Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt

Bevezető, tartozékok

A Sony egy igazán nagyszabású sajtótájékoztatót tartott tavaly, a berlini IFA kiállításon, ahol egy hatalmas csarnokban kaptak teret új okostelefonok, fényképezőgépek, akciókamerák, HiFi berendezések és hordozható zenei kütyük egyaránt. Egész nagy szeglet volt elkülönítve az új Walkmaneknek, a legújabb fejhallgató-erősítőnek, valamint a fülhallgatóknak és a fejhallgatóknak egyaránt. Mint a fákon a gyümölcsök, úgy lógtak a Sony h.ear on fejhallgatók mindenféle színben, hozzájuk pedig néhol NW-A25HN névre hallgató kis Walkmanek, néhol pedig Sony Xperia Z5-ök kapcsolódtak, így ugyanazokkal a zenékkel össze lehetett hasonlítani, hogy mik a hangminőségbeli különbségek egy középkategóriás, hagyományos zenelejátszó és egy csúcsmobil között.

Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt
Mindenféle színben lógtak a h.ear on fejhallgatók a kiállító csarnokában. [+]

A h.ear on nagy erénye tehát elméletileg az, hogy van rajta mikrofon, felvevőgomb, tehát egy mobiltelefonnal is simán együttműködik, értékelhető hangot ad, méreteiből adódóan hordozni is lehet, de ha egy komolyabb forrásra csatlakoztatjuk, akkor sokkal többet ad magából, megadja a lehetőséget a továbblépésre. Ezek az ígéretek nagyon szépen hangzanak, de a Sony emellett kihangsúlyozta azt is, hogy mennyire stílusos, színes termékekkel állunk szemben, ami sok esetben nem túl jó ómen, hiszen egy fejhallgatót ideális esetben nem azzal kell reklámozni, hogy sötétzöldben, pirosban, rózsaszínben és lime sárgában is megvásárolható.

Hirdetés

De vajon lehet-e egy fejhallgató egyszerre stílusos, kicsi és jó hangú? Természetesen igen, a h.ear on ráadásul nem olcsó, így az első pozitív benyomáson túl minden esély megvolt rá, hogy egy jó termék legyen abban az egyszerű, tipikusan Sony-ra jellemző dobozban, amit tesztelésre átvettünk.

Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt
[+]

A kiállításon elég sok fekete színű h.ear on-t láttunk, de észre igazából egyiket sem vettük, így jár az a fekete kütyü, ami egy élénk piros és egy sárga szemmágnes között árválkodik. Pedig a fekete is nagyon jól néz ki, jól eltalálták ezt a matt felületet, ízléses a lapos kábel és a pánt is tartósnak néz ki. A doboz mélyére túrva találunk egy használati utasítást, illetve egy puha szövettokot, ez utóbbi igen hasznos tud lenni a cipelgetéshez.

Külső, kialakítás

Elegánsnak tehát elegáns ebben a feketében a h.ear on, ráadásul elég kicsi is, az egyik legkisebb circumaural fejhallgató, amit valaha próbáltam. Ebből adódóan a nagyobb fülkagylóval rendelkező embereknek kicsit kényelmetlen lehet, de az átlagos fülűeknek nem lehet panaszuk, hiszen a párnák nagyon puhák, a szorítási erő sem túl nagy, illetve nem is kimondottan nehéz az eszköz. Örömteli, hogy az eszközt tekergetve semmilyen nyikorgó hangot nem ad ki magából, az összeszerelési minőség példás, a pántoknál pedig könnyedén becsukható a fejhallgató, tehát a kényelmes hordozhatóság is adott.

Feketében is mutatós darab a h.ear on, de lehet érdekesebb színekben is kapni!
Feketében is mutatós darab a h.ear on, de lehet érdekesebb színekben is kapni! [+]

Oldalanként 4-4 centiméteres tartományban állítható a pántok hosszúsága, mindez 10 lépcsőre osztva, minden egyes fokozatot finom kattanás jelez nekünk, a mechanika tartósnak tűnik. A pánt felső részének belső oldalán ugyanaz a puha műbőr borítás teszi kényelmessé a viselést, mint amiből a párnák vannak. Az 1,2 méter hosszú kábel lapos profilú, mindkét végen 3,5 milliméteres, aranyozott jack csatlakozót találunk, viszont ez sajnos nem jelenti azt, hogy egy esetleges kábeltörés esetén pofonegyszerű lesz a pótlás, hiszen a fejhallgatóban nagyon mélyen ül a csatlakozó, nem kompatibilis vele bármilyen jack kábel.

A BlackBerry Priv mellett kifejezetten kicsinek tűnik a fejhallgató.
A BlackBerry Priv mellett kifejezetten kicsinek tűnik a fejhallgató. [+]

Ha már hordozható kütyüről beszélünk, akkor mindenképp fontos a jó izoláció, az MDR-100AAP ezen a téren sem vall szégyent: közepes hangerő mellett tökéletesen elszigeteli a külső zajokat, nem is hallatszik különösebben ki, akár tömegközlekedési eszközökön is gond nélkül élvezhetjük kedvenceinket. Az egyetlen probléma a hosszútávú viseléssel akad, hiába kényelmes néhány perc erejéig, ha órákig szeretnénk hallgatni, azt a fülünk nem fogja megköszönni, főleg nyáron lehet kellemetlen a műbőr párna, illetve az, hogy viszonylag szűk helyre szorul a fülkagylónk.

Hangminőség, összegzés

A beszélgetési hangminőséggel nem volt problémám, bár az izoláció tényleg annyira jó, hogy eleinte jóval hangosabban szóltam bele a mikrofonba a kelleténél. A távirányítón egy darab felvevőgomb található, ami androidos, Windows rendszerű és Apple készülékekkel is gond nélkül együtt működik, a mikrofon kellően érzékeny és jó minőségű, mi pedig tisztán halljuk a beszélgetőpartner hangját. Ennél talán egy fokkal fontosabb a zenei minőség, forrásként a lehető legjobb minőségű hangfájlokat próbáltuk használni mindenféle stílusból, eszközök tekintetében Samsung Galaxy S6 mellett Meizu m2 note, FiiO X3-II és HRT microStreamer is előkerült a teszthez.

Mobiltelefonról sem szól rosszul a h.ear on, de meghálálja a komolyabb forrást.
Mobiltelefonról sem szól rosszul a h.ear on, de meghálálja a komolyabb forrást. [+]

A jó hír, hogy a hajthatósága tényleg nem különösebben nehéz, a 24 Ohm impedanciájú, 103 db/mW érzékenységű, 40 milliméteres átmérőjű meghajtóval ellátott fejhallgató már a Meizuról is kimondottan élénken szólt, aztán ahogy feljebb léptünk forrásban, úgy adott egyre többet részletességben, szeparációban, térben: bőven vannak benne tartalékok. A frekvenciaátvitel elméletileg 5-60000 Hz, a mai napig nagyon sok vita szól arról, hogy van-e értelme a hallástartományunkon túl hangokat megszólaltatni egy fejhallgatón, de az biztos, hogy ez messze túlmutat az emberi 20-20000 Hz-en. A hangkaraktere nagyon kellemes, semmit nem tol az arcunkba, minden tartományt szépen megjelenít, de nincsenek benne durva emelések, ha nagyon komoly hibát hallunk be, az jó eséllyel a gyengébb forrásból ered.

A képen a Sony NWZ-A15 látható, amit a 2014-es IFA kiállításon mutatott be a japán gyártó.
Akár egy kisebb Walkmant is érdemes lehet beszerezni hozzá, amivel az IFA kiállításon párosították a fejhallgatót. [+]

Természetesen nem teljesen kiegyenlített a hangkép, a mélyeknél főleg az 50-100 Hz közti tartományt domborítja ki, majd onnantól viszonylag koherens a produkció egészen 9 kHz környékéig, ahol szintén van egy erősebb domborulat. A tere nem kimondottan széles, viszont a zárt, hordozható kategóriában abszolút helytálló, cserébe kellemesen szellős és könnyed. A mélyekre is jellemző egyfajta könnyedség, mennyiségük viszont az előbb említett domborulat miatt soknak érződik. A középtartomány nem feltűnősködik, de kellően odafigyelünk rá, akkor tapasztaljuk, hogy részletes és elegendő mennyiségben van jelen. A magasak sem maradnak el, pontosnak érződnek, élettel teliek és kellően tiszták, de szerencsére egyáltalán nem bántó a jelenlétük, jó eséllyel senki nem fog túlzott élességre panaszkodni.

Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot. Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot.
Így néz ki Androidon a Sony SmartKey alkalmazás, aminek segítségével programozhatjuk a felvevőgombot. [+]

Kimondottan pozitív csalódás volt kipróbálni a h.ear on-t, de az árazás azért szigorúra sikeredett: 60 000 forint környékén vásárolható meg, ennyi pénzért már bőven lehet Autio Technica ATH-M50X-et vagy AKG K545-öt kapni, de majdnem kijön belőle ATH-MSR7 is, ami hangban azért bőven a h.ear on fölé rakható. Nekünk nagyon tetszett az MDR-100AAP könnyed, légies hangja, ami egyik tartományban sem domborít zavaróan nagyot, kellően részletes, ezen kívül pedig jól izolál, hordozható és rengeteg forrással van tök jó szinergiában. Egy kicsit lehetne olcsóbb és akkor végre lenne egy igazán erős, ugyanakkor friss versenyzője a piacnak, tőlünk megérdemel egy Ajánlottat, de a nagyobb fülkagylóval rendelkező felhasználók (és lehetőség szerint a többiek is) mindenképpen próbálják ki vásárlás előtt.

Sony h.ear on (MDR-100AAP)

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés