Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt

Hirdetés

Hangminőség, összegzés

A beszélgetési hangminőséggel nem volt problémám, bár az izoláció tényleg annyira jó, hogy eleinte jóval hangosabban szóltam bele a mikrofonba a kelleténél. A távirányítón egy darab felvevőgomb található, ami androidos, Windows rendszerű és Apple készülékekkel is gond nélkül együtt működik, a mikrofon kellően érzékeny és jó minőségű, mi pedig tisztán halljuk a beszélgetőpartner hangját. Ennél talán egy fokkal fontosabb a zenei minőség, forrásként a lehető legjobb minőségű hangfájlokat próbáltuk használni mindenféle stílusból, eszközök tekintetében Samsung Galaxy S6 mellett Meizu m2 note, FiiO X3-II és HRT microStreamer is előkerült a teszthez.

Mobiltelefonról sem szól rosszul a h.ear on, de meghálálja a komolyabb forrást.
Mobiltelefonról sem szól rosszul a h.ear on, de meghálálja a komolyabb forrást. [+]

A jó hír, hogy a hajthatósága tényleg nem különösebben nehéz, a 24 Ohm impedanciájú, 103 db/mW érzékenységű, 40 milliméteres átmérőjű meghajtóval ellátott fejhallgató már a Meizuról is kimondottan élénken szólt, aztán ahogy feljebb léptünk forrásban, úgy adott egyre többet részletességben, szeparációban, térben: bőven vannak benne tartalékok. A frekvenciaátvitel elméletileg 5-60000 Hz, a mai napig nagyon sok vita szól arról, hogy van-e értelme a hallástartományunkon túl hangokat megszólaltatni egy fejhallgatón, de az biztos, hogy ez messze túlmutat az emberi 20-20000 Hz-en. A hangkaraktere nagyon kellemes, semmit nem tol az arcunkba, minden tartományt szépen megjelenít, de nincsenek benne durva emelések, ha nagyon komoly hibát hallunk be, az jó eséllyel a gyengébb forrásból ered.

A képen a Sony NWZ-A15 látható, amit a 2014-es IFA kiállításon mutatott be a japán gyártó.
Akár egy kisebb Walkmant is érdemes lehet beszerezni hozzá, amivel az IFA kiállításon párosították a fejhallgatót. [+]

Természetesen nem teljesen kiegyenlített a hangkép, a mélyeknél főleg az 50-100 Hz közti tartományt domborítja ki, majd onnantól viszonylag koherens a produkció egészen 9 kHz környékéig, ahol szintén van egy erősebb domborulat. A tere nem kimondottan széles, viszont a zárt, hordozható kategóriában abszolút helytálló, cserébe kellemesen szellős és könnyed. A mélyekre is jellemző egyfajta könnyedség, mennyiségük viszont az előbb említett domborulat miatt soknak érződik. A középtartomány nem feltűnősködik, de kellően odafigyelünk rá, akkor tapasztaljuk, hogy részletes és elegendő mennyiségben van jelen. A magasak sem maradnak el, pontosnak érződnek, élettel teliek és kellően tiszták, de szerencsére egyáltalán nem bántó a jelenlétük, jó eséllyel senki nem fog túlzott élességre panaszkodni.

Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot. Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot.
Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot. [+]

Kimondottan pozitív csalódás volt kipróbálni a h.ear on-t, de az árazás azért szigorúra sikeredett: 60 000 forint környékén vásárolható meg, ennyi pénzért már bőven lehet Autio Technica ATH-M50X-et vagy AKG K545-öt kapni, de majdnem kijön belőle ATH-MSR7 is, ami hangban azért bőven a h.ear on fölé rakható. Nekünk nagyon tetszett az MDR-100AAP könnyed, légies hangja, ami egyik tartományban sem domborít zavaróan nagyot, kellően részletes, ezen kívül pedig jól izolál, hordozható és rengeteg forrással van tök jó szinergiában. Egy kicsit lehetne olcsóbb és akkor végre lenne egy igazán erős, ugyanakkor friss versenyzője a piacnak, tőlünk megérdemel egy Ajánlottat, de a nagyobb fülkagylóval rendelkező felhasználók (és lehetőség szerint a többiek is) mindenképpen próbálják ki vásárlás előtt.

Sony h.ear on (MDR-100AAP)

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés