Hirdetés

Sony Xperia X - igazi aktakukac

A japán gyártó új terméksorozatának első tagja nem vall szégyent, jól néz ki, nagyon gyors, könnyen kezelhető, viszont a kamera még mindig nem az igazi, és az árazás sem az.

Bevezető, tartozékok

A Sony-nál nagy a baj, bármennyire is szeretnénk ennél jobb híreket közölni. A japán gyártó néhány héttel ezelőtt adta ki a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi jelentését, és a PlayStation ugyan rendkívül jól fogyott, a mobilos szegmens kudarcok sorozatát éli át. Az Xperia vonal ugyanis nem hogy nem teljesít jól, hanem 544 millió dolláros működési veszteséget mutatott fel, az egy évvel korábbi eredményekhez képest ez 20 százalékos visszaesést jelent. A vállalatnál a jövőkép sem túl derűs, hiszen a következő tizenkét hónapban bővülést ugyan várnak, ám komoly veszteségeket kell majd lenyelniük, a Kumamotóban és Nagasakiban történt földrengések is jelentősen hátráltatják a céget, főleg a kameraszenzorokat fabrikáló részleget, pedig a PlayStation mellett ez a divízió a cég másik aranytojást tojó tyúkja.

Méretben a kompakt telefonok és a phabletek között van, jó a fogása
Méretben a kompakt telefonok és a phabletek között van, jó a fogása [+]

A Sony tehát változtatásokra kényszerült, ennek első jele az volt, hogy az idei Mobile World Congress alatt/után a Z-szériának hivatalosan is véget vetettek. A Z-k a helyébe az X-família lépett, méghozzá rögtön három új termékkel (Xperia X, Xperia XA, Xperia X Performance), a múlt héten pedig már napvilágot látott az Xperia XA Ultra is. A legújabb pletykák szerint a japánok erre a szériára hegyezik majd ki a mobilokat, minden készülék ide tartozik majd, persze az átállásig még piacra kerülnek a korábbi fejlesztések, amire jó példa a hamarosan bemutatkozó Xperia E5. Most az Xperia X-et teszteljük, ami a Sony telefonok korábban megismert formatervét viszi tovább, jól néz ki, nagyon gyors a rendszere, ám a kamera még mindig nem az igazi, és sajnos a kedvező árazástól is búcsút kell vennünk.

Sem a doboz, sem a tartalma nem túl érdekes (kivéve persze az Xperia X-et)
Sem a doboz, sem a tartalma nem túl érdekes (kivéve persze az Xperia X-et) [+]

A dobozt finoman szólva sem csicsázták túl, a fehér alapon mindössze az Xperia és a Sony logók láthatók, akkor válik színesebbé a csomagolás, amikor a fedelet leemeljük, az így előbukkanó belső oldallapok ugyanis többféle árnyalatban pompáznak. Az Xperia X-hez sajnos a szokásosnál is kevesebb tartozék jár: microUSB kábel, 1,5 amperes töltőfej, használati útmutató, a headset viszont kimaradt, pedig egy felső-középkategóriás telefonról beszélünk, ebbe az árba igazán beleférhetett volna akár egy jó minőségű füles is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • Újabb Sony készülék járt a GFXBenchnél

  A népszerű benchmark tesztet egy eddig ismeretlen mobilon futtatták le, aminek belsejében Snapdragon 820 chipset dolgozott.

 • HD kijelzővel debütált az Xperia E5

  Különösebb csinnadratta nélkül mutatkozott be a Sony alsó kategóriás készüléke, ami négymagos processzort, valamint 13 megapixeles kamerát kapott, az ára viszont nem túl baráti.

 • Sony Xperia XA - keretcsökkentés

  Az új X-sorozat legolcsóbb tagja is kissé drágára sikeredett, noha vannak tagadhatatlanul kellemes funkciói, kifejezetten kézbeillő és jól használható. Kiegyensúlyozott, komoly hibáktól mentes.

 • Érkezik az Xperia X örököse?

  A GFXBench buktatott le egy Sony készüléket, ami Snapdragon 820 chipsetet és 3 gigabájt RAM-ot vonultat fel.

Előzmények

Hirdetés