzemidő is maximum átlagos, de összességében egy jól eltalált, csinos, minőségi okostelefon az XA, ami csak relatív magas ára miatt nem tud elnyerni egy plecsnit tőlünk. De azt látni kell, hogy lesz ez még olcsóbb is, ha pedig nem a benchmark-pontszámok hajkurászása és a különböző extra funkciókkal kapcsolatos specifikus elvárások vannak a tervezett vásárlásunk homlokterében, akkor az XA egy olyan okostelefon, ami nem okoz csalódást, friss rajta a szoftver, rendesen össze van rakva, jó ránézni és — ami a legfontosabb — jó használni is. És sokaknak ez fontosabb, mint a nyers számítási teljesítmény, vagy a fület letépő kihangosított produkció. Ám jelenleg számos csábítóbb ajánlat közül lehet választani (Huawei P9 Lite, ASUS Zenfone 2, Vodafone Smart Platinum 7, LG G4, és egy tetszőleges Xiaomi is megfelelő lehet, ha a B20 hiánya nem égető), így ha valaki kacérkodik az XA megszerzésével, inkább azt mondanánk, hogy várjon vele pár hónapot.

Bog

A készüléket az XXL GSM biztosította, köszönjük. Vásárláshoz kérjük kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia X - igazi aktakukac

    A japán gyártó új terméksorozatának első tagja nem vall szégyent, jól néz ki, nagyon gyors, könnyen kezelhető, viszont a kamera még mindig nem az igazi, és az árazás sem az.

  • MWC 2016: Videón az Xperia X család

    Hétfő reggel mutatta be a Sony az új Xperia sorozatot és víziót, videón mutatjuk meg a készülékeket.

Hirdetés